10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Adolescența este adesea o perioadă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Mulți părinți constată că, în această etapă, copiii devin mai rebeli, sfidători și chiar aparent ostili, iar această „întoarcere” împotriva părinților poate fi o sursă de stres și neînțelegere.
Schimbările emoționale și cognitive care au loc în această etapă reprezintă un proces firesc, dar complex, în dezvoltarea identității tinerilor. Înțelegerea cauzelor și a manifestărilor acestei tranziții poate ajuta părinții să abordeze mai eficient dificultățile specifice adolescenței.
Câți dintre voi nu ați trecut prin acest proces de ”rebeliune”? Dacă întrebi 10 adolescenți ce-și doresc la această vârstă, cu siguranță vor răspunde în cor: LIBERTATE! De ce? Pentru că acasă, în familie, aceștia au senzația unui soi de prizonierat.
La vârsta adolescenței totți vor LIBERTATE, însă puțin înțeleg ce presupune această libertae și ce responsabilități îți aduce.
”Hai să spunem oamenilor ceva ce le este foarte util și ceva ce nu a mai fost abordat până acum”, a inițiat discuția pe acest subiect realizatorul podcastului Celebru și Părinte, Marius Gheorghiu, aducându-i mingea la fileu invitatei Irina Petrea, expert în educația copiilor.
”Bineînțeles că după ce copilul a parcurs mai multe etape din viața lui străduindu-se să fie asemenea părinților, să imite, să copieze părinții, să producă comportamente apreciate de părinți, să le facă pe plac, vine momentul în care se gândește: vreau să fiu altfel decât mama și tata. Asta e criza identității”, spune Irina Petrea.
NEVOIE DE INDEPENDEȚĂ ȘI AFIRMARE
Adolescența este momentul în care tinerii simt o nevoie intensă de independență și de afirmare personală.
Ei caută să își formeze propria identitate și să devină autonomi, ceea ce poate duce la distanțarea față de părinți. Această nevoie de autonomie îi determină să pună la îndoială sfaturile și regulile impuse de familie, considerându-le, uneori, un obstacol în calea libertății lor.
Foto: Freepik @freepick
SCHIMBĂRI DE GÂNDIRE
Pe măsură ce creierul adolescentului se dezvoltă, el dobândește o capacitate mai mare de gândire critică și de evaluare.
Astfel, adolescenții încep să vadă lumea în nuanțe mai complexe și să își pună întrebări despre valorile și principiile care le-au fost transmise de părinți.
Această trecere de la acceptarea automată la gândirea critică îi poate face să respingă sfaturile părinților, considerându-le învechite sau neadaptate la nevoile lor actuale.
INFLUENȚE EXTERNE DE LA PRIETENI
În adolescență, grupul de prieteni devine extrem de important, iar adolescenții își definesc în mare parte identitatea prin intermediul relațiilor cu colegii.
Ei încep să petreacă mai mult timp cu prietenii și sunt adesea influențați de opiniile și comportamentele acestora.
Acest proces poate genera conflicte, mai ales atunci când părinții nu sunt de acord cu alegerile sau atitudinile copiilor lor.
MODIFICĂRI HORMONALE
Adolescența este o perioadă marcată de schimbări hormonale semnificative, care pot cauza fluctuații emoționale intense.
Aceste schimbări pot amplifica reacțiile adolescentului și îl pot face mai sensibil sau mai irascibil, ceea ce poate duce la reacții exagerate față de părinți sau la atitudini aparent ostile.
Înainte de toate trebuie să acceptați schimbarea: copiii voștri nu mai sunt copiii, ci adolescenți. Trebuie să înțelegeți că nevoia de independență este un proces natural și esențial pentru dezvoltarea identității adolescentului. Acceptând faptul că distanțarea este normală, părinții pot evita reacțiile impulsive și conflictele inutile.
ATENȚIE: Este important să existe un echilibru între susținerea nevoii de independență a copilului și menținerea unor reguli de bază.
Un alt secret: Ascultă fără să judeci! Ascultarea fără judecată și evitarea criticilor directe ajută la construirea unui spațiu sigur în care adolescentul să se simtă confortabil să se confeseze atunci când simte nevoia.
Nu în ultimul rând, RĂBDARE! Înțelegerea și răbdarea sunt esențiale în relația cu un adolescent. Este ușor pentru părinți să interpreteze răspunsurile acide sau comportamentul sfidător ca fiind o lipsă de respect, dar adesea acestea reflectă frustrarea sau nesiguranța adolescentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...