Gropița sacrală: ce este și cum afectează copiii
Data publicării:
Gropiță sacrală: ce este și când să vă faceți griji, de ce apare, cum să recunoașteți cea tipică de cea atipică, când există spina bifida. În acest articol vom vorbi despre gropița sacrală, o afecțiune congenitală prezentă la unii nou - născuți. Să vedem ce este și dacă trebuie să ne îngrijorăm.

Ce este gropița sacrală

Gropița sacrală, cunoscută și sub denumirea de "dimple sacral" sau "sacral dimple" în limba engleză, este o mică depresiune sau adâncitură care se găsește în regiunea sacrală a pielii la nou-născuți și la copii mici. Această adâncitură apare de obicei în apropierea zonei inferioare a spatelui, chiar deasupra fesei și poate varia în dimensiune și adâncime. Uneori, aceasta poate fi însoțită de o pigmentație mai închisă a pielii în acea zonă.

În practică, copilul are o mică depresiune în partea inferioară a spatelui. În general, acestea sunt două găuri mici în pliul feselor. Există două tipuri de gropițe sacrale: 

- tipic, când este foarte mică, mai puțin de 5 mm în diametru

- atipic, când are o adâncime mai mare de 5 mm

Gropița sacrală este, în general, considerată o caracteristică benignă și nu necesită tratament, deoarece nu este asociată cu afecțiuni medicale grave în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în unele situații, această adâncitură poate fi semnul unei anomalii la nivelul coloanei vertebrale sau al măduvei spinării, cum ar fi:

- dacă există semne de inflamație, infecție.

- dacă gropița este foarte adâncă sau mare.

Dacă gropița este însoțită de alte semne clinice, cum ar fi tulburări ale funcției vezicii urinare sau ale intestinelor, pierderea sau scăderea sensibilității în zona din jur sau alte probleme de sănătate.

În astfel de cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi imagistica medicală (de exemplu, o radiografie sau RMN) pentru a evalua dacă există o anomalie subiacentă a coloanei vertebrale sau a măduvei spinării. Tratamentul va depinde de rezultatele acestor teste .

Gropița sacrală este periculoasă?

Gropița sacrală în sine nu este periculoasă. Este o caracteristică fizică comună și benignă care apare la mulți copii. Cu toate acestea, uneori, această adâncitură poate fi asociată cu anomalii sau afecțiuni mai grave ale coloanei vertebrale sau ale măduvei spinării.

Este important să se monitorizeze orice semne sau simptome neobișnuite care pot însoți o gropiță sacrală, cum ar fi inflamația, infecția, secreția de la nivelul acestei zone sau tulburările de funcționare a vezicii urinare sau ale intestinelor.

Dacă apar astfel de semne sau dacă sunteți îngrijorat de starea de sănătate a copilului dumneavoastră, este esențial să consultați un medic pentru o evaluare adecvată. Medicul va putea determina dacă este necesară efectuarea de teste suplimentare pentru a exclude orice anomalie sau complicație și va recomanda tratamentul adecvat, dacă este cazul.

În general, o gropiță sacrală simplă, fără semne de complicații sau afecțiuni asociate, nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copilului. Cu toate acestea, fiecare caz trebuie evaluat individual de un profesionist medical pentru a exclude orice probleme potențiale.

Cum se tratează

Dacă gropița sacrală nu este asociată cu patologii sau tulburări și este tipică, nu este nevoie să interveniți. Nu există pericolul ca problemele să se dezvolte de-a lungul anilor, așa că poți fi sigur. 

Totuși, dacă la naștere în spital ne dăm seama că este atipică, în general se efectuează un control ulterior în care se efectuează testele corespunzătoare, inclusiv imagistica prin rezonanță magnetică, pentru a stabili dacă există o malformație sau o patologie. În cele mai multe cazuri, când apare o anumită malformație, este posibil – dacă este necesar – să se intervină chirurgical. 

În concluzie, dacă gropița este abia perceptibilă, este de obicei complet inofensivă, dar dacă este adâncă și are alte caracteristici, cum ar fi un smoc de păr, alunițe, pete sau puroi, ar putea fi un semn al unor afecțiuni mai importante, cum ar fi spina bifida. În acele cazuri, se vor face teste specifice pentru a ajunge la un diagnostic și, dacă este necesar, pentru a interveni. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: bebelusi  gropita sacrala  malformatie 

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel