Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Am fost învățați încă din copilărie că împărțirea jucăriilor este ceea ce trebuie făcut. Aceasta este o modalitate bună de a face prieteni și de a socializa, ceea ce le permite copiilor să încerce diferite jocuri.
În multe școli și grădinițe există chiar reguli în acest sens, impuse de asociațiile de părinți. Dar aceste reguli, care urmăresc să îmbunătățească mediul școlar, se dovedesc uneori a fi puțin nedrepte. În acest articol vă vom spune de ce este mai bine să nu împărtășiți jucăriile.
Ce se întâmplă când aceste linii directoare sunt duse la extrem? Ce ar trebui să facem când drepturile copiilor noștri sunt încălcate în beneficiul altui copil?
Există părinți care nu pot distinge diferența dintre împărtășire și agresiune. Ei cred că copiii lor au dreptul la tot ceea ce își doresc, ignorând adesea nevoile altor copii. Dimpotrivă, ar trebui să le explice că nu totul în viață se datorează.
Există cazuri extreme în care partajarea poate duce la un comportament toxic. Acest lucru se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, părinții educă prost copilul.
Există, de obicei, două cazuri extreme: a-l învăța supunerea totală sau a-l convinge că este permis să ceară tot ce își dorește. Din aceste două modele educaționale vor crește, la rândul lor, copii supuși sau violenți. Să vedem în detaliu caracteristicile fiecăruia dintre ele.
Unii copii sunt învățați să pună nevoile altora înaintea lor. Acești copii cred că, comportându-se astfel, alți copii vor dori să le fie prieteni. Pentru a atrage atenția, de cele mai multe ori își împrumută jucăriile, convinși că alții vor dori să se joace cu ele și să se distreze.
Acasă au fost învățați că trebuie să împartă totul, fără a preciza că este important și ceea ce își doresc. De fapt, nu este corect să renunți la ceva și să-l oferi doar pentru că celălalt își dorește.
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
În lumea adultă, o astfel de persoană ar fi considerată supusă și lașă. Nu va putea profita de multe oportunități la locul de muncă, în dragoste și de-a lungul vieții sale academice. În plus, este foarte probabil să devină o persoană frustrată și nemulțumită de traiectoria sa de viață și poate că va fi mereu călcat în picioare.
Copiii trebuie învățați să nu renunțe la ceea ce își doresc doar din cauza unei reguli. Ei au același drept ca și alții să refuze să facă ceva și să li se audă cererile. Partajarea este un lucru bun, dar la fel este și să știi cum să spui nu.
Acești copii au fost crescuți pentru a ști cum să pledeze pentru ei înșiși și pentru nevoile lor. Este foarte pozitiv că știu să-și afirme opiniile, dar adesea le fac să prevaleze asupra celor ale altora. Dimpotrivă, ar trebui să știe că nu pot lua lucrurile altor copii doar pentru că vor, cu atât mai puțin să-i lovească sau să-i insulte.
Din păcate, mulți părinți încurajează acest comportament. Pentru ei, faptul că un alt copil nu dorește să împartă jucării cu copilul său este o problemă educațională externă. Ei se gândesc doar la ei înșiși și la nevoile lor.
Dacă aceste comportamente continuă să fie permise, copilul riscă să sufere ca adult. Într-adevăr, oamenii din jurul lui nu vor fi întotdeauna acolo pentru a-și satisface nevoile și el va ajunge să devină o persoană egoistă și narcisistă. Acest tip de persoană este foarte toxic și de obicei ajunge singur și cu probleme în toate domeniile vieții.
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
Pentru a evita atingerea acestui punct, părinții înșiși trebuie să-și schimbe comportamentul. Copilul tău nu este centrul universului și trebuie să învețe să accepte nu ca răspuns. Aceste comportamente trebuie rupte din muguri. Dacă lucrurile le sunt explicate bine încă de la o vârstă fragedă, copilul tău nu va ajunge să devină un adult toxic.
Nu, nu este greșit să împarți jucării. După cum am menționat mai sus, împărtășirea este un lucru bun și sănătos, care favorizează prietenia și complicitatea.
Problema apare atunci când nevoile copilului nu sunt luate în considerare. Nu trebuie să calci peste nimeni pentru a atinge un obiectiv. Copilul trebuie să învețe că împărtășirea este plăcută, dar asta nu înseamnă că trebuie făcută.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.