„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
Pentru copiii noștri, chiar și un mic eșec se poate transforma într-o mare dificultate: o cădere, o ceartă cu un partener, pierderea unui joc cu prietenii pot deveni îngrijorări pentru copiii noștri și pot afecta negativ stima de sine. Pentru a ne încuraja copiii, pe lângă faptul că le oferim tot sprijinul nostru, putem spune fraze motivaționale care îi umple de curaj și încredere. Să vedem unele dintre cele mai potrivite!
Copiii noștri au uneori nevoie de puțin ajutor pentru a vedea viața într-un mod pozitiv, chiar și atunci când se confruntă cu o mică dificultate de depășit sau pur și simplu cu o provocare care îi pune la încercare.
Părinții pot fi aliați mari în încurajarea unei perspective pozitive și optimiste asupra vieții și provocărilor acesteia, iar acest lucru poate face o mare diferență! De fapt, părinții pot încuraja această atitudine pozitivă în multe feluri, de exemplu prin joc, oferind mici provocări și sarcini complicate de îndeplinit, dar fără presiune sau judecăți negative.
Mai degrabă, stima de sine și încrederea în sine ar trebui insuflate copilului și recunoscute eforturile chiar dacă nu este capabil să-și atingă obiectivul imediat: fraze motivaționale precum „Greșelile tale arată că încerci, nu renunța. Vei deveni mai bun!” îi pot ajuta să facă un pas înainte în direcția corectă.
Frazele motivaționale pot fi modalitatea corectă de a transmite copiilor noștri mesaje pozitive și de a-i încuraja astfel să acționeze fără teamă și fără a renunța chiar dacă nu sunt capabili să atingă imediat scopul pe care și l-au propus.
De asemenea, este important să evidențiem calitățile pozitive ale copiilor noștri, ajutându-i astfel să-și îmbunătățească percepția de sine, stima de sine și încrederea în sine. Unele dintre frazele motivaționale care cresc stima de sine pot fi:
Îmi place de tine așa cum ești;
Sunt mândru de tine;
Poți fi mândru de tine;
Ești unic Și special.
Frazele motivaționale îi pot ajuta pe copiii noștri să se simtă bine cu ei înșiși și să nu fie judecați, chiar dacă rezultatele pe care le obțin nu sunt întotdeauna cele pe care le-au sperat.
Printre cele mai bune fraze motivaționale pe care să le spunem copiilor noștri sau să le scriem pe notițe pe care să le găsească în dormitorul lor, în rucsacul de la școală sau sub farfuria de mic dejun sunt, de exemplu:
Sunt mândru de felul în care ai lucrat astăzi;
Știu că îți este greu, dar poți să o faci;
Este cel mai bun lucru pe care l-ai făcut vreodată;
Îmi place să ascult aud ideile;
Îmi place de tine așa cum ești;
Chiar dacă faci o greșeală, știu că vei găsi o soluție;
Știu că poți face totul singu, dar mama și tata sunt lângă tine dacă vrei;
Am încredere în tine și cred în ceea ce îmi spui;
Pe zi ce trece ești mai competent și mai bun în a face lucrurile;
Concentrează-te pe ceea ce îți dorești și vei vedea oportunitățile venind;
Dacă renunți la toate fricile, vei avea mai mult spațiu pentru a-ți trăi toate visele;
Numai cei care experimentează absurdul sunt capabili să depășească imposibilul;
Singurul lucru imposibil este ceea ce nu încerci;
Viața seamănă cu un puzzle: fiecare piesă are un loc și un motiv. Nu insistați să puneți piesele acolo unde nu se potrivesc;
Fiecare greșeală lasă o învățătură, fiecare învățătură lasă o experiență și fiecare experiență lasă o urmă;
Două adevăruri grozave de care trebuie uneori să îți amintești, mai ales când te descurajezi: poți face mai mult decât îți imaginezi și valorezi mai mult decât crezi.
Frazele motivaționale pot fi ceea ce au nevoie copiii noștri pentru a depăși o dificultate. Cu aceste fraze le putem aminti cât de unici și talentați sunt și îi putem motiva să înfrunte obstacolele cu un zâmbet și o mentalitate pozitivă.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.