Iată trei motive pentru care părinții acceptă copilul LIPSIT de RESPECT față de ei, conform unui psiholog
Data publicării:
Unii copii manifestă un comportament lipsit de respect față de părinții lor. 

Potrivit psihologului Jeffrey Bernstein, în articolele sale din Psychology Today, există trei motive posibile în spatele acestui tip de comportament, care poate persista atât în copilărie, cât și în viața adultă, reflectând tensiuni relaționale îndelungate în cadrul familiei.

Citește și Amenințarea pe care NU ar trebui să o mai spui niciodată copilului, conform unui terapeut: „E cel mai mare coșmar pentru el!”

Frica de a pierde relația

Unul dintre motivele principale pentru care părinții tolerează lipsa de respect din partea copiilor lor adulți este teama de a pierde complet relația.

Părinții se pot teme că reacția la lipsa de respect ar putea duce la distanțare sau chiar ruptură.

„Această preocupare este mai pronunțată în cazul în care copilul adult a manifestat tendințe de a se distanța sau dacă în trecut au avut loc despărțiri”, explică Jeffrey Bernstein.

Părinții sunt adesea motivați să suporte această lipsă de respect din iubire. Lipsa unei soluții pentru acest comportament poate, de asemenea, să-i blocheze, conducându-i în cele din urmă să vadă o singură rezoluție: separarea.

Vinovăție și responsabilitate

„Părinții simt adesea o profundă responsabilitate pentru comportamentul și starea de bine a copiilor lor, chiar și când aceștia devin adulți, crezând că lipsa de respect a copilului lor provine din greșelile sau insuficiențele lor”, a explicat psihologul.

Mulți părinți se simt responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă în viața copilului lor. Acest sentiment de responsabilitate îi determină să tolereze comportamentul lipsit de respect al copilului lor, considerând aproape că este o consecință a propriilor lor acțiuni.

Cererea de aprobare

Codependența poate juca un rol major în motivul pentru care părinții tolerează lipsa de respect din partea copiilor lor. Aceasta poate proveni din dorința de a fi de ajutor sau de a evita conflictele.

Pe parcursul timpului, aceste tipare pot deveni profund înrădăcinate, făcându-le părinților dificil să schimbe dinamica relației.

„Mai mult decât atât, stima de sine și stabilitatea emoțională a unui părinte pot deveni puternic dependente de nevoile și aprobarea copilului”, explică psihologul.

Într-adevăr, unii părinți preferă să accepte cuvintele lipsite de respect ale copiilor lor, ezitând să le contrazică și căutând mereu aprobarea acestora.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / FOTO: freepik.com @feepikcontributorthailand

„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / VIDEO

Fotografie de la Ksenia Chernaia/ Pexels

Ești o mamă toxică? Acestea sunt comportamentele pe care ar trebui să le eviți

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Părinți, aceasta este greșeala care îi doare cel mai mult pe copii

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Aceste trei greșeli de educație îi fac pe copii să fie mai agresivi

pixel