Grafomotricitatea: Ce este, de ce este esențială pentru dezvoltarea copilului și cum să o stimulezi prin activități practice și distractive
Data publicării:
Pe măsură ce cresc, copiii își dezvoltă treptat capacitatea de a-și controla și coordona mișcările corpului. Aceasta face parte din procesul general de dezvoltare motorie, iar ultima etapă din acest proces este grafomotricitatea, o abilitate specifică ce implică utilizarea mâinilor și a brațelor.

Astfel, aptitudinile grafomotorii reprezintă mișcările pe care mâna le face pentru a îndeplini o anumită sarcină. Aceste mișcări sunt realizate cu brațul, mâna și degetele atunci când copilul desenează sau scrie.

Dezvoltarea grafomotricității începe cu mișcări libere, care îi permit copilului să exploreze și să câștige încredere în utilizarea unor instrumente de bază, cum ar fi culorile sau pensulele.

Pe măsură ce copilul progresează, vor fi introduse linii și direcții ghidate, care vor ajuta la îmbunătățirea și perfecționarea abilității grafomotorii.

Cum evoluează această abilitate și cum o putem sprijini în procesul de învățare?

Citește și Dislexia, discalculia, disgrafia. Dr. Ioana Georgescu, despre aceste tulburări: „Trebuie foarte multă repetiție, foarte mult exercițiu și foarte multă răbdare!” / VIDEO

Grafomotricitatea: ce este?

SURSA FOTO: freepik.com @lenamay

Termenul „grafomotor” provine din cuvintele „grapho”, care înseamnă „scris”, și „motor”, care se referă la „mișcare”. Astfel, aptitudinile grafomotorii sunt definite ca mișcările grafice efectuate cu mâna în timpul scrierii, dar și în alte activități, precum desenul.

Aceste abilități implică diverse sarcini care necesită utilizarea mâinii.

Dezvoltarea grafomotorie a copiilor vizează stimularea dezvoltării psihomotorii prin diferite activități sau exerciții, pe care le vom explora în continuare în articol.

Dezvoltarea motricității fine

Abilitățile grafomotorii fac parte din dezvoltarea motricității fine (aptitudinile psihomotorii fine), care se manifestă atunci când copilul începe să își controleze mișcările, în special ale brațelor, mâinilor și degetelor.

Pe măsură ce cresc, copiii învață să-și controleze din ce în ce mai precis mișcările corpului.

Grafomotricitatea: cum începe?

Dezvoltarea abilităților grafomotorii începe cu mișcările libere, notează bebesymas.com. Acestea le permit copiilor să stăpânească spațiul și să devină mai fluenți în utilizarea instrumentelor de bază.

Cum se dezvoltă abilitățile grafomotorii?

Treptat, sunt introduse modele și mișcări mai precise, astfel încât copilul să își poată controla mai bine mișcările mâinii. În această etapă, se pun bazele dezvoltării mișcărilor mâinii și degetelor, iar pentru a sprijini acest proces, putem folosi ustensile precum:

Perii
Ceară
Culori
Bureți
Creioane
Învățarea abilităților grafomotorii

Este important de știut că, pe măsură ce copilul învață să își dezvolte abilitățile grafomotorii, învață și să se miște corect în spațiul grafic (stânga-dreapta și sus-jos) al paginii.

Evoluția mișcărilor

Primele mișcări grafomotorii sunt de obicei verticale (sus-jos) și orizontale (stânga-dreapta). Pe măsură ce progresează, acestea evoluează către mișcări oblice și bucle.

În timp, aceste mișcări devin tot mai complexe și se transformă, în cazul copilului, în imagini grafice precum litere, silabe și cuvinte (scrierea).

Obiectivul deprinderilor grafomotorii

SURSA FOTO: freepik.com @photoigorshmanko

Vom explora cum să lucrăm și să îmbunătățim abilitățile grafomotorii la copii, dar înainte de toate, să discutăm despre obiectivul acestora.

Scopul grafomotricității este ca copilul să dobândească abilitățile necesare pentru a se exprima prin semne scrise.

Cum se realizează acest lucru?

Prin exerciții și activități care permit o stăpânire tot mai precisă a diferitelor părți ale corpului implicate: antebrațul, încheietura mâinii, mâna și, mai ales, degetele.

Cum să lucrezi la abilitățile grafomotorii?

Când lucrăm asupra abilităților grafomotorii sau a dezvoltării grafomotorii, vom începe, așa cum am menționat deja, cu mișcări libere, fără ghiduri prestabilite.

Pe măsură ce copilul dobândește mai multă încredere și control, vom introduce treptat ghiduri și activități mai specifice, cu dificultate tot mai mare.

Putem începe cu activități simple care implică utilizarea mâinilor, cum ar fi:

Întoarcerea paginilor unei cărți.
Lipirea și dezlipirea autocolantelor.
Mototolirea unei bucăți de hârtie.

Pe măsură ce copilul se dezvoltă, putem introduce activități mai precise, cum ar fi:

Rezolvarea de puzzle-uri.
Asortarea obiectelor potrivite și nepotrivite.
Trasarea de linii și mâzgălirea cu vopsea pentru degete sau pensule.
Realizarea de mișcări libere pe materiale precum orez, nisip sau făină.
Clasificarea obiectelor în funcție de caracteristicile fizice (de exemplu, gruparea frunzelor sau pietrelor de aceeași culoare și/sau formă) și plasarea lor într-o cutie mică.
Folosirea simțurilor pentru a experimenta diverse senzații în explorarea propriului corp, a mediului înconjurător și a celorlalți.
Oferirea de obiecte care stimulează curiozitatea copilului.

Ce materiale să folosești?

Pentru aceste activități, se pot utiliza diverse materiale, cum ar fi:

Creioane colorate, vopsele pentru degete, argilă, plastilină etc.
Materiale imprimate.

Ce tehnici plastice să folosești?

În ceea ce privește tehnicile specifice, iată câteva sugestii:

Tăiere
Imprimare
Pictură
Lipire
Și altele

La ce vârstă ar trebui să începi să lucrezi la grafomotricitate?

Nu există o vârstă fixă pentru a începe lucrul la abilitățile grafomotorii ale copiilor. Acest lucru depinde de fiecare copil în parte.

Ideal ar fi să începi când copilul își manifestă interesul și dorința de a învăța.

Activități specifice în funcție de obiectiv și parte a corpului

SURSA FOTO: freepik.com @anutaphoto

O altă modalitate structurată de a lucra la dezvoltarea grafomotorii este prin intermediul a patru obiective și activități specifice: lucrul dexterității mâinii și degetelor, și dezvoltarea mișcărilor drepte și curbe.

Cum procedăm?

Iată câteva idei pentru a începe:

Dexteritatea mâinii

Ce activități putem face cu copiii pentru a îmbunătăți dexteritatea mâinilor? Câteva sugestii sunt:

Cântați cântece și însoțiți-le cu gesturi.
Bateți din palme (începeți liber și apoi urmați ritmul unui cântec, de exemplu).
Imitați anumite acțiuni cu mâinile (de exemplu, măturatul, spălatul vaselor) sau mișcările animalelor (de exemplu, un pește care înoată).
Formați o siluetă cu mâinile pe nisip sau pe apă.

Dexteritatea degetelor

Pentru a promova dexteritatea degetelor, o abilitate esențială în dezvoltarea grafomotoriei, putem face următoarele exerciții cu copiii:

Împreună cu copilul, strângeți și întindeți degetele (începeți liber și apoi urmați comenzi mici).
Cântați și bateți din tobă.
Amestecați și împărțiți cărțile.
Folosiți tastatura pentru a tasta.
Deschideți și închideți degetele mâinii, începând simultan și alternând între mâini.

Dezvoltarea și controlul liniilor drepte

Următorul nivel al abilităților grafomotorii este îmbunătățirea controlului mișcărilor drepte. Acest lucru poate fi realizat prin exerciții care implică:

Copierea pe tablă sau pe hârtie pătrată a liniilor verticale, orizontale, diagonale, cruci etc.
Examinarea liniilor, căilor și desenelor drepte.
Umplerea spațiilor și figurilor drepte.
Desenarea liniilor între două linii paralele.

Dezvoltarea și controlul liniilor curbe

În final, trebuie să dezvoltăm capacitatea de a desena linii curbe, ceea ce este puțin mai dificil. Acest lucru poate fi realizat prin exerciții care includ:

Trasează și/sau copiază linii curbe, cercuri.
Creează valuri în două linii, pe axe orizontale sau înclinate (folosind dimensiuni diferite).
Examinarea cercurilor.
Crearea de bucle în două linii.

Amintește-ți că acest proces este progresiv și că trebuie să fim constanți, dar și răbdători. Fiecare copil are propriul ritm de învățare și este în regulă!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Joaca si DIY

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel