Greșelile părinților care ar putea perturba buna dezvoltare neuropsihică a copiilor. Dr. Georgescu, strategii pentru a menține sănătatea psihică a micuțului
Data publicării:
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a evidențiat principalele greșeli pe care părinții le pot face și care ar putea perturba dezvoltarea neuropsihică a copiilor. 

Certurile dintre părinți afectează?

Conform specialistului de la clinica The Mind, certurile dintre părinți pot avea consecințe negative semnificative asupra copiilor. Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a explicat că mediile ostile, în care există multe certuri și situații tensionate, pot slăbi sentimentul de siguranță al copilului.

„Mediile ostile, în care există multe certuri și situații tensionate slăbesc sentimentul de siguranță al copilului și astfel îl poate face nesigur de prezentul și viitorul lui, să aibă sentimente de lipsă de speranța și tulburări de atașament. Pot apărea: depresia, anxietatea și frecvent chiar furie și agresivitate. La copilul mic pot apărea semne de întârziere a dezvoltării neuronale, cu deficite cognitive și ulterior rezultate școlare scăzute, retracție socială, a precizat dr. Ioana Georgescu pentru ParintisiPitici.ro.

Citește și Tulburările neuropsihice ale adolescenților. Dr. Ioana Georgescu: „Părinții trebuie să fie atenți la ASTA!” / VIDEO

 

Utilizarea telefoanelor sau a tehnologiei perturbă dezvoltarea cognitivă a copiilor?

 

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Specialista a avertizat că utilizarea excesivă a dispozitivelor tehnologice poate perturba dezvoltarea cognitivă a copiilor și a subliniat câteva efecte negative ale acestui comportament.

Le afectează atenția, memoria, abilitatea de a învața lucruri noi, le crește iritabilitatea. Îi împiedică să învețe din mediul înconjurător pentru că îi ține captivi în lumea virtuală. Ei ar trebui de fapt să aibă multe experiențe din care să învețe, să exploreze activ mediul înconjurător folosindu-și propriile simțuri și să învețe să relaționeze cu oamenii. Un alt lucru de menționat este faptul că imaginile luminoase sunt foarte atractive și descarcă foarte multă dopamină, ceea ce îi va determina pe copii și adolescenți să nu mai simtă recompensă, sentimentul de împlinire după un câștig, să simtă mult mai puțină mulțumire și bucurie atunci când sunt expuși la experiențe normale, din lumea înconjurătoare. Cu alte cuvinte, viață reală li se va părea mai plictisitoare decât lumea virtuală, a mai spus medicul.

Vezi și Depresia apare la grădiniță? Dr. Ioana Georgescu: „Da, iar comportamentul lor depresiv este nonverbal și fac ASTA!” / VIDEO

 

Neglijarea nevoilor emoționale ale copiilor contribuie la probleme în dezvoltarea lor neuropsihică?

 

Dr. Ioana Georgescu a subliniat că neglijarea nevoilor emoționale poate determina copiii să se simtă izolați și anxioși. Aceștia pot dezvolta dificultăți în ceea ce privește încrederea în ceilalți și pot modifica modul în care dezvoltă atașamente față de alte persoane. Aceste sentimente și comportamente pot evolua în timp și pot duce la probleme psihologice profunde, precum scăderea stimei de sine, depresia și tulburări de personalitate.

„Îi impactează foarte mult. Îi poate face pe copii să se simtă izolați, anxioși, să nu poată să aibă încredere în nimeni, să își modifice modul în care realizează atașamentul față de alte persoane, sentimente care în viitor vor duce la stimă de sine scăzută, depresie, tulburări de personalitate, dificultăți în crearea și menținerea relațiilor interpersonale, dificultăți în a acceptă ajutor din partea celorlalți, sentimente de rușine sau vinovăție în legătură cu anumite emoții pe care le simt, tendințe disociative sau chiar agresive și de sfidare a celorlalți, a punctat psihiatrul pediatru.

 

O alimentație necorespunzătoare afectează dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor?

 

SURSA FOTO: freepik.com @vanyazhdanya

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a subliniat importanța alimentației corecte în ceea ce privește dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor. Specialistul a confirmat că alimentația inadecvată poate avea un impact semnificativ asupra acestor aspecte esențiale ale dezvoltării copiilor. Conform expertizei sale, dr. Ioana Georgescu a evidențiat că, în special, dezvoltarea cognitivă este puternic influențată de aportul nutritiv. Componentele nutritive joacă un rol important în metabolismul neuronal și în procesul de sinteză a noilor conexiuni între neuroni.

Componentele nutritive sunt importante pentru metabolismul neuronal și pentru sinteză de noi conexiuni interneuronale, deci scăderea aportului alimentar duce la dificultăți în memorare și învățare, uneori chiar pierderea abilităților anterior dobândite. Plus, anumite alimente îi agită pe copii, îi fac mai iritabili, fapt ce va duce la tulburări emoționale și comportamentale”, a explicat medicul.

Citește și Principalele simptome ale ADHD. Dr. Georgescu: „Inatenție, hiperactivitate și impulsivitate. Multă lume crede că se vindecă la vârsta adultă” / VIDEO

 

Presiunea excesivă pentru note mari de 9 și 10 sau în activitățile extracurriculare afectează sănătatea neuropsihică a copiilor?

 

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a lansat un semnal de alarmă în legătură cu presiunea excesivă exercitată asupra copiilor pentru obținerea notelor maxime de 9 și 10, precum și pentru performanțe remarcabile în activitățile extracurriculare. Specialistul a subliniat că această presiune exagerată poate avea un impact negativ asupra sănătății neuropsihice a copiilor, mai ales a adolescenților.

Copiii și în special adolescenții au o nevoie foarte mare de validare exterioară, chiar și cea mai mică expresie de dezamăgire le poate genera o stare proastă. Așteptările foarte mari ale părinților creează anxietate, stimă de sine scăzută, depresie, tulburări de somn și chiar tulburări alimentare, îi poate determina să copieze la teste sau să mintă, totul că să evite să fie certați, a declarat dr. Georgescu.

Vezi și Cum ne dăm seama că micuțul are autism? Dr. Georgescu: „Semnele se observă și de la 1 an. Părinții trebuie să fie atenți la ACESTE aspecte!”

 

Strategii pentru a menține sănătatea psihică a copilului

 

Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a împărtășit cu părinții câteva strategii esențiale pentru menținerea sănătății psihice a copiilor.

În primul rând să petreacă foarte mult timp alături de ei, să îi asculte și să le ofere afecțiune și sentimentul de siguranță, să încurajeze discuțiile deschise, sincere, să nu îi critice excesiv, să învețe copiii să își recunoască sentimentele, să își identifice punctele forte, să îi ajute să își dezvolte pasiunile și să îi încurajeze încontinuu, a conchis dr. Ioana Georgescu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel