Greșelile părinților care împiedică formarea copiilor la școală: Ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța
Data publicării:
Cel mai dificil pentru părinți nu este să aibă grijă de copiii lor, ci să știe cum să-i educe, să le insufle valori adecvate și, mai presus de toate, să-i învețe să învețe singuri. Este o sarcină complicată, în care, de multe ori, ne implicăm prea mult, ajungând să-i supraprotejăm.

Suportul excesiv poate avea efecte contraproductive și, de cele mai multe ori, ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța.

Guiainfantil.com prezintă cele mai frecvente greșeli pe care ar trebui să le evitați.

Citește și Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!”

7 greșeli pe care părinții le fac și care întârzie procesul de învățare

SURSA FOTO: freepik.com @pressmaster

Intervenția în conflicte

Certurile cu prietenii sau frații sunt probleme frecvente la școală. Nu ar trebui să intervenim, ci să-i lăsăm să învețe să le rezolve singuri. Dacă ne cer un sfat, putem oferi unul, dar nu trebuie să mediem conflictele. Ei trebuie să-și folosească propriile instrumente.

Asumarea responsabilității pentru temele lor

Nu ar trebui să verificăm agenda lor ca detectivi sau să trimitem mesaje altor părinți pentru a afla detalii despre teme. Ei trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propriile sarcini. Dacă nu știu ce au de făcut, să le ducă nefăcute, pentru a învăța că este responsabilitatea lor, nu a noastră.

A face temele sau a studia împreună cu ei

Studiul nu ar trebui să implice toată familia. Fiecare copil trebuie să se ocupe de temele sale. Noi ne asigurăm doar că le fac și îi ajutăm la nevoie, dar nu trebuie să fim constant lângă ei, pentru că astfel își pierd capacitatea de a lucra singuri.

Suprastimularea

Dorim ca ei să învețe cât mai multe lucruri, le cumpărăm multe jocuri educative, dar suprastimularea poate duce la lipsă de atenție și concentrare. Copiii trebuie să învețe într-un ritm moderat, cu răbdare, și să aibă timp să se plictisească pentru a-și dezvolta creativitatea și ingeniozitatea.

Oferirea de recompense pentru note bune

Obținerea notelor bune este responsabilitatea lor. Ceea ce au învățat este adevăratul premiu. Recompensele materiale îi transformă în copii interesați de beneficii, fără valori solide și cu puțin interes pentru învățare în sine. În plus, se pot simți frustrați dacă nu reușesc să atingă un anumit obiectiv.

Șantajul 

Expresii precum „Dacă nu termini temele, nu te joci” transformă temele într-o pedeapsă. Ar trebui să evităm astfel de formulări.

Dezacordul cu profesorul

Faptul că nu suntem de acord cu metoda de predare a profesorului sau cu volumul de teme nu ar trebui să fie o scuză pentru copil să evite studiul. Este important ca acesta să vadă că părinții și profesorii colaborează. Dacă există o neînțelegere, ar trebui discutată în privat cu profesorul, fără ca elevul să observe.

Pe lângă studiile academice, copiii trebuie să învețe și alte abilități, la fel de importante sau chiar mai importante: valori etice, capacitatea de a organiza, de a rezolva probleme, de a socializa. Dezvoltarea emoțională este esențială pentru fericirea lor pe termen lung. Așadar, nu ar trebui să ne concentrăm obsesiv pe note, ci pe faptul că ei devin oameni de valoare, capabili să facă față provocărilor vieții. Este important să-i lăsăm să greșească și să învețe din aceste greșeli.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel