Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Cu toate că suntem conștienți cu toții de această realitate, uneori, ca părinți, ne surprindem gândindu-ne că ar fi bine ca cei mici să crească mai repede. Ei bine, adevărul e că petrecem o parte semnificativă din perioada de creștere a copiilor noștri, pur și simplu, epuizați. Și tocmai din acest motiv, nu ne dăm întotdeauna seama cât de important este să petrecem timp de calitate în familie.
Un sondaj recent privind utilizarea timpului, realizat de INE și detaliat de El Diario, arată că între 30 și 40 de ani, părinții își dedică o bună parte din timp copiilor lor. Dar, din păcate, odată trecuți de 40 de ani - și mai ales de 50 - timpul petrecut cu ei începe să scadă. Copiii intră în adolescență și își schimbă timpul petrecut cu părinții pentru a-l împărți cu alți prieteni și cunoștințe.
Uită-te la graficele de mai jos, publicate în El Diario, care ilustrează clar cum și cu cine împărțim timpul în funcție de vârstă și sex. Cel de-al treilea grafic se referă la timpul petrecut cu cei mici sub 10 ani, iar următorul („alții din gospodărie”) se referă la timpul petrecut cu copiii de peste 10 ani și cu ceilalți membri ai familiei.
După ce depășim vârsta de 50 de ani, observăm o scădere semnificativă a timpului petrecut cu copiii noștri. Odată ce aceștia cresc și pășesc în lumea adolescenței, prioritatea lor devine interacțiunea cu prietenii și colegii de clasă, în detrimentul timpului petrecut cu părinții lor. Astfel, de la aproximativ un sfert din timpul lor la vârsta de 15 ani, acest procent scade la puțin peste 15%, iar în jurul vârstei de 20 de ani, ajunge la 10%.
Paradoxal, această schimbare semnificativă are loc în jurul vârstei de 50 de ani, mai precis, începând cu vârsta de 53 de ani. Este momentul în care timpul dedicat copiilor noștri mai mari și cel petrecut cu ceilalți membri ai gospodăriei noastre începe să înregistreze o scădere. În contrast, timpul petrecut ca un cuplu începe să cunoască o creștere. Este o perioadă de tranziție în care relația noastră cu partenerul devine din ce în ce mai importantă, iar dinamica familiei suferă ajustări semnificative.
Esențialul de a îngriji relația ta devine din ce în ce mai evidențiat pe măsură ce timpul trece. La aproximativ 25 de ani, petrecem tot mai mult timp împreună cu partenerul nostru, consolidând legătura în mod semnificativ, iar această tendință se accentuează după vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, între 30 și 45 de ani, din cauza solicitărilor parentale, timpul dedicat partenerului cunoaște o ușoară scădere, pentru a reveni în forță după vârsta de 50 de ani, când copiii au crescut și au început să-și croiască propriul drum.
Perioada de viață în care acordăm cea mai mare atenție partenerului nostru se extinde de la 50 la 70 de ani, iar de la 80 de ani, când trăim mai mult singuri, timpul petrecut în propria companie cunoaște o creștere semnificativă.
Această analiză a datelor ne conduce la o reflecție profundă cu privire la importanța de a cultiva iubirea în cuplu, în special în momentul în care devenim părinți. Adesea, solicitările intense din primii ani de parentalitate pot să ne ducă să neglijăm relația cu acea persoană specială cu care am decis să împărțim restul vieții - aceea care va rămâne alături de noi atunci când copiii vor pleca pe propriul lor drum.
E clar că tații petrec mai puțin timp cu copiii lor în comparație cu mamele, conform datelor statistice privind utilizarea timpului în funcție de gen. Femeile rămân în continuare principalii însoțitori ai copiilor lor. În cifre generale, mamele dedică aproape 30% din timp copiilor sub 10 ani și 18% adolescenților, în timp ce tații contribuie cu 24% și 13% din timpul lor, respectiv.
Dacă aruncăm o privire pe axa vârstei, femeile ajung la vârful dedicării timpului lor (aproximativ 24%) cu copiii sub 10 ani în jurul vârstei de 39 de ani și cu adolescenții (16,5% din timp) la 45 de ani. În cazul bărbaților, vârsta la care dedică cel mai mult timp cu copiii este de 38 de ani pentru cei sub 10 ani (17%) și 49 de ani pentru adolescenți (13%).
E clar că această analiză aduce în prim-plan o realitate demnă de reflexie: efemeritatea copilăriei și cât de rapid trec acele momente pe care, uneori, le dorim atât de mult atunci când suntem absorbiți de provocările creșterii copiilor.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...