Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
„Noi suntem generația asta de părinți care controlăm, pentru că suntem mai precauți și avem scuza asta că vremurile sunt puțin mai periculoase. Cum vezi tu această situație? Cum afectează copilul această protecție? Pentru că nu-l lăsăm nici măcar să se ducă la magazinul de la colț singur”, a spus Loredana Iriciuc.
Coach Oana Zapca a subliniat că, deși protecția parentală este firească, există riscul ca aceasta să limiteze dezvoltarea autonomiei și încrederii de sine a copilului.
„Îi putem crea alte contexte în care el să vadă că poate să ia decizii, că e competent, că are control asupra vieții lui, chiar dacă asta nu înseamă neapărat până la magazinul din colț”, a explicat experta la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Aceasta a relatat propria experiență de mamă cu un program corporatist încărcat, menționând că, adesea, sentimentul de vinovăție a determinat-o să devină excesiv de controlatoare în puținele ore petrecute cu copiii seara.
„Mă uitam la mine de multe ori. Eu sunt, am fost o mamă corporatistă, cu un program foarte încărcat, încercam să le fac pe toate bine și de multe ori veneam acasă și în relația cu copiii mei și cu o vină, deși nu foarte conștientizată, o vină acolo în background. Cumva vina aceea că n-am stat suficient de mult cu copilul meu, că nu știu ce face peste zi, dacă a citit, dacă și-a făcut temele... Și atunci veneam în interacțiunea aia de 1-2 ore, cât aveam seara cu el, cu nevoia foarte mare de a-l chestiona, a-l pune să facă, a recupera poate tot timpul ăla a pierdut.
Și, când mi-am dat seama că, de fapt, lucrând în mediul ăsta constant în care aveam impresia - deci era o impresie până la urmă! - că nu sunt suficientă pentru copilul meu, atunci veneam și cu nevoia asta.
Îmi cream un gând de vinovăție din care ce reieșea? Încă o dată un context de nevoie de a controla, de a direcționa, de a întreba”, a mai spus Oana Zapca.
SURSA FOTO: freepik.com @fentonroma143
Oana Zapca a făcut o comparație între părinții din trecut și cei din prezent, subliniind că, deși vremurile s-au schimbat, sentimentul de vinovăție al părinților rămâne prezent.
„Doar că mi-am dat seama. Bun, cum ar fi să accept că lumea în care trăim noi, copiii noștri, e lumea în care s-au născut, e lumea în care și noi, ca femei, căutăm să ne dezvoltăm profesional și merităm chiar să ne dezvoltăm profesional și nu este neapărat greșit”, a mai precizat experta.
Oana Zapca a continuat, afirmând că, deși părinții din trecut își creșteau copiii în condiții mai dificile, astăzi, mamele sunt mult mai educate și mai implicate în viața copiilor lor.
„Copiii au crescut și înainte, nu zic că e bine, dar au crescut înainte cu mamele pe câmp, cu mamele care îngrijeau șapte copii în paralel. Adică, eu cred sincer că acum mamele sunt mult mai disponibile și mai alături de copiii ei decât erau acum 50 de ani, chiar și mai educate”, a adăugat ea.
„Și atunci de unde atâta vină? Și de unde atâta nevoie de a spune `dar nu le mai oferim`, `nu le dăm` etc. Eu zic că le dăm suficient!” a mai spus experta.
SURSA FOTO: freepik.com @ user6344460
Deși protecția parentală poate fi justificată de pericolele percepute ale lumii moderne, aceasta poate duce și la limitarea independenței copiilor. Oana Zapca a subliniat că părinții de astăzi sunt tentați să compenseze lipsa timpului petrecut cu copiii printr-un control excesiv asupra activităților lor.
„Bineînțeles, poate nu le mai putem da drumul până la magazin. Și eu mi-am dus copiii cu mașina la școală și, într-adevăr, acolo unde stau n-au cum să ajungă și nici timpul nu ne mai permite. Dar, pot să le dau alte lucruri, adică pot să le ofer totuși plimbări în parc, în familie și o luăm pe cărări diferite, da, eu mă dau cu bicicleta, tu te dai cu trotineta, tot e o independență. Pot să le dau posibilitatea de a explora natura într-un alt mod”, a explicat experta.
Zapca a tras, însă, un semnal de alarmă asupra idealizării trecutului, amintind că, în trecut, copiii erau adesea expuși la abuzuri și violențe.
„Și înainte mergea până la magazin poate fugărit de tată ca să-i aducă berea. Adică nu, nu înseamnă că viața era toată mai roz înainte. Copiii erau abuzați, bătuți în trecut”, a punctat experta.
În finalul discuției despre acest subiect, Oana Zapca a subliniat că, deși parentingul s-a dezvoltat considerabil și în bine, părinții de astăzi trebuie să își cultive starea de prezență. Aceasta nu implică doar cunoașterea teoretică a metodelor de parenting, ci și aplicarea lor într-un mod conștient și adaptat fiecărui moment.
„Eu cred că, în general, parentingul s-a dezvoltat destul de mult și în bine. Adică, chiar cred că, per ansamblu, copiii noștri au o viață mai bună decât în trecut, deși suntem nostalgici în anumite zone. Dar, și noi, ca părinți, știm mult mai multe și facem mult mai mult bine decât în trecut.
Dar, asta nu înseamnă că ni s-a terminat munca, înseamnă că în continuare avem nevoie să ne menținem starea aia de prezență din care putem să aplicăm lucruri pe care le știm.
Nu ne lipsește cunoașterea, cred că ne lipsește starea de prezență. Și din aia putem să răspundem cu cea mai bună versiune la momentul respectiv”, a concluzionat experta.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...