Fotbal luni și marți, engleză miercuri, înot joi și vineri? Uitați de ele! Cea mai valoroasă activitate extrașcolară pentru copilul tău este asta! E gratuită!
Data publicării:
Mulți părinți se gândesc zilnic la ce activități extracurriculare să-și înscrie copiii pentru a-i ajuta să se dezvolte, să învețe mai mult și să aibă rezultate mai bune la școală. 

Ei organizează aceste activități extrașcolare cu intenția de a face bine copiilor lor. Fotbal marți și joi, apoi engleză; recapitulare pentru școală luni și miercuri; înot vineri... Acesta este un exemplu de cum părinții încarcă agendele copiilor, crezând că astfel le fac un bine.

Programele trebuie echilibrate între activități extracurriculare, timp liber, joacă și, pe lângă acestea, muncă independentă pentru școală acasă. Ca și cum acestea nu ar fi suficiente, atunci când un părinte echilibrează programul săptămânal al copilului, adesea trece cu vederea cel mai important aspect: copiii trebuie să rămână copii.

Citește și Cum sabotează părinții mentalitatea de creștere a copiilor lor? Ce au descoperit psihologii de la Universitatea din Chicago

Hai să mergem în parc!

SURSA FOTO: freepik.com @alrasyiqin


Părinții își recompensează copiii când aceștia își fac treaba bine, ducându-i puțin în parc, sau îi „pedepsesc” spunându-le că nu mai merg dacă nu și-au îndeplinit sarcinile zilnice. Ca părinți, ne dorim ca micuții noștri să crească fericiți și să se dezvolte pe deplin, făcând lucruri care îi bucură, dar care sunt și utile pentru viitorul lor.

Lasă deoparte cursurile care pretind că sunt cele mai bune pentru copilul tău. Nu te mai gândi acum la asta, pentru că îți creează stres și îi transmite și copilului tău aceleași sentimente. Nu-ți face griji inutile, pentru că ceea ce are cu adevărat nevoie copilul tău sunt două lucruri: să petreacă timp cu tine și să petreacă timp în parc.

Copiii își petrec ziua într-un program structurat, făcând teme și respectând reguli. Când ajung acasă, trebuie și aici să urmeze aceleași reguli stricte, iar pe lângă asta, îi mai trimiți și la activități extrașcolare? Nu îi aduce un stres suplimentar la vârsta lui (stres care este, de altfel, dăunător pentru sănătate!).

De asemenea, copilul tău are nevoie să simtă libertatea pe care o oferă parcul. Acolo își dezvoltă imaginația, creativitatea, abilitățile sociale și contactul cu natura.

Vezi și Modul în care copilul poate învăța să aibă o atitudine bună la școală. Expert: „Cel mai important lucru, mai presus de toate, este atitudinea ta!”

Copiii au nevoie de joacă

SURSA FOTO: freepik.com @user16172657


Cea mai importantă activitate pe care copiii trebuie să o facă după școală are un nume clar: joaca. Ei au nevoie de timp pentru joacă, de interacțiune, de momente în care să nu urmeze instrucțiuni, de distracție... Iar partea cea mai bună pentru părinți este că aceasta este cea mai valoroasă activitate extrașcolară și, pe deasupra, gratuită! Ca și cum nu ar fi suficient, programul este flexibil și se poate adapta nevoilor familiei tale!

În parc, copiii se pot juca, pot descoperi, crea, imagina, își pot dezvolta abilitățile de comunicare și sociale aproape fără să-și dea seama. Devin mai autonomi și independenți, se bucură de libertate, sar, aleargă... Își fac prieteni, învață să respecte, să ierte și să fie toleranți cu ei înșiși și cu ceilalți. Își consumă energia acumulată, ceea ce îi ajută să se relaxeze mai ușor acasă și să doarmă mai bine. De asemenea, fac mișcare și își îmbunătățesc sănătatea.

Ce ți-ai putea dori mai mult?

Pentru ca micuțul tău să se bucure cu adevărat de parc, trebuie să fie cel care decide ce să joace, când să înceapă și când să încheie jocul... își va stabili propriile reguli. Lăsați-l să se murdărească, să greșească și să se împiedice. Interveniți doar dacă apar conflicte, dar nu rezolvați problemele în locul lui. Nu aduceți jucării... lăsați-l să-și folosească imaginația, jucându-se cu tot ce îi oferă natura!

După cum puteți vedea, parcul oferă copiilor nenumărate beneficii, mai multe decât orice altă activitate extrașcolară! Pentru că există timp pentru învățat la școală și există timp pentru parc și joacă!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel