Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Narcisismul nu este un diagnostic oficial în copilărie, ci mai degrabă o trăsătură de personalitate asociată cu anxietatea, depresia și agresivitatea. Copiii cu tendințe narcisice pot fi fie extrovertiți, dominatori și sfidători, fie timizi și retrași. Ambele forme de narcisism își au originea în sentimentul copilului că este deosebit de important și îndreptățit.
SURSA FOTO: freepik.com @olyakomarova
Unii dintre copiii care manifestă narcisism în copilărie pot dezvolta, la maturitate, tulburarea de personalitate narcisică, caracterizată printr-o imagine de sine exagerată, lipsă de empatie și dificultăți în relații.
Cercetările sugerează că narcisismul nu reprezintă doar o stimă de sine excesiv de ridicată, ci este un concept distinct.
Care sunt semnele narcisismului la copii? Și cum poate un părinte să facă diferența între o stimă de sine ridicată și narcisism la un copil?
SURSA FOTO: freepik.com @user26142724
Percepții nerealiste despre sine. Copiii narcisici pot avea o imagine distorsionată despre ei înșiși. Un studiu a arătat că aceștia au raportat că s-au descurcat excelent la un puzzle, chiar și atunci când nu l-au finalizat. În schimb, copiii cu stimă de sine ridicată au o viziune pozitivă despre sine, dar mai ancorată în realitate.
Dorința de superioritate. Studiile sugerează că unii copii narcisici simt nevoia să știe că sunt mai buni decât ceilalți, comparându-se frecvent cu aceștia și văzându-se superiori. Pe de altă parte, copiii cu stimă de sine ridicată sunt mai preocupați de propriile realizări și de îmbunătățirea personală decât de comparația cu alții.
Sensibilitate extremă. Copiii narcisici tind să creadă că atât succesul, cât și eșecurile lor se datorează exclusiv meritelor personale. Din această cauză, resimt adesea rușine, furie și chiar agresivitate în fața eșecului. Copiii cu stimă de sine ridicată, în schimb, reușesc să-și mențină o părere pozitivă despre sine chiar și atunci când nu au succes.
Cum pot părinții să cultive o stimă de sine sănătoasă la copii fără a încuraja narcisismul? Cara Goodwin, psiholog clinician și expert în parenting, a scris în rubricile psychologytoday.com câteva sfaturi bazate pe cercetări pentru părinți:
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Mențineți o viziune realistă asupra punctelor forte și slabe ale copilului dumneavoastră. Evitați să le supraestimați sau subestimați abilitățile. Supraestimarea copiilor poate promova narcisismul. Studiile arată că părinții copiilor cu tendințe narcisice cred adesea că aceștia sunt mai inteligenți decât alți copii, chiar dacă rezultatele indică o inteligență medie.
Oferiți laude sincere și evitați exagerările. Părinții copiilor narcisici tind să folosească „laude umflate” („este cel mai frumos desen pe care l-am văzut vreodată!”). În schimb, preferați laude mai autentice („se vede că ai muncit mult la acest desen”).
Evitați comparațiile cu alți copii. Cercetările sugerează că părinții copiilor narcisici se preocupă adesea de statutul social al acestora, transmițându-le că sunt mai buni decât alții. În loc de asta, comparați performanțele copilului cu progresul său personal de-a lungul timpului, deoarece acest tip de abordare sporește sentimentul de mândrie fără a stimula superioritatea.
Puneți accent pe muncă, efort și strategie și priviți greșelile ca pe oportunități de învățare. Studiile arată că laudele pentru muncă și strategie sporesc stima de sine și reduc dependența de rezultate. În plus, părinții care văd greșelile ca oportunități de învățare transmit copiilor încrederea în capacitatea lor de a progresa. Așadar, laudați efortul („lauda procesului”) și evitați laudele bazate pe trăsături fixe („lauda persoanei”), precum „ești atât de inteligent”.
Exprimați iubirea necondiționată. Cercetările arată că iubirea necondiționată contribuie la o stimă de sine sănătoasă. Copiii narcisici resimt uneori o „iubire condiționată” din partea părinților, simțind că afecțiunea lor depinde de respectarea așteptărilor. În schimb, copiii cu stimă de sine ridicată au mai multe șanse să crească înconjurați de o iubire constantă și stabilă.
Dragostea necondiționată ajută copiii să nu se simtă rușinați după un eșec. Cum o puteți exprima? Corectând comportamentul copilului, rămâneți cald și afectuos. Spuneți și arătați-le că îi iubiți și îi acceptați indiferent de comportamentul lor, de performanțele școlare sau de cele sportive.
Este firesc ca părinții să-și dorească să dezvolte stima de sine a copiilor lor, și nu ar trebui să se simtă vinovați pentru acest lucru. Însă, aplicând aceste strategii bazate pe cercetări, părinții pot stimula stima de sine a copiilor lor fără a risca să încurajeze narcisismul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...