Fricile copiilor, în funcție de vârstă: Care sunt cele mai frecvente temeri ale micuților și când e cazul să apelezi la un medic?
Data publicării:
Fricile la copii sunt o parte firească a procesului lor de creștere. E perfect normal să apară și să evolueze odată cu trecerea timpului. De obicei, nu ar trebui să vă îngrijorați prea mult, cu excepția situațiilor în care frica persistă pe termen lung sau devine extrem de intensă.

Dacă observați că fricile copilului sunt mai puternice sau persistente decât în mod obișnuit, poate fi util să discutați cu medicul pediatru. El poate oferi sfaturi și asistență pentru a înțelege mai bine aceste temeri și cum să le gestionați în mod eficient. În majoritatea cazurilor, însă, este doar o etapă normală a dezvoltării.

Temerile copiilor în funcție de vârsta lor

2. Fricile co... (fricile-copiilor--in-functie-de-varsta-care-sunt-cele-mai-frecvente-temeri-ale-micutilor-si-cand-e-cazul-sa-apelezi-la-un-medic-2_39479400.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @bestvector083

Explorând temerile copiilor în funcție de vârstă, descoperim că acestea evoluează pe măsură ce cei mici cresc. Iată câteva dintre cele mai întâlnite frici în diferite etape ale copilăriei:

Până la vârsta de 6 ani, frica de întuneric, fenomenele naturale și animalele devin protagoniștii temerilor. Încă de la o vârstă fragedă, copiii pot dezvolta o teamă intensă față de întuneric, solicitând adesea părinților să lase o lumină aprinsă pentru a alunga fantomele și monștrii imaginari de sub pat. Frica de fenomene naturale, cum ar fi furtunile sau fulgerele, se adaugă la acest tablou, alături de temeri legate de animale precum gândacii, păianjenii sau șoarecii.

Între 6 - 8 ani, temerile evoluează către frica de moarte și teama legată de școală. Copiii încep să experimenteze frica de a muri, manifestată prin preocupări legate de călătorii cu avionul sau de a se accidenta. În același timp, intrarea în mediul școlar poate aduce temeri legate de performanțele școlare și de separarea de părinți, mai ales în primele săptămâni de școală.

După vârsta de 8 ani, temerile devin mai ancorate în evenimente cotidiene. Copiii își îndreaptă fricile spre situații zilnice, cum ar fi teama de a se certa cu prietenii, de a se îmbolnăvi, de a avea un accident sau de a nu obține note bune. Este o tranziție firească către preocupările specifice vârstei și a experiențelor lor de zi cu zi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  copil  frica  frici  parenting  parinti  sfaturi parenting  temeri 

Articole similare


Cele mai noi articole

Studenții care nu stau în cămin vor primi bani pentru chirie

Ministerul Educației a lansat în consultare publică...


Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel