Instrument periculos pentru copii. Psiholog Radu Leca: Îți poate transforma copilul din tăntălău, în prostuț complet
Data actualizării:
Data publicării:
Inteligența Artificială (A.I.) devine tot mai prezentă în viața copiilor noștri, iar această evoluție rapidă aduce atât beneficii, cât și riscuri majore. Interacțiunea tinerilor cu A.I. poate influența în mod dramatic starea lor emoțională și socială, creând o serie de efecte negative, dacă nu este gestionată corect. 

”Copiii locuiesc în device-uri”, spune psihologul Radu Leca, invitat în emisiunea Ultrapsihologie, realizată de DC NEWS.

Într-un context în care copiii petrec tot mai mult timp pe platforme virtuale și în spațiul digital, A.I. poate deveni un factor determinant în creșterea stării de izolare și în exacerbarea problemelor psihice.

Dependența de interacțiunile virtuale și pericolul singurătății

Una dintre cele mai mari provocări pe care o aduce A.I. este amplificarea singurătății. În multe cazuri, copiii și adolescenții își petrec timpul în fața ecranelor, interacționând mai degrabă în chat-uri virtuale sau pe platforme sociale decât în viața reală.

”Ei acolo vorbesc, acolo interacționează, acolo sunt prezenți. Dacă nu sunt prezenți acolo, ei sunt prezenți în zona de chat virtual și practic singurătatea este manipulată de existența inteligenței artificiale. Eu am văzut evoluția A.I. în ultimele șase luni de zile. A.I. este foarte mic ca și vârstă, dar, în acest moment poate face lucruri extraordinare. În primul rând îți poate transforma copilul din tăntălău, în prostuț complet, din anxios, în depresiv, din depresiv într-un bolnav psihic. Dintr-un bolnav psihic moderat, într-un bolnav psihic înalt. Asta face A.I-ul, dar voi, continuați să-l folosiți... Nu-i o problemă... Ca să poți limita accesul la device-uri, trebuie să ai o alternativă. Această alternativă sună în felul următor: Ce program îi pot oferi copilului meu”, a concluzionat Radu Leca, continuând cu soluția:

Citește și: Cum influențează stilul de parenting al tatălui comportamentele de risc ale adolescenților. Radu Leca: „Autoritatea are rezultate. Dar voi faceți ce vreți”

”Modul de promovare a tipologiei programului în interiorul familiei. Seara se mănâncă la masă, cu toții. Toată lumea mănâncă la masă, seara. Duminica dimineața se iese la plimbare, cu bicicleta, mergi la pescuit, ieșit oriunde, la biserică, orice, o excursie, o activitate.

În rest sunt discuții concrete: ”Tati, cum ți-a fost azi? Ți-a fost bine? Ai vreo problemă, te pot ajuta cu ceva? Ai nevoie de ajutor?”. Așa ar trebui să fie tonul vocal al părintelui, nu cu agresivitate. În agresivitate ai fi trăit tu, dar noi, ăștia mai apropiați, vorbim frumos cu copii”, a sfătuit psihologul Radu Leca. 

Cum poate A.I. să influențeze negativ dezvoltarea emoțională

După cum știm deja, A.I. are capacitatea de a crea o realitate personalizată pentru fiecare utilizator, iar acest lucru este și mai periculos în cazul copiilor.

Algoritmii care optimizează conținutul în funcție de preferințele copilului pot crea o buclă de feedback, în care acesta primește doar acele informații care îi confirmă stările negative, ajungând să vadă doar o realitate distorsionată.

Acest fenomen contribuie la o scădere a stimei de sine și la o distanțare și mai mare de interacțiunile sănătoase, în familie sau cu prietenii.

Practic, așa cum a spus și psihologul Radu Leca, A.I. poate transforma un copil anxios într-un copil depresiv și, în cele mai grave cazuri, într-un adult care va dezvolta tulburări psihice serioase, dacă aceste probleme nu sunt identificate și corectate la timp.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie în copilul tău... NU le spune! / FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

pixel