Un fapt alarmant pentru părinți: Hematuria la copii. Ce trebuie să știți
Data publicării:
Unul dintre cele mai alarmante semne pentru părinți este observarea prezenței sângelui în urina copilului. Din acest motiv, astăzi vă vom spune tot ce trebuie să știți despre hematurie.

Hematuria la copii este un fapt alarmant pentru părinți, dar nu este întotdeauna sinonim cu severitatea. Cauzele sale sunt multe și variate, unele sistemice, altele locale, precum patologiile tractului urinar.

Termenul hematurie provine din cuvintele grecești haima, care înseamnă „sânge”, și ouron, care înseamnă „urină”. În acest fel îl putem defini ca fiind prezența globulelor roșii (sau globule roșii) în urină, care provin din rinichi sau tractul urinar. În unele cazuri, o astfel de sângerare este vizibilă cu ochiul liber, în timp ce în alte cazuri este detectată doar prin studii de laborator.

În continuare, vă spunem tot ce trebuie să știți despre această entitate din cei mai mici din familie.

Sângerarea în urină este un semn clinic, care poate fi sau nu însoțit de alte manifestări. În primul caz vorbim de hematurie asimptomatică, iar în al doilea de hematurie simptomatică.

Cauze frecvente la copii

În general, hematuria la nou-născuți este de obicei cauzată de infecții ale tractului urinar (ITU), traumatisme abdominale sau genitale și probleme cu metabolismul calciului (hipercalciurie).

În plus, ar trebui luată în considerare posibilitatea apariției unor boli inflamatorii, infecții sistemice (cum ar fi sindromul hemolitic uremic sau gastroenterita Serratia marcescens), boli autoimune, metabolice sau tumorale.

Hematurie falsă la copii

Pe lângă cauzele patologice ale hematuriei, este de remarcat faptul că există mai multe medicamente sau alimente care fac ca urina să devină o culoare mai închisă decât de obicei. De asemenea, sugerează sângerare din cauza asemănării culorii. Totuși, la interogatoriu se notează istoricul consumului și printr-o simplă analiză de urină se poate exclude o hemoragie.

Iată care sunt produsele care provoacă cel mai adesea hematurie falsă la copii:

- Alimente: sfeclă roșie, mure, ciuperci.

- Pigmenți alimentari: coloranți cu azot, fenolftaleină (prezentă în laxative), rodamină B (în produse de patiserie).

- Medicamente: rifampicină, nitrofurantoină, metronidazol sau doxorubicină.

Diagnosticare

În cele mai multe cazuri,cu un mic control se ghidează diagnosticul de hematurie fără a fi nevoie de teste suplimentare. Cu toate acestea, benzile de testare pentru urină sunt metoda de alegere, datorită sensibilității lor ridicate de diagnostic și implementării ușoare.

Dacă joja este pozitivă, rezultatele trebuie confirmate prin examinarea microscopică a sedimentului urinar. Aceasta se face dintr-o probă izolată de urină, prelevată în mod ideal din fluxul central, de dimineață.

În cazul în care se confirmă hematuria, medicul va proceda la solicitarea altor studii complementare. De exemplu, o nouă observație a morfologiei globulelor roșii, o ecografie sau o scintigramă renală. În plus, dacă este necesar, pot fi utilizate teste mai precise și invazive, cum ar fi biopsia renală.

Odată cunoscută cauza hematuriei la copil, se va determina cea mai bună strategie de diagnosticare pentru fiecare caz. Aceasta poate varia de la utilizarea antibioticelor la terapia cu medicamente imunosupresoare.

În unele ocazii, după recuperare, pot fi implementate măsuri preventive, precum cele care încearcă să evite formarea pietrelor la rinichi sau dezvoltarea infecțiilor. Menținerea micuțului tău bine hidratată , cu o dietă săracă în sodiu (sare) și o bună igienă personală sunt esențiale pentru a avea grijă de sănătatea rinichilor lui.

Important este ca părinții să fie atenți la urinarea micuților și să meargă prompt la pediatru atunci când se găsesc semne suspecte.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel