Iată de ce râd copiii atunci când vă supărați pe ei
Data publicării:
Încercați să le corectați comportamentul rău sau pur și simplu îi chemi pentru că s-au purtat rău, când deodată au izbucnit în râs într-un mod care te lasă fără cuvinte. Cu siguranță, prima ta reacție va fi să-i certați mai puternic și să le cereți respectul, dar... știați că, în realitate, dacă copiii râd când îi suni înapoi, nu încearcă să-și bată joc de tine?

Contrar a ceea ce se crede adesea, un copil care râde în timpul unei mustrări nu face altceva decât să încerce să scape de problemă. Este un râs nervos care izbucnește pentru că copiii nu știu să gestioneze emoțiile sau să gestioneze problemele rezultate dintr-o decizie pe care au luat-o.

Fără îndoială, părinții se pot simți frustrați pentru că simt că nu au reușit în scopul lor principal, care a fost corectarea unui comportament. Cu toate acestea, este important să ne dăm seama că acest tip de situație generează o nouă provocare: a-i învăța pe copii să canalizeze această nervozitate cu dragoste și multă răbdare.

2. Fotografie... (pexels-yan-krukau-6210172_10550900.jpg)

Foto: Yan Krukau/ Pexels

Când te afli în această situație, cel mai important lucru este să nu uiți că copiii tăi nu știu încă să abordeze o ceartă sau să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor rele. Pur și simplu respiră adânc și stai cu copiii tăi pentru a explica de ce nu s-a făcut ceea ce au făcut și cum să te comporți în acea situație.

Ce să faci dacă copiii tăi râd atunci când îi cerți

Probabil vei crede că acesta este un subiect delicat, atât pentru că se pare că copiii tăi râd de tine, cât și pentru că ar putea chiar să râdă de alți străini (profesori, membri ai familiei sau alți adulți). Cert este că înainte de a te aștepta ca copiii tăi să se poarte bine, trebuie să-ți corectezi reacția.

În acest scop, primul lucru de făcut este să rămâi calm în fața râsului lor. Dacă simți că este necesar, îndepărtează-te pentru un moment pentru a reflecta la ceea ce se întâmplă. După aceea, reveniți la ei dornici să vorbiți despre ceea ce tocmai au făcut și să le oferiți îndrumarea de care au nevoie. Poate că îți va fi dificil, dar este un pas fundamental.

Rămâi calm și nu lăsa frustrarea să te facă să fii aspru cu copiii tăi.

După interiorizarea primului punct, renunțați la reacțiile furioase. Este inconsecvent să ceri copiilor să controleze suferința rezultată din reproș, dacă tu însuți nu știi să gestionezi emoțiile.

3. Fotografie... (pexels-elina-fairytale-3806953_64754700.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

Sfaturi

A vorbi ferm și serios este secretul din spatele unei bune comunicări. Nu intra în cercul vicios al furiei din niciun motiv din lume. Dacă copiii tăi te întreabă ceva sau insistă asupra unei probleme, acordă-le toată atenția pe care ți-ai dori-o dacă ai fi în locul lor. Evident, dacă trebuie să recunoști o greșeală, arată-i că nu este atât de dificil folosind cuvinte pline de onestitate.

Dacă uneori nu vă puteți controla furia, pur și simplu dați înapoi și explicați-le copiilor că vă pare foarte rău. Insistă să explici de ce nu e în regulă să râzi când le reproșezi un comportament greșit și dă-le ocazia să explice motivele care i-au determinat să facă acel gest.

Nu-i înfrunta în timp ce ești supărat, creșterea presiunii asupra lor nu le va face bine. Stăpânirea de sine este esențială pentru a putea transmite o educație coerentă, fără teamă și fără refulare. Ascultarea nu trebuie să devină sinonimă cu supunerea.

Și, bineînțeles, fii flexibil, ascultă-ți micuții cu răbdare și încearcă să găsești o înțelegere. Dacă este ceva exclus pentru că reprezintă un pericol sau le-ar submina în alt mod bunăstarea, lăsați-i să vorbească și cereți-le, cu drag, ca acea acțiune să nu se repete pentru binele lor.

Când vor înceta să reacționeze așa?ar putea să vă simțiți exasperați de această reacție a copiilor voștri și să vă doriți să aveți un buton pentru a pune capăt acestei probleme. Dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai răbdare, să fii calm și să procedezi urmând recomandările propuse în acest articol. Dacă îți schimbi atitudinea, ei vor urma exemplul.

Așadar, dacă copiii tăi au doar unul sau doi ani și încearcă să-ți distragă atenția printr-un zâmbet sau o îmbrățișare, nu te supăra și nu crezi că vor să-și bată joc de tine. 

La această vârstă nici măcar nu știu să-și gestioneze propriile emoții, darămite pe cele ale altora. Dar odată ce această fază s-a încheiat, lucrează pentru a te asigura că comportamentul lor se îmbunătățește, cu multă dragoste și înțelegere.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel