Harvard Kennedy School: FORMULA pentru a crește COPII DE SUCCES. În componență, OPT ROLULRI pe care părinții trebuie să le parcurgă
Data publicării:
Educația copiilor este o călătorie complexă și plină de provocări, iar părinții joacă un rol esențial în ghidarea acestui drum. 

Într-o carte intitulată Formula, Deblocarea Secretelor pentru Creșterea Copiilor de Mare Succes, membrul facultății de la Harvard Kennedy School, Ron Ferguson și jurnalistul Tasha Robertson au încercat să răspundă la această întrebare: Există o formulă pentru a crește copii de succes?

Cele opt roluri esențiale ale părintelui 

Ron Ferguson, autorul cărții despre parenting, identifică opt roluri pe care părinții le pot asuma pentru a susține dezvoltarea completă și sănătoasă a copiilor lor. Fiecare dintre aceste roluri are un impact unic asupra evoluției copilului și contribuie la formarea unui adult echilibrat, responsabil și capabil să-și atingă potențialul.

După ce au intervievat familiile a sute de tineri de succes, Ferguson și Robertson au emis o ”formulă”.

Așa cum am spus mai sus, în centrul ”formulei” lor se află opt roluri pe care părinții trebuie să le parcurgă în educarea copilului lor. Autorii au descoperit că aceste opt roluri parentale erau prezente în fiecare caz pe care l-au explorat în interviurile cu familiile, potrivit unui video postat pe canalul YouTube de către Harvard Kennedy School.

1. Partener al învățării timpurii

Primul rol este cel de partener al învățării timpurii: adică părintele care este foarte implicat cu copilul, făcând lucruri pe care copilul le consideră distractive, dar unde rezolvă și probleme, și învață și abilități.

2. Inginerul de zbor

Apoi cel de-al doilea rol este cel de inginer de zbor. Dacă te gândești la viață ca la o călătorie, echipajul cu performanțe ridicate se află pe o traiectorie destul de înaltă prin viață. Și inginerul de zbor se asigură că rămân pe acea traiectorie. Deci, dacă încep să se abată cumva de la traiectorie, inginerul de zbor intervine.

3. Reparatorul

Al treilea rol, reparatorul, se asigură că copilul are resursele și conexiunile de care au nevoie pentru a reuși. Autorii au descoperit că chiar și în perioade de dificultăți economice, familiile intervievate au reușit să găsească resurse și aliați pentru a-i ajuta pe copiii lor să avanseze.

4. Revelatorul

Cel de-al patrulea rol este cel de revelator, care arată copilului cât de mare este lumea și ce oportunități sunt disponibile pentru ei.

5. Filosoful

Cel de-al cincilea rol, filozoful, își ajută copilul să-și găsească scopul. Filozoful este părintele care ajută copilul să-și găsească sensul vieții și să înțeleagă valorile care îi vor ghida comportamentul și deciziile.  Părintele îi ghidează copilului reflecțiile asupra scopurilor personale, importanței moralei și eticii, și a modului în care își dorește să-și trăiască viața. Este un ghid spiritual și moral care își ajută copilul să răspundă la întrebări esențiale despre sine și locul său în lume.

6. Modelul

Al șaselea rol este cel al modelului, care este un adult care se poartă într-un mod în care copilul vrea să-l imite. Vreau să fiu un pic ca acela.

7. Negociatorul

Al șaptelea rol este negociatorul. Negociatorul învață copilul cum să-și susțină punctul de vedere, cum să-și apere interesele, cum să vorbească adevărul în fața puterii în mod respectuos.

8. Navigatorul

Și rolul final este vocea de navigație GPS. Și vocea de navigație GPS este mama sau tata din capul copilului, care vorbește încă, oferă încă sfaturi chiar și după ce copilul s-a poate crescut și s-a mutat de acasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel