„Am fumat și bebe n-a pățit nimic!” Dr. Alice Barbu, despre riscurile reale ale fumatului și alcoolului în graviditate: „Nu s-a întâmplat nimic în sarcină!” / VIDEO
Infertilitatea, conform declarațiilor medicului Ciprian-Andrei Morariu, este o situație în care un cuplu se confruntă cu incapacitatea de a concepe un copil într-o anumită perioadă de timp. Această perioadă variază în funcție de vârsta femeii. Potrivit medicului, pentru femeile sub 35 de ani, se consideră că este oportun să se consulte un specialist în fertilitate după un an de încercări nereușite de a concepe un copil. Pentru femeile de peste 35 de ani, perioada de așteptare este mai scurtă, de aproximativ 6 luni.
„Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după o anumită perioadă de timp.
Ea variază în funcție de vârstă.
Adică la pacientele sub 35 de ani se consideră 1 an de încercat pentru a obține o sarcină, un moment prielnic pentru a discuta despre infertilitate și a se prezenta la medicul ginecolog.
După 35 de ani, 6 luni sunt suficiente pentru că ar fi bine să ia contact cu medicul pentru a obține sarcina cât mai curând”, a precizat dr. Ciprian-Andrei Morariu la Părinți Prezenți, o emisiune marca PărințișiPitici.ro.
Dacă trece un an sau șase luni și cuplul nu a reușit să obțină o sarcină, ar trebui să se alarmeze, să se panicheze? Potrivit medicului, semnele de alarmă nu ar trebui să aștepte un interval de un an sau șase luni pentru a apărea. De fapt, ele pot începe să se manifeste încă de la începutul procesului de concepție. După doar câteva luni de încercări nereușite, multe cupluri încep să se întrebe dacă vor reuși să devină părinți.
„Evident că semnele de alarmă încep, de obicei, de la început. Adică, cuplurile, după ce încearcă o perioadă relativ scurtă, o lună, două-trei, încep să se întrebe dacă vor mai obține o sarcină.
În realitate, un interval rezonabil ar fi de 3-6 luni în care să încerce, după care ar fi bine să ceară un sfat.
De ce?
Pentru că timpul nu trece niciodată în favoarea nimănui.
În sensul că pacientele, mai ales peste 35 de ani, luptă cu o altă problemă a infertilității, legată de calitate. Și vorbim de calitate ovocitelor, un lucru care este foarte important, iar timpul, din păcate, nu merge în favoarea lor”, a mai explicat dr. Morariu.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
De la ce vârstă ar trebui o femeie să înceapă să se gândească dacă timpul este împotriva ei și când scade șansa de a concepe un copil? Potrivit doctorului, nu există o vârstă precisă la care șansa de a concepe scade automat. El subliniază că există femei în vârstă de 40 de ani care reușesc să obțină sarcini spontane. Cu toate acestea, când vine vorba de a duce sarcina la bun sfârșit, situația devine mai complexă.
Obținerea unui test de sarcină pozitiv este doar începutul călătoriei către a deveni părinți. Mulți se confruntă cu provocări în a menține o sarcină sănătoasă și a aduce un copil pe lume. Există cazuri în care femeile obțin sarcini în mod repetat, dar acestea se opresc în evoluție, ceea ce poate fi frustrant și descurajant.
„Nu scade neapărat șansa. Pentru că avem și paciente la vârsta de 40 de ani care obțin spontan o sarcină. Însă, când vine vorba de o sarcină, principalul atu pe care îl căutăm este nu doar avea un test de sarcină pozitiv, ci de a duce o sarcină la bun sfârșit.
Așa că, între un test de sarcină pozitiv și nașterea unui copil e un un pas mare. Avem și paciente care se luptă cu infertilitatea tocmai obținând sarcini în mod seriat, repetat, dar care se opresc în evoluție. Paciente chiar tinere, care se luptă cu această problemă și care unele dintre ele ajung la proceduri de reproducere umană asistată, fertilizare in vitro adică, și obțin o sarcină.
În momentul acela găsim parțial și răspunsul la întrebarea de ce nu s-a întâmplat. Găsim, exact ce vă spuneam, discuția despre calitatea ovocită”, a mai adăugat dr. Ciprian-Andrei Morariu.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Studiul, publicat în...
Unii copii par să nu...
Tot mai mulți părinți sunt...
Psihologul Alfred Adler a...