Fraze pe care nu ar trebui să le spui unui copil cu temeri și fobii
Data publicării:
Ar trebui să evităm să spunem anumite fraze unui copil cu temeri. De fapt, în loc să-l ajutăm, singurul lucru pe care îl vom realiza este să-l rănim și mai mult.

Frica este o emoție care se declanșează atunci când o persoană se simte în pericol sau amenințată. Frica se manifestă prin creșterea producției de cortizol, hormonul stresului, pentru a ne pregăti pentru luptă sau fugă.

Când o persoană se teme, pulsul se accelerează, transpirația crește și pupilele se dilată. Această emoție este instinctivă și, datorită ei, omenirea a reușit să supraviețuiască.

Uneori frica se manifestă fără un stimul specific amenințător: se declanșează aceeași reacție ca și în prezența acelui stimul. Acesta este motivul pentru care copilul dumneavoastră s-ar putea să se teamă de ceva care este inofensiv pentru dumneavoastră.

Ce se întâmplă este că, între 3 și 6 ani, copiii trec printr-o fază de frici iraționale pentru că încă nu știu să facă diferența între imaginație și fantezie.

Copiii tăi au nevoie de sprijinul tău pentru a-și face față fricilor și pentru a face acest lucru, am creat o colecție de fraze pe care nu ar trebui să le spui atunci când le este frică. 

2. Fotografie... (pexels-ketut-subiyanto-4545972_83117100.jpg)

Foto: Ketut Subyanto/ Pexels

Ce să nu-i spui unui copil când îi este frică

De obicei, părinții folosesc anumite fraze pentru a calma copiii atunci când le este frică. Cu toate acestea, de multe ori înrăutățim situația fără să ne dăm seama. Să vedem ce fraze nu ar trebui să-i spunem unui copil cu frici.

1. „Hai că nu e chiar așa de rău”

Această frază îi subminează emoțiile și ar trebui evitată în orice context. S-ar putea să nu vă facă rău, dar ele provoacă disconfort copilului.

Chiar dacă crezi că frica nu este importantă, atunci când spui această propoziție, singurul lucru pe care îl vei obține este să-i dai copilului să înțeleagă este că emoțiile lui nu sunt valabile și că trebuie să le reprime. Acest lucru poate cauza probleme emoționale grave în viitor.

2. „Nu te mai teme că nu te mănâncă!”

Oricât de mult vrei să-l împiedici pe copilul tău să simtă frică, nu este bine să-l forțezi să nu simtă asta.

Nu uitați că frica este o emoție instinctivă care ne avertizează asupra pericolului. Deși poți învăța să-l controlezi, nu încetează să simți în niciun moment.

3. „Ești laș”

Nu-ți ridiculiza copilul pentru că îi este frică și nici nu râde de el din acest motiv. Nimănui nu-i place să fie râs pentru că îi este frică de ceva.

Ceea ce are nevoie copilul este ca tu să-i aprobi emoțiile; vrea să se simtă înțeles și sprijinit. Ajutați-l să-și dezvolte strategiile pentru a face față fricii, nu a o ascunde.

3. Fotografie... (pexels-ksenia-chernaya-4740562_00290500.jpg)

Foto: Ksenia Kernaya/ Pexels

4. „Nu-ți fie frică. Râde lumea de tine”

Chiar dacă nu-ți place să-ți vezi copilul tulburat de frică și să încerci să-l convingi că nu este nimic de care să-ți fie frică, el nu va înceta să se simtă nesigur. Frica este o emoție naturală și trebuie să o vezi ca atare.

În loc să-i spui să nu-i fie frică, spune-i că este un băiat foarte curajos. Acest lucru îl va mângâia și îl va face să se simtă mult mai bine.

5. „Dacă continui așa, o să mă enervez”

Amenințările nu sunt nici bune, nici recomandabile pentru. De fapt, în fața fricii, această frază nu mai insuflă curaj, ci dimpotrivă. Îl vei face să înțeleagă că frica este o emoție proastă și că ar trebui să-i fie rușine să o simtă. Sau mai rău, că părinților lui le este rușine de el pentru ceea ce se simte.

6. „Chiar ți-e frică de asta? Nu ți-e rușine?"

În fața acestei propoziții, ceea ce vei obține este că copilul tău nu se va mai întoarce la tine atunci când îi este frică de ceva. Pe lângă faptul că se simte nesigur, îi va fi rușine de emoțiile sale autentice.

Frazele citate în acest articol nu trebuie spuse niciodată unui copil căruia îi este frică, pentru că nu îl vei ajuta deloc, dimpotrivă.

Când un copil simte frică, are nevoie de sprijin pentru a o depăși și asta înseamnă să primească liniște, încredere, liniște, multă dragoste și înțelegere de la tine.

Schimbați repertoriul de fraze și veți evita astfel acele temeri de a prelungi și genera fobii sau anxietate în viitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel