Iată de ce NU ar trebui să-ți înveți copilul să împartă tot timpul, potrivit unor psihologi americani: „Creează o generație de oameni care caută să-i mulțumească pe alții”
Data publicării:
Potrivit a doi psihologi americani, urmăriți de milioane de oameni pe Instagram, este esențial să-i înveți pe copii cum să spună „nu” atunci când nu au terminat de folosit ceva. 

Obișnuiești să-i ceri frecvent copilului tău să-și împartă jucăriile cu colegii de clasă sau să-l îndemni să fie „băiat bun” sau „fată bună”?

Deena Margolin și Kristin Gallant, doi psihologi americani cu peste trei milioane de urmăritori pe contul lor de Instagram, BigLittleFeelings, vă sfătuiesc să renunțați la acest obicei.

„Forțarea copiilor să împartă îi învață să-și reprime propriile nevoi și creează o generație de oameni care caută să-i mulțumească pe alții”, avertizează cele două specialiste într-o postare pe Instagram din 28 august.

„Ai fost vreodată la sală, pe un aparat eliptic, ai făcut o pauză scurtă pentru a-ți trage sufletul și cineva te-a întrebat dacă poate folosi aparatul tău? Nu ai terminat. Plănuiai să mai faci încă 20 de minute, dar instinctiv spui: 'Da!' Sună cunoscut?” întreabă psihologii, sugerând că această reacție poate fi o consecință a unei copilării în care ți s-a cerut prea des să îți împarți jucăriile.

Citește și Cercetătorii din Ohio dezvăluie motivul pentru care copiii întreabă „DE CE?” Un nou studiu arată de ce iubesc ei informațiile „inutile”!

„Nu vrem ca ai noștri copii să-și ignore propriile nevoi și dorințe”

„Da, ne dorim copii amabili, dar nu vrem ca aceștia să-și neglijeze propriile nevoi și dorințe”, concluzionează Deena Margolin și Kristin Gallant.

Pentru ele, este absolut normal ca un copil să refuze să împartă o jucărie sau o carte dacă nu a terminat de folosit acel obiect. Și, cel mai important, spun psihologii, este responsabilitatea părinților să-și învețe copiii să reacționeze astfel.

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Este perfect normal ca un copil să refuze să împartă o jucărie

În concluzie, învățarea copiilor să recunoască și să respecte propriile nevoi și dorințe este esențială pentru dezvoltarea lor emoțională și psihologică. Deena Margolin și Kristin Gallant subliniază că, deși amabilitatea și generozitatea sunt calități de dorit, acestea nu ar trebui să vină în detrimentul bunăstării personale.

Este perfect normal ca un copil să refuze să împartă o jucărie sau o carte atunci când încă nu a terminat de folosit acel obiect, deoarece acest comportament reflectă o înțelegere sănătoasă a limitelor și a dreptului de a spune „nu” atunci când este necesar.

Rolul părinților în acest proces este foarte important. Ei trebuie să le ofere copiilor suportul necesar pentru a-și exprima nevoile și dorințele, învățându-i, totodată, cum să navigheze în relațiile cu ceilalți într-un mod care să nu îi facă să se simtă obligați să cedeze presiunilor exterioare.

Acest echilibru între amabilitate și autoafirmare este fundamental pentru formarea unor adulți echilibrați, capabili să-și gestioneze emoțiile și să mențină relații sănătoase.

Prin urmare, părinții ar trebui să fie conștienți de impactul pe care forțarea copiilor de a împărți lucrurile îl poate avea asupra dezvoltării lor. Crearea unui mediu în care copiii se simt în siguranță să-și exprime propriile nevoi și să spună „nu” atunci când este cazul, va contribui nu doar la creșterea stimei de sine, ci și la formarea unor persoane care știu să se respecte pe sine și pe ceilalți în mod egal.

Aceasta este o lecție de viață esențială, care îi va ghida pe parcursul întregii lor vieți, ajutându-i să devină adulți conștienți de sine, încrezători și empatici.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel