Iată de ce se administrează cardioaspirina în timpul sarcinii: Posibilele efecte secundare pentru mamă și făt
Data publicării:
Ești însărcinată și ginecologul tău ți-a prescris cardioaspirina? Pentru ce este și ce beneficii are? 

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) care este adesea folosit pentru a calma durerea și pentru a reduce febra. 

Totuși, numeroase studii au descoperit că aspirina în doze mici în timpul sarcinii (cunoscută sub numele de cardioaspirină) ar putea avea efecte pozitive în unele cazuri. Să vedem care sunt beneficiile cardioaspirinei în timpul sarcinii și care sunt posibilele efecte secundare și vom afla și în cât timp ar trebui să o luați.

De ce se prescrie cardioaspirina?

Principalul motiv pentru care cardioaspirina este prescrisă în timpul sarcinii este prevenirea complicațiilor cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

Mai precis:

- prevenirea preeclampsiei la femeile cu risc ridicat

- îmbunătățirea circulației sângelui, la femeile care au o predispoziție genetică de a dezvolta mici cheaguri de sânge (trombofilie), cu reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge care ar putea împiedica fluxul de oxigen și nutrienți către făt.

Care sunt riscurile și beneficiile?

Preeclampsia este o complicație foarte gravă, caracterizată prin hipertensiune arterială și afectarea unor organe precum ficatul și rinichii: mai multe studii științifice au arătat că aspirina în doze mici poate reduce riscul de preeclampsie la femeile cu risc crescut.

Luarea aspirinei în timpul sarcinii nu este lipsită de riscuri: poate crește riscul de sângerare și complicații în timpul nașterii, precum și potențiale efecte negative asupra sănătății fătului, mai ales dacă este luată în doze mari sau fără supraveghere medicală.

Acestea fiind spuse, este bine înțeles că cardioaspirina, ca orice alt medicament, trebuie luată în timpul sarcinii numai pe bază de prescripție de la ginecolog și numai în dozele recomandate.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7108416_20946800.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Care sunt efectele secundare ale cardioaspirinei?

Ca orice medicament, cardioaspirina poate provoca reacții adverse. 

Cele mai frecvente efecte secundare includ tulburări gastro-intestinale, cum ar fi greață, vărsături, dureri abdominale și arsuri la stomac. În cazuri rare, pot apărea ulcere gastrice sau intestinale.

Reacțiile adverse mai grave, dar mai puțin frecvente, includ sângerări, hemoragii și reacții alergice. Dacă aveți simptome precum dificultăți de respirație, umflare a feței sau gâtului sau erupții cutanate, trebuie să contactați imediat un medic.

Care sunt riscurile pentru făt?

Unele studii au sugerat că utilizarea aspirinei în doze mari în timpul sarcinii poate fi asociată cu malformații congenitale, cum ar fi probleme cu inima sau rinichii și cu întârzieri în dezvoltarea fizică a fătului, altele presupun posibile implicații pe termen lung pentru dezvoltarea cognitivă și comportament a copilului, dar merită subliniat că cercetările în acest domeniu sunt încă în desfășurare și datele nu sunt concludente. Prin urmare, dacă medicul ginecolog vă prescrie cardioaspirină, aveți încredere în el și urmați tratamentul fără teamă.

Aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene sunt contraindicate în al treilea trimestru din cauza riscului de închidere a ductului Botallo, un vas important pentru circulația sângelui fetal. Dar acest lucru nu se aplică cardioaspirinei, deci în doză mică, care poate fi luată și în al treilea trimestru deoarece nu au fost raportate cazuri de închidere a ductului Botallo.

Acestea fiind spuse, în prospectul cardioaspirinei este scris clar că este contraindicată după a 24-a săptămână: prin urmare, este corect să vă bazați pe ginecologul dumneavoastră de încredere și să urmați recomandările acestuia.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel