5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
Sara Noguera, expertă în parenting respectuos și creatoare @kimudi_crianza, explică foarte bine de ce nu ar trebui să facem astfel de glume cu micuții noștri.
„A pretinde că un copil înțelege cu umor o situație în care se simte neprotejat are repercusiuni în două direcții”, spune expertul. „Față de copil, pentru că din cauza vârstei nu este încă capabil să înțeleagă ironia sau extrapolarea situațiilor. Un copil înțelege ce trăiește și nu ce i se explică (oricât de mult i-ai spune că a fost o glumă, copilul a simțit frică). Față de adult, care își pierde credibilitatea în ceea ce privește rolul său de referință și furnizor de securitate. Glumele fac parte din interacțiunea umană, dar să nu fim egoiști și să fim atenți la ritmurile copiilor înaintea dorințelor noastre pentru că le putem provoca traume!”
Joaca de-a speriatul este unul dintre cele mai clasice jocuri despre care știm că nu este nimic în neregulă atunci când sunt făcute într-un mod inocent și fără intenții rele.
Că micuțul o sperie brusc pe mama sau îi face „bau!” lui tata acasă este distractiv, chiar și invers, deoarece acest lucru permite eliberarea fricilor reprimate într-un mod jucăuș și controlat. Dar lucrurile se schimbă când vine vorba de o situație în care „victima” este copilul.
Expertul spune că este important să știți că fricile sunt foarte prezente în primii ani de viață și, prin urmare, este esențial să știți care sunt cele mai des întâlnite pentru a le ușura calea și a încerca să le împiedicați să devină reale.
- frica de întuneric
- frica de a dormi singur
- frica de monștri și fantome
- frica de vătămare fizică
- frica de zgomote puternice
- frica de moarte.
Să nu uităm că este în regulă să glumim cu micuții noștri, dar ținând cont întotdeauna de vârsta și maturitatea acestora, precum și ținând cont de stadiul de dezvoltare în care se află.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Pe măsură ce temperaturile...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...