Iată 9 afirmații eficiente de spus pentru a-ți calma copilul, potrivit unui terapeut: „Sunt esențiale!”
Data publicării:
Cum să-ți sprijini copilul în momentele de criză emoțională? Un specialist îți oferă nouă afirmații esențiale pentru a-i arăta copilului tău că ești calm și că ești acolo pentru el, ascultându-l cu atenție. 

Crizele emoționale sunt frecvente la copii, mai ales pentru că aceștia sunt încă în proces de maturizare emoțională și întâmpină dificultăți în a-și gestiona furtunile interioare.

Fie că este vorba de frustrare, furie, dezgust sau tristețe, toate aceste emoții pot deveni explozive într-o clipă.

„Este absolut normal ca micuții noștri să trăiască emoții puternice”, explică Deena Margolin, terapeut pentru copii, într-o postare pe contul ei de Instagram.

Totuși, expertul subliniază că învățarea modului de a-și regla emoțiile se face în mare parte prin intermediul părinților. Aceștia joacă un rol important în acest proces, atât prin exemplul personal pe care îl oferă, cât și prin sprijinul pe care îl acordă copilului în momentele dificile.

„Criza emoțională va trece și va trece mult mai repede dacă noi, părinții, reușim să rămânem calmi (și știm cu toții cât de greu poate fi acest lucru)”, asigură terapeutul.

Citește și De ce recurge copilul la tantrum? Adevărul din spatele exploziilor emoționale. Violeta Mihalașcu: „Micuțul este destul de inteligent să vadă ce funcționează!” / VIDEO

Nu-l critica, nu-l judeca

Pe de altă parte, este esențial să oferi copilului tău ascultare activă și înțelegere, fără a-l critica sau judeca. Deena Margolin, specialist în terapii pentru copii, subliniază importanța menținerii calmului în astfel de momente și a conectării cu copilul.

„În timpul unei crize de furie, lasă-ți calmul să devină contagios. Conectează-te cu copilul tău, acceptă-i sentimentele și, în loc să-i minimalizezi emoțiile, arată-i că le recunoști și că ești alături de el. Vrei să îmblânzești aceste crize și să înveți să disciplinezi într-un mod care nu doar funcționează, ci și protejează stima de sine a copilului tău”, explică Margolin.

Pentru a te ajuta să gestionezi astfel de situații dificile, Deena Margolin sugerează nouă afirmații pe care le poți folosi în momentele de criză. Aceste expresii nu doar că îi arată copilului că rămâi calm, dar și că ești acolo să-l asculți și să-l înțelegi.

Vezi și Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / VIDEO

Afirmații pentru a calma un copil în criză

SURSA FOTO: freepik.com @Mariaprovector

„Este în regulă să te simți supărat, lasă-ți toată furia să iasă.”

Recunoaște emoțiile copilului și validează-le, arătându-i că este normal să simtă furie.

„Sunt aici pentru tine.”

Asigură-l că nu este singur și că îl sprijini necondiționat.

„Hai să facem o pauză, să respirăm adânc, să ne așezăm și să luăm pauză un minut.”

Invită copilul să facă o pauză și să respire adânc, ajutându-l să-și recâștige calmul.

„Te aud.”

Transmite-i că îi asculți cu atenție gândurile și sentimentele, ceea ce îi oferă un sentiment de siguranță.

„Te înțeleg.”

Arată-i că empatizezi cu situația prin care trece și că ești de partea lui.

„Voi fi aici pentru tine când vei avea nevoie de mine.”

Reiterează-ți sprijinul și disponibilitatea, oferindu-i siguranță emoțională.

„Înțeleg că acest lucru este dificil pentru tine.”

Recunoaște că ceea ce trăiește este complicat, oferindu-i confortul de a ști că îi înțelegi dificultățile.

„Nu pare corect.”

Validează-i sentimentul de nedreptate, ajutându-l să se simtă înțeles.

„Poți să-mi spui despre asta?”

Încurajează-l să-și exprime gândurile și emoțiile, arătându-i că ești deschis la dialog.

Aceste afirmații sunt instrumente valoroase care te pot ajuta să navighezi prin crizele emoționale ale copilului tău, contribuind la o relație bazată pe încredere, înțelegere și sprijin reciproc.

Repetarea lor în mod constant va ajuta copilul să se simtă în siguranță și să-și dezvolte abilități sănătoase de reglare emoțională.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel