Iată trei motive pentru care părinții acceptă copilul LIPSIT de RESPECT față de ei, conform unui psiholog
Data publicării:
Unii copii manifestă un comportament lipsit de respect față de părinții lor. 

Potrivit psihologului Jeffrey Bernstein, în articolele sale din Psychology Today, există trei motive posibile în spatele acestui tip de comportament, care poate persista atât în copilărie, cât și în viața adultă, reflectând tensiuni relaționale îndelungate în cadrul familiei.

Citește și Amenințarea pe care NU ar trebui să o mai spui niciodată copilului, conform unui terapeut: „E cel mai mare coșmar pentru el!”

Frica de a pierde relația

Unul dintre motivele principale pentru care părinții tolerează lipsa de respect din partea copiilor lor adulți este teama de a pierde complet relația.

Părinții se pot teme că reacția la lipsa de respect ar putea duce la distanțare sau chiar ruptură.

„Această preocupare este mai pronunțată în cazul în care copilul adult a manifestat tendințe de a se distanța sau dacă în trecut au avut loc despărțiri”, explică Jeffrey Bernstein.

Părinții sunt adesea motivați să suporte această lipsă de respect din iubire. Lipsa unei soluții pentru acest comportament poate, de asemenea, să-i blocheze, conducându-i în cele din urmă să vadă o singură rezoluție: separarea.

Vinovăție și responsabilitate

„Părinții simt adesea o profundă responsabilitate pentru comportamentul și starea de bine a copiilor lor, chiar și când aceștia devin adulți, crezând că lipsa de respect a copilului lor provine din greșelile sau insuficiențele lor”, a explicat psihologul.

Mulți părinți se simt responsabili pentru tot ceea ce se întâmplă în viața copilului lor. Acest sentiment de responsabilitate îi determină să tolereze comportamentul lipsit de respect al copilului lor, considerând aproape că este o consecință a propriilor lor acțiuni.

Cererea de aprobare

Codependența poate juca un rol major în motivul pentru care părinții tolerează lipsa de respect din partea copiilor lor. Aceasta poate proveni din dorința de a fi de ajutor sau de a evita conflictele.

Pe parcursul timpului, aceste tipare pot deveni profund înrădăcinate, făcându-le părinților dificil să schimbe dinamica relației.

„Mai mult decât atât, stima de sine și stabilitatea emoțională a unui părinte pot deveni puternic dependente de nevoile și aprobarea copilului”, explică psihologul.

Într-adevăr, unii părinți preferă să accepte cuvintele lipsite de respect ale copiilor lor, ezitând să le contrazică și căutând mereu aprobarea acestora.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel