Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Când vine vorba de disciplină, nu toți oamenii înțeleg același lucru. De exemplu, sunt cei care greșesc în educație sau impun o disciplină severă care devine toxică pentru copiii lor.
Copiii au nevoie de reguli și limite. Părinții, la rândul lor, ar trebui să facă tot posibilul pentru a se asigura că copiii lor cresc într-un mod sănătos, inclusiv la nivel emoțional. Disciplina pozitivă îi ajută pe minori să învețe care sunt regulile mediului, limitele care există și, mai ales, să înțeleagă că o acțiune are întotdeauna consecințe.
Foto: Pixabay/ Pexels
Pentru ca un copil să-și construiască o stimă de sine sănătoasă și puternică, este esențial să înțeleagă regulile, limitele și să sporească responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Cu toate acestea, predomină adesea pedeapsa și țipetele, care pot provoca răni emoționale grave, care sunt foarte greu de vindecat.
Când există probleme de disciplină și părinții cred că autoritarismul este soluția, atunci problemele devin toxice pentru copii. Din acest motiv, este esențial să te poți informa despre aceste greșeli de părinte pentru a le remedia.
Etichetarea cu conotații negative poate cauza probleme emoționale serioase copiilor. Uneori, atunci când părinții vor să corecteze un comportament, ei încearcă, prin etichetă, să-l facă pe copil să-și înțeleagă comportamentul. De exemplu, când spun fraze minore precum următoarele: „ești leneș”, „ești enervant” sau „ești rău”.
Acestea sunt etichete care fac multe daune. Și mai rău este că copiii cred asta și comportamentul care s-a dorit să se schimbe devine principala problemă.
De aceea este necesar să nu etichetați copiii și să se separe persoana de comportament. În aceste cazuri, cel mai bine este să vorbiți despre comportament pentru a găsi soluții.
Foto: Rdne Stock Project/ Pexels
Strigătul îi blochează emoțional pe copii și automat încetează să asculte ceea ce le spun părinții. Prin urmare, adultul se îndepărtează de ei chiar dacă este lângă ei. Aceste atitudini declanșează instinctul de apărare și, prin urmare, copiii pot simți frică și nesiguranță, afectându-și astfel stima de sine.
Când un copil este pedepsit, i se arată că adultul este cel care are puterea și, prin urmare, nu poate face nimic în privința asta. În acest fel, părerea și emoțiile lui nu contează, deci nu contează ce face sau ce spune.
Efectul pe care îl au este aproape întotdeauna opusul a ceea ce cineva ar dori să obțină. Cu metoda pedepsei, de fapt, copiii decid să se comporte numai pe baza posibilei reacții a adultului care i-ar putea recompensa sau pedepsi.
De exemplu, pedepsele pot include trimiterea lui în dormitor pentru câteva ore, determinarea lui să copieze o propoziție sau determinarea lui să nu mai vorbească. Acest tip de sancțiune, pe lângă faptul că este toxic, dăunează semnificativ emoționalității minorului.
Părintele ar trebui să se bazeze pe iubire. Este esențial ca copiii să știe care sunt consecințele acțiunilor lor, astfel încât să se simtă în control asupra deciziei.
Foto: Rdne Stock Project/ Pexels
De exemplu, vor putea decide dacă acceptă consecințele sau își schimbă comportamentul pentru a obține rezultate bune în relație și în conviețuire cu semenii. De aceea este întotdeauna esențial să vorbim despre comportamente și să căutăm soluții pentru viitor, astfel, cel mic va putea înțelege mai bine ce se întâmplă.
Părinții sunt ghidul, exemplul și referința pentru copiii lor. Ei sunt cei care trebuie să-și învețe copiii comportamentul corect printr-o educație parentală calmă, bazată pe iubire și respect reciproc. Trebuie să știți că copiii învață rapid prin iubire, dar dacă mediul este ostil, se retrag în ei înșiși, iar consecințele asupra dezvoltării lor emoționale pot fi foarte periculoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...