Intervenții stomatologice în timpul sarcinii: Ce trebuie să știi
Data publicării:
Una dintre consecințele sarcinii este creșterea sensibilității dentare și posibilitatea ca afecțiunile stomatologice să crească.

Concepția conform căreia nu trebuie să mergem la stomatolog în timpul sarcinii este una nefondată. Se recomandă a se face o vizită la medicul dentist în primele 2 luni de sarcina pentru un consult de rutină, în funcţie de care medicul va stabili necesitatea unei intervenții imediate pentru tratarea afecţiunilor, înainte că sarcina să avanseze într-o etapă ce va implica mai  multe riscuri.

Se va analiza starea gingiilor (gingivita de sarcină), existenţa cariilor dentare, sănătatea parodontiului și medicul va stabili intervențiile stomatologice permise în timpul sarcinii.

Este de reținut că unele infecții dentare, dacă sunt neglijate sau amânate chiar dacă sunt urgente, ar putea duce nu numai la probleme serioase pentru mamă, ci și pentru făt.

În plus, modificările hormonale, vasculare și imunologice asociate sarcinii pot genera probleme la nivelul țesuturilor gingivale. Modificările hormonale cresc bacteriile și ar putea declanșa, de asemenea, un răspuns imunitar alterat, în timp ce nivelurile ridicate de estrogen ar putea provoca modificări ale mucoasei bucale. 

Ce trebuie să știți despre intervențiile dentare în sarcină

În timpul sarcinii, o femeie poate avea nevoie de intervenție stomatologică, de exemplu pentru:

- Căderea unui dinte

- O carie neglijată

- Probleme gingivale, cum ar fi parodontita sau probleme de natură traumatică.

Intervenția, în cazul unei paciente însărcinate, necesită o atenție sporită. Sfatul ar fi să evitați intervențiile invazive în timpul primului trimestru de sarcină sau să amânați intervențiile mai puțin urgente până după naștere. În orice caz, medicul dentist va indica cea mai sigură soluție pentru viitoarea mamă și pentru bebeluș.

Riscurile unei intervenții stomatologice în timpul sarcinii

Unul dintre elementele de risc este utilizarea anesteziei. Practic, dacă se folosește anestezie locală, nu există contraindicații majore pentru că nu este dăunătoare. De fapt, majoritatea agenților anestezici nu pot traversa placenta și, prin urmare, să ajungă la bebeluș.

Pe de altă parte, medicamentele vasoconstrictoare nu sunt recomandate deoarece ar putea provoca o îngustare a vaselor uroplacentare, provocând suferință fătului. 

Razele X sunt cu siguranță de  evitat, mai ales în primul trimestru, deoarece fătul nu este încă capabil să se apere de radiații.

Pentru a preîntâmpina apariţia sau evoluţia unor afecţiuni dentare în timpul sarcinii este important a femeia gravidă  să nu îşi neglijeze igiena zilnică a cavităţii orale, respectând cele 2 şedinţe obligatorii de periaj dentar, dimineaţa şi seara, folosirea apei de gură şi a aţei dentare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: insaecinata  interventii stomatologice  stmatologie 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel