4 reguli de la un profesor NYU pentru o copilărie sănătoasă, fără smartphone-uri: „Suntem prinși în capcană. Singura cale de ieșire e acțiunea colectivă”
Te-ai întrebat vreodată dacă ești un „părinte elicopter”? Mulți părinți își pun această întrebare, temându-se că, din dorința de a-și proteja copiii, ajung să le limiteze autonomia.
Într-un articol publicat în Psychology Today, psihologul Mary Ann Little prezintă 12 întrebări importante pe care orice părinte ar trebui să și le pună pentru a înțelege dacă are un stil parental supraprotector.
„Dacă ai răspuns `da` la majoritatea acestor întrebări, este posibil să fii un părinte elicopter. În acest caz, poate fi util să îți reevaluezi abordarea și să iei în considerare schimbarea modului în care interacționezi cu copilul tău”, explică specialistul.
Psihologul Mary Ann Little consideră că fiecare părinte ar trebui să își pună următoarele întrebări:
Acord prea multă atenție fiecărei mișcări și experiențe ale copilului meu?
Îi spun constant ce să spună și ce să facă?
Îmi este greu să îi ofer independență?
Sunt supraprotector?
Intervin imediat atunci când copilul meu are conflicte cu colegii, profesorii sau antrenorii?
Sunt prea implicat în viața lui de zi cu zi?
Îmi este dificil să mă concentrez pe propriile activități și pasiuni atunci când sunt departe de el?
Mă simt nefericit în viața mea personală - în căsnicie, carieră, prietenii sau relațiile de familie - atunci când nu sunt cu copilul meu?
Îi cer să aibă performanțe excelente la școală, sport, activități extrașcolare sau în relațiile sociale?
Mă simt dezamăgit dacă nu îmi îndeplinește așteptările legate de succes?
Am așteptări foarte mari de la el, în general?
Îi supraveghez constant comportamentul și activitățile?
Dacă ai răspuns „da” la majoritatea acestor întrebări, este posibil să ai un stil parental supraprotector.
În același articol, psihologul Mary Ann Little explică impactul negativ pe care supraprotecția îl poate avea asupra dezvoltării copiilor.
„Este important ca părinții să conștientizeze că un stil parental excesiv de implicat poate afecta negativ dezvoltarea sănătoasă a copilului.
În general, părinții consideră că implicarea lor este benefică, iar acest lucru este adevărat - copiii au nevoie să se simtă iubiți, încurajați și susținuți. Totuși, chiar și lucrurile bune, atunci când sunt în exces, pot avea consecințe negative”, explică specialistul.
De aceea, părinții trebuie să găsească un echilibru între protecție, susținere și disciplină, astfel încât copilul să își dezvolte autonomia și încrederea în sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În viața de zi cu zi, felul în...
Daniel David, ministrul...