Infecții ale urechilor la copii: 4 sfaturi pentru a le evita
Data publicării:
Copiii și bebelușii au un canal auditiv extern mai mic, motiv pentru care este mai ușor ca apa să se scurgă în interiorul lor, ceea ce facilitează creșterea germenilor, în special a ciupercilor și bacteriilor

Vara pentru copii, pe langa vacante, inseamna caciuli in piscine, la mare, in rauri... oriunde este apa, pentru a te proteja de temperaturile ridicate. In aceasta situatie este foarte frecventa aparitia otitei, infectie la care copiii si bebelusii sunt mai predispusi, avand in vedere ca au un canal auditiv extern mai mic, si este mai usor sa curga apa in interior, ceea ce faciliteaza aparitia germenilor .

Există diferite tipuri de otită care pot fi clasificate în funcție de zona afectată a urechii: externă, medie și internă.

„În copilărie cele mai frecvente sunt otita medie și externe. Aceasta se caracterizează printr-o durere intensă care, în unele ocazii, poate fi însoțită de febră, motiv pentru care este atât de important să știm cum să prevenim otita la copii”, explică medicul Joan Francesc Horvath, responsabil Audiology in Optics & Audiology Universitaria.

Otita medie, semnala, apare mai ales la copiii sub trei ani și adesea este asociată cu alte boli precum rinita sau bronșita. Și otita externă este ceea ce este adesea cunoscută sub numele de otita înotătorului, deoarece una dintre cauzele sale este petrecerea mult timp în apă.

Se întâmplă mai ales vara, iar otita externă la copii este una dintre cele care îi afectează cel mai mult, fiind una dintre grupele cu risc de îmbolnăvire. A cunoaște ce este otita și cum să previi otita din copilărie este esențială pentru a lua măsuri și a evita suferința de această problemă de sănătate.

Într-adevăr, acesta este unul dintre cele mai solicitate motive de consultație medicală vara și poate provoca probleme serioase atunci când oamenii suferă dacă nu este depistat și tratat în timp util. Dacă urechea înotătorului nu este tratată corespunzător, avertizează medicul Joan Francesc Horvath, poate avea consecințe negative. „Prima ar fi pierderea auzului. Infecția poate provoca umflături și inflamații în canalul urechii, care afectează temporar auzul. În general, auzul revine la normal odată ce infecția este rezolvată.”

Dacă nu este cazul, continuă Horvath, „poate reapare infecțiile urechii înotătorului, care pot fi enervante și dureroase. Și în cazuri grave, infecția se poate extinde și afecta țesuturile din jur, inclusiv oasele și cartilajul. Dacă infecția nu este controlată, ea se poate răspândi în zonele înconjurătoare, cum ar fi baza craniului, creierul sau nervii cranieni.”

Sfaturi eficiente pentru a preveni otita

Pentru a evita această infecție obișnuită a copilăriei, Joan Francesc Horvath, responsabil cu Audiology in Optics & Audiology Universitaria, recomandă câteva linii directoare de acțiune.

1. Folosiți dopuri de baie

Atât pe plajă, cât și în piscină, există o piscină în aer liber sau încălzită. Se adaptează la forma urechii indiferent de mărimea acesteia. Aceste pete colorate vă vor ajuta să preveniți otita din copilărie.

2. Nu prea mult timp pentru ca șoarecele să fie scufundat în apă

Vara, mulți copii participă la cursuri de înot sau practică sporturi nautice. Acest lucru este pozitiv, dar este convenabil să o faci cu căzile menționate făcute pe măsură.

3. Extrageți apa din urechi

Pentru a face acest lucru eficient, trebuie să înclinați capul copilului astfel încât apa să cadă, dând lovituri ușoare sau folosind soluții speciale de alcool izopropilic care usucă și curăța zona oricărui corp străin.

4. Uscați-vă bine urechile după o baie
Pentru aceasta, cu mare grijă și fără presiune, folosește colțul unui prosop sau o butelie de gaz uscată. De fapt, nu ar trebui să folosiți niciodată bețișoare. În cazul în care otita se complică, este important să consultați un medic pediatru pentru a studia cazul și a propune cel mai potrivit tratament.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel