Hârtia igienică poate fi periculoasă: Acordați atenție acestor aspecte
Data actualizării:
Data publicării:
Ai grijă cum folosești hârtia igienică! O mică schimbare în rutina ta zilnică poate face diferența și poate evita surprizele neplăcute.

Hârtia igienică a devenit o necesitate primordială în vieața noastră, dar este esențial să acordăm atenție utilizării acesteia. În fiecare zi, folosim acest produs fără să ne gândim prea mult la el, dar impactul pe care îl are asupra mediului și sănătății noastre este un subiect care necesită o reflecție aprofundată.

Substanțele chimice detectate în hârtia igienică: studiul

Un grup de cercetători a analizat 21 de mărci diferite de hârtie igienică și a constatat că toate erau contaminate cu PFAS (substanțe perfluoroalchilice), cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice eterne”, datorită persistenței lor în mediu.

Aceste substanțe toxice sunt utilizate în diferite produse utilizate în mod obișnuit și sunt asociate cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv vătămări ale funcției de reproducere, cancer și alte afecțiuni medicale grave. Oamenii de știință au identificat diPAP6:2 ca fiind unul dintre cei mai comuni compuși PFAS din hârtia igienică. Contaminarea provine din procesele de producție a hârtiei în sine.

Contaminarea a fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Florida, care au găsit aceste substanțe PFAS în nămolul de canalizare din apele uzate. Experții subliniază importanța reducerii utilizării și eliminării acestor substanțe toxice și solicită mai multe reglementări din partea autorităților competente. Detaliile cercetării au fost publicate în revista științifică Environmental Science & Technology Letters.

Prezența PFAS în hârtia igienică ridică probleme de sănătate publică, deoarece este un produs utilizat pe scară largă.

Chiar dacă producătorii nu pun în mod deliberat PFAS în rulouri, acestea devin contaminate în timpul procesului de fabricație. Acesta este motivul pentru care experții solicită reglementări mai stricte privind utilizarea și eliminarea acestor substanțe toxice.

Hârtia igienică: folosită incorect vă pune sănătatea în pericol

Igiena personală adecvată este esențială pentru menținerea sănătății noastre, dar este posibil ca mulți dintre noi să nu fie conștienți de practicile de zi cu zi care ne pot pune bunăstarea în pericol.

Un aspect deseori trecut cu vederea se referă la folosirea necorespunzătoare a hârtiei igienice, un gest aparent banal care, potrivit medicilor și experților, ar putea avea consecințe potențial periculoase.

Medicul ginecolog, Alyssa Dweck, într-un interviu pentru revista Health, a evidențiat una dintre principalele greșeli pe care multe persoane le fac în baie: curățarea din spate în față.

Această metodă, deosebit de riscantă pentru femei, crește expunerea la bacterii și infecții. Recomandarea medicului este clară: este de preferat să curățați din față spre spate, urmând direcția de la uretră, la fund.

2. Fotografie... (pexels-shvetsa-3962341_38175600.jpg)

Fotografie de la Anna Shvets/ Pexels

Motivul din spatele acestei indicații este legat de prezența ridicată a bacteriilor în zona rectală. Tragerea hârtiei igienice în direcția greșită poate promova transportul bacteriilor care pot contribui la infecțiile tractului urinar. Aceste infecții, dacă sunt lăsate netratate, pot provoca durere la urinare și chiar pot evolua spre infecții ale rinichilor.

Hârtie igienică: acordați atenție cantității și utilizării hârtiei parfumate

Nu numai tehnica de curățare, ci și cantitatea și tipul de hârtie igienică folosită ne pot afecta sănătatea. Martin Richards, directorul experților în tehnologie de igienă la SMARTi Environmental, recomandă utilizarea a până la 10 coli de hârtie igienică per vizită la toaletă.

Acesta este un detaliu de o importanță fundamentală pentru a evita risipa inutilă, descurajând înfășurarea excesivă a foilor în jurul mâinii. În același timp, se recomandă și utilizarea corectă a bideului pentru a asigura o curățare eficientă.

De asemenea, experții sfătuiesc să nu folosești hârtie igienică parfumată, deoarece coloranții și substanțele chimice utilizate ar putea afecta zonele intime. 

Hârtie igienică, probleme de sănătate (inclusiv sănătatea mediului)

Dar nu doar mediul suferă din cauza utilizării excesive a hârtiei igienice. Adesea, hârtia este tratată cu substanțe chimice potențial dăunătoare pentru a-și îmbunătăți absorbția. Aceste substanțe pot fi iritante pentru pielea sensibilă și pot provoca reacții alergice.

În plus, producția și transportul hârtiei igienice tradiționale contribuie la emisia de gaze cu efect de seră, precum CO2, agravând problema schimbărilor climatice.

Prin urmare, limitarea utilizării hârtiei igienice tradiționale este un pas important către un stil de viață mai durabil.

Există alternative mai ecologice și prietenoase cu mediul, precum utilizarea bideurilor sau folosirea hârtiei igienice reciclate. Mai mult, ar trebui să fim conștienți de consumul nostru și să încercăm să reducem deșeurile, folosind doar cantitatea necesară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Monden

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să previi astmul la copii

De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

pixel