15 ianuarie: Ziua Culturii Naționale. Cele mai frumoase poezii pentru copii, scrise de Mihai Eminescu
Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie, a anunţat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
„Le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă toate calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a precizat Nistor.
El a precizat că pentru debutant trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie, deoarece de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că sindicaliştii vor această creştere a veniturilor cu 25% pentru salariaţii din sistemul de învăţământ, dar şi o „garanţie fermă” că în noua lege a salarizării debutatul va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi grila se va construi ţinând cont de tot ceea ce înseamnă grade didactice, vechime, etc.
Liderul sindical a adăugat că un debutant va ajunge astfel de la „fabulosul salariu” de 2.500 la 3.000 lei. „Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu”, a spus el.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a ţinut să precizeze că guvernanţii pot face calculele foarte repede vizavi de propunerea venită din partea federaţiilor sindicale.
„E o aritmetică foarte simplă, se poate face într-o jumătate de oră. Tot calculul este elementar. Înmulţirea cu 1,25 la ceea ce avem astăzi nu este grea, trebuie însă să facă asta cât mai repede. Noi sperăm să ne recheme şi să ajungem la o înţelegere, pentru că propunerile sunt de bun simţ, atât pentru prima parte a problematicii, adică la măsurile pe care le cerem pe termen scurt, până la sfârşitul anului, pe şapte luni, cât şi pentru a fi siguri că în legea viitoare vom avea o poziţie net superioară. Nu ştiu cine i-a pus să scoată din Legea educaţiei, din proiectul Legii educaţiei, acel articol, că astăzi am fi fost mult mai încrezători în viitorul nostru salarial”, a atras atenţia Hadăr.
El a adăugat că miniştrii au cerut sindicaliştilor să vină cu o propunere, „cu ceva concret”, şi sindicatele au făcut acest lucru. „Au spus să venim cu ceva concret. Acestea sunt elementele concrete pe care le-am propus, deci trebuie să se apuce de treabă şi să calculeze pentru a putea să vedem cât mai repede cum putem ajunge într-o situaţie de încredere”, a afirmat liderul sindical.
Comentând declaraţia premierului potrivit căreia Guvernul a oferit deja tot ceea ce s-a putut oferi, Nistor a transmis că ar trebui „să coboare puţin cu picioarele pe pământ”.
În acest context, sindicaliştii au reiterat că greva va continua. Potrivit liderilor sindicali, numărul profesorilor care sunt în momentul de faţă în grevă generală se apropie de 200.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Ministerul Educației a anunțat...