Vaccinurile esențiale pentru copii și secretele imunității, explicate de dr. Mihai Craiu: „Nu rezolvi nimic ținându-l cu bone acasă! E antrenamentul fără de care nu e primit la olimpiadă” / VIDEO
Crizele emoționale sunt frecvente la copii, mai ales pentru că aceștia sunt încă în proces de maturizare emoțională și întâmpină dificultăți în a-și gestiona furtunile interioare.
Fie că este vorba de frustrare, furie, dezgust sau tristețe, toate aceste emoții pot deveni explozive într-o clipă.
„Este absolut normal ca micuții noștri să trăiască emoții puternice”, explică Deena Margolin, terapeut pentru copii, într-o postare pe contul ei de Instagram.
Totuși, expertul subliniază că învățarea modului de a-și regla emoțiile se face în mare parte prin intermediul părinților. Aceștia joacă un rol important în acest proces, atât prin exemplul personal pe care îl oferă, cât și prin sprijinul pe care îl acordă copilului în momentele dificile.
„Criza emoțională va trece și va trece mult mai repede dacă noi, părinții, reușim să rămânem calmi (și știm cu toții cât de greu poate fi acest lucru)”, asigură terapeutul.
Pe de altă parte, este esențial să oferi copilului tău ascultare activă și înțelegere, fără a-l critica sau judeca. Deena Margolin, specialist în terapii pentru copii, subliniază importanța menținerii calmului în astfel de momente și a conectării cu copilul.
„În timpul unei crize de furie, lasă-ți calmul să devină contagios. Conectează-te cu copilul tău, acceptă-i sentimentele și, în loc să-i minimalizezi emoțiile, arată-i că le recunoști și că ești alături de el. Vrei să îmblânzești aceste crize și să înveți să disciplinezi într-un mod care nu doar funcționează, ci și protejează stima de sine a copilului tău”, explică Margolin.
Pentru a te ajuta să gestionezi astfel de situații dificile, Deena Margolin sugerează nouă afirmații pe care le poți folosi în momentele de criză. Aceste expresii nu doar că îi arată copilului că rămâi calm, dar și că ești acolo să-l asculți și să-l înțelegi.
SURSA FOTO: freepik.com @Mariaprovector
Recunoaște emoțiile copilului și validează-le, arătându-i că este normal să simtă furie.
Asigură-l că nu este singur și că îl sprijini necondiționat.
Invită copilul să facă o pauză și să respire adânc, ajutându-l să-și recâștige calmul.
Transmite-i că îi asculți cu atenție gândurile și sentimentele, ceea ce îi oferă un sentiment de siguranță.
Arată-i că empatizezi cu situația prin care trece și că ești de partea lui.
Reiterează-ți sprijinul și disponibilitatea, oferindu-i siguranță emoțională.
Recunoaște că ceea ce trăiește este complicat, oferindu-i confortul de a ști că îi înțelegi dificultățile.
Validează-i sentimentul de nedreptate, ajutându-l să se simtă înțeles.
Încurajează-l să-și exprime gândurile și emoțiile, arătându-i că ești deschis la dialog.
Aceste afirmații sunt instrumente valoroase care te pot ajuta să navighezi prin crizele emoționale ale copilului tău, contribuind la o relație bazată pe încredere, înțelegere și sprijin reciproc.
Repetarea lor în mod constant va ajuta copilul să se simtă în siguranță și să-și dezvolte abilități sănătoase de reglare emoțională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.