Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Mulți părinți se întreabă dacă este posibil să se trateze cariile copiilor fără anestezie. Frica cu privire la procedurile dentare îi îngrijorează atât pe adulți, cât și pe copii.
Frica de proceduri stomatologice nu ar trebui să fie un impediment pentru ca micuțul tău să obțină atenția pe care o merită. Dacă copilul dumneavoastră are o carie, este esențial ca aceasta să fie tratată prompt. Astfel vei preveni progresarea tulburării și provocarea unui disconfort mai mare.
În prezent, este posibil să se implementeze tehnici capabile să trateze cariile dentare la copii fără a fi nevoie de anestezie. Dar aceste proceduri nu sunt aplicabile în toate cazurile. În acest articol vă spunem despre diferitele opțiuni de tratament și când sunt efectuate.
Caria dentară este cea mai răspândită patologie orală cronică de pe glob. Dacă cariile la copii nu sunt tratate, distrugerea dentară avansează. Acest lucru afectează viața de zi cu zi a micuților și poate provoca complicații de sănătate.
În general, tratamentul cariilor dentare constă în curățarea zonelor afectate ale dintelui și umplerea cariilor cu materiale speciale. În stomatologia pediatrică, din cauza nevoilor speciale ale copiilor, există multe alternative pentru a rezolva această problemă bucală, unele dintre ele fără zgomotul frezei sau înțepăturile anesteziei.
ATENȚIE: Doar medicul dentist alege alternativa terapeutică care se potrivește cel mai bine micuțului său pacient.
Foto: Cedric Fauntleroy/ Pexels
Există tehnici non-invazive care vă permit să inversați sau să controlați leziunile carioase fără a fi nevoie să folosiți freza sau să aplicați un anestezic local.
Remineralizarea constă în încorporarea de minerale într-o zonă dentară demineralizată pentru repararea acesteia. Acest proces este util pentru inversarea cavităților care tocmai au început.
La început, cariile dentare afectează doar smalțul dentar. Arată ca un punct alb opac fără cavitație. Odată cu aplicarea unor produse speciale, este posibil ca această zonă a dintelui să recupereze mineralele pierdute și boala să regreseze.
Pentru realizarea acestui tratament se folosesc soluții sau geluri remineralizante pe baza de calciu, fosfați sau fluor. În unele cazuri se aplică și terapia cu laser. Această procedură poate fi efectuată atât pe dinții de lapte, cât și pe dinții permanenți.
Cariostaticele sunt agenți care inhibă progresul cariilor dentare, scad sensibilitatea și remineralizează dentina deteriorată. Fluorura de diamină de argint (FDP) este una dintre cele mai utilizate în stomatologia pediatrică. Acest lichid este ușor de plasat, dar provoacă întunecarea dinților. Din acest motiv este folosit în principal la dinții de lapte.
Se aplică pe dinții cu carii pentru a întări țesuturile deteriorate și pentru a preveni proliferarea de noi bacterii.
Agenții cariostatici pot fi aplicați de îndată ce este detectată caria dentară. Procedura constă în „vopsirea” prin aplicarea unui strat de soluție pe suprafața dintelui deteriorat. Uneori sunt necesare mai multe aplicații.
Foto: Gustavo Fring/ Pexels
Microabraziunea dentară este o altă opțiune non-invazivă care permite tratarea cariilor precoce fară utilizarea anesteziei. Această procedură constă în îndepărtarea smalțului deteriorat printr-un jet de microparticule amestecate cu aer și apă la presiune ridicată.
Cu această procedură este posibil să se păstreze cea mai mare parte a structurii dintelui sănătos. Țesutul rămas este sigilat cu compozite, obținând rezultate foarte estetice.
Această tehnică este utilizată pe scară largă de unii stomatologi pediatri. Constă în plasarea gelurilor speciale în interiorul leziunilor carioase pentru a elimina țesutul deteriorat, fără a provoca nici un fel de durere. Prin urmare, utilizarea anesteziei nu este necesară.
Aplicarea tehnicilor de anestezie locală și sedare la copii permite efectuarea anumitor tratamente pentru carii fără durere, disconfort sau anxietate. Mai ales când metodele mai puțin invazive nu sunt posibile. Acestea sunt metode sigure pe care medicii stomatologi pediatri știu să le execute și să le folosească pentru a asigura o experiență plăcută pacienților lor.
Scopul profesionistului este de a oferi întotdeauna cel mai sigur și cel mai nedureros tratament. În multe cazuri, cariile pot fi tratate fără a recurge la anestezie, mai ales la dinții de lapte sau când leziunile sunt încă la început.
Cu toate acestea, dacă boala a progresat sau cazul o justifică, vor fi necesare proceduri sub anestezie pentru a asigura confortul și bunăstarea copilului.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...