Iată cum să crești un copil care să știe cum să își gestioneze emoțiile
Data publicării:
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească echilibrat și să poată face față cu bine provocărilor emoționale ale vieții. 

Dar cum ajungi să formezi un copil care să știe cum să-și gestioneze sentimentele, în loc să le lase să îl controleze? Nu există o rețetă magică, dar cu câteva abordări simple și o comunicare deschisă, poți ajuta micuțul să învețe să își înțeleagă emoțiile și să reacționeze într-un mod sănătos.

Copiii au nevoie să se simtă în siguranță atunci când își exprimă emoțiile. Dacă sunt speriați, triști sau supărați, ar trebui să știe că pot veni la tine fără teama de a fi judecați.

Citește și Acest stil de parenting distruge emoțional copiii și le creează traume pe viață. Avertismentul unui psihiatru: „Mulți părinți nu realizează că adoptă acest tip”

Când copilul tău își exprimă emoțiile, recunoaște-le sentimentele în loc să le respingi.

vezi și Cum poți ajuta copilul să crească mai inteligent? Activitatea importantă de practicat încă de la naștere care face toată diferența!

În loc să spui „Nu plânge, nu e nimic”, încearcă „Văd că ești supărat. Vrei să vorbim despre asta?” Acest lucru îi asigură că emoțiile lor sunt valabile și că nu sunt singuri.

Ajută-i să înțeleagă și să-și exprime sentimentele
Descurajează-i să își țină emoțiile în frâu.

Învață-i strategii de a face față emoțiilor
Încurajează-le abilitatea de a rezolva problemele
Nu încerca să îi desconsideri.

Este ușor să spui „Reacționezi exagerat” sau „Nu este o mare problemă”, dar pentru un copil, sentimentele lor sunt foarte reale. În schimb, validează-le emoțiile spunând: „Văd că acest lucru te deranjează cu adevărat” sau „Asta pare să fie foarte frustrant.” Validarea nu înseamnă că ești de acord cu reacția lor; pur și simplu arată că înțelegi și respecți sentimentele lor.

Învăță-i când și cum să facă o pauză

Copiii (și adulții) reacționează adesea impulsiv atunci când emoțiile sunt la cote mari. Învățându-i pe copii să facă o pauză înainte de a răspunde poate preveni izbucniri sau conflicte inutile.

Încurajează-i să respire adânc și să numere până la cinci înainte de a reacționa. Acest obicei mic poate avea un impact uriaș asupra controlului emoțional.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Tragedie cumplită în Vinerea Mare, după ce un băiat de 7 ani a primit ouă de ciocolată de la fosta iubită a tatălui: „Paște fericit!”

pixel