Frații vitregi: Cum să-i faci să se înțeleagă?
Data publicării:
Relația dintre frați vitregi poate fi puțin conflictuală, mai ales dacă trăiesc sub același acoperiș. Mai jos vă oferim câteva sfaturi practice.

A face doi frați vitregi să se înțeleagă poate fi o ispravă dificil de realizat. Visul părinților de a crește doi copii ai lor care sunt la fel de aproape ca picăturile de apă și se adaptează unul la altul nu se împlinește întotdeauna.

Dar, pe de altă parte, la ce vă puteți aștepta de la doi copii care tocmai s-au întâlnit, cu gusturi, educație, valori, idei și educație diferite, care pe lângă toate acestea simt că trebuie să concureze pentru locul lor în cadrul unității familiale nou formate ?

Frații vitregi se vor înțelege bine atâta timp cât nu există gelozie între ei

Chiar dacă la prima vedere cineva se îndoiește de asta, frații vitregi se vor înțelege, în primă instanță, dacă familia nu alimentează gelozia între ei:

Acest lucru poate fi realizat dacă:

- Comparațiile sunt evitate.

- Membrii cuplului sunt de acord că fiecare va acorda tratament egal atât copiilor lor, cât și copiilor partenerului, iar interesele niciunuia nu vor fi puse pe primul loc.

- Nu doar copilul cel mai mic este răsfățat. Chiar și atunci când au vârste diferite, copilul mai mare ar trebui să primească același tratament și afecțiune ca și cel mic.

Ambii copii trebuie să fie crescuți într-un mediu în care nu există preferință pentru unul față de celălalt, într-o casă în care există distincţii.

Rețineți că gelozia nu generează decât stări de nemulțumire, certuri, invidie între frații vitregi și odată implantată este destul de greu de eradicat.

Alte sfaturi importante pentru ca frații vitregi să se înțeleagă

Pe lângă evitarea geloziei, care este esențială, există și alte detalii pe care trebuie să le pui în practică pentru a evita discordia și a nu trăi într-un holocaust care, mai devreme sau mai târziu, va pune capăt relației tale de dragoste.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vidal-balielo-jr-1682497_45276800.jpg)

Foto: Vidal Balileo/ Pexels

Dintre acestea nu putem să nu menționăm:

Stabiliți și aplicați reguli

În cadrul fiecărei familii, pentru ca ordinea și pacea să existe, trebuie stabilite niște reguli de conviețuire. Când se construiește o casă nouă și în ea converg membrii din alte case, toată lumea trebuie să cunoască, să înțeleagă și să respecte regulile care sunt dictate în noua familie.

Atât un copil, cât și altul trebuie să acționeze și să se comporte conform acestor linii directoare, iar cei care le încalcă trebuie mustrați.

Lăsați fiecare să aibă responsabilitățile sale

Fiecare copil trebuie să știe că are responsabilități acasă (cu excepția cazului în care este nou-născut, desigur) și că, pe lângă fratele său vitreg, trebuie să răspundă pentru sarcinile sale.

Nu-i cere copilului partenerului să-și păstreze camera ordonată atunci când petreci toată ziua făcând ordine în camera ta.

Conflictele se rezolvă prin dialog

Arată-i copilului tău și copilului tău vitreg că disputele dintre ei nu pot fi rezolvate în niciun fel prin țipete sau loviri. Membrii familiei, chiar dacă nu sunt de acord între ei, nu se pot lupta. Nu permiteți niciunui conflict să treacă peste linia în lipsă de respect sau violență.

Ca mamă, trebuie să fii atentă la orice situație care apare pentru a o clarifica cât mai repede și a ajunge la un consens, întotdeauna prin dialog.

Oferă dragoste

Dragostea este cel mai bun dintre toate remediile, este combustibilul de care o familie are cea mai mare nevoie pentru a merge mai departe și a fi fericită.

Oferă-i dragoste copilului tău, pentru că el este cea mai mare comoară pe care ți-a dat-o viața, dar dă-o și acelei alte persoane pe care, abia cunoscându-o, începi să o iubești.

Dragostea este un sentiment care nu se epuizează niciodată. Cu cât oferi mai multă dragoste, cu atât va trebui să oferi mai multă dragoste.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel