Iată ce greșeală NU ar trebui să faci dacă vrei ca al tău copil să te asculte. Avertismentul unui psiholog
Data publicării:
Când copilul tău nu te ascultă, există o greșeală importantă pe care ar trebui să o eviți, avertizează un psiholog, care explică și cum poți proceda pentru a îmbunătăți situația. 

Uneori, părinții întâmpină dificultăți în a comunica eficient cu copiii lor. Potrivit psihologului Jeffrey Bernstein, copiii care nu își ascultă bine părinții au nevoie să dezvolte două abilități esențiale: să învețe să se calmeze și să rezolve problemele.

În același timp, și părinții trebuie să își îmbunătățească anumite abilități, în special cea de a nu țipa la copilul lor.

Psihologul subliniază într-un articol pentru Psychology Today țipatul este una dintre cele mai mari greșeli educaționale pe care le fac părinții.

„În toamna anului 2013, revista Child Development a publicat un studiu care arată că țipatul la copii poate avea efecte la fel de negative ca pedeapsa fizică, conducând la probleme comportamentale și emoționale.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania și de la Universitatea din Michigan au descoperit că disciplina verbală agresivă este deosebit de dăunătoare pentru preadolescenți și adolescenți”, explică el.

Citește și Schimbați-vă strategia! Țipatul poate fi încheiat cu doar TREI cuvinte

Calmează-te pentru a evita să țipi

SURSA FOTO: freepik.com @carlesmiro

Țipetele au avut efecte semnificative asupra comportamentului copiilor și adolescenților.

„Adolescenții ai căror părinți recurgeau la țipete ca metodă de disciplină erau mai predispuși la probleme de comportament și violență”, explică psihologul.

Un studiu din 2003 a arătat deja că: copiii expuși țipetelor părinților lor pot dezvolta o stimă de sine scăzută, agresivitate crescută față de ceilalți și un risc mai mare de depresie.

Prin urmare, psihologul recomandă să îți iei un moment de respiro folosind o tehnică de relaxare prin respirație, cum ar fi coerența cardiacă.

Retrage-te câteva minute dacă simți că ai nevoie, și reia discuția cu copilul tău odată ce s-a calmat.

În acel moment, explică-i că îi înțelegi punctul de vedere, dar reafirmă-ți decizia. Ideea este să fii ferm, dar empatic!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel