Învață-ți copiii această lecție: Cea mai bună răzbunare este indiferența!
Data publicării:
Când cineva ne rănește emoțional, avem dificultăți pentru că durerea pe care o simțim este adesea copleșitoare și, de multe ori, ne dorim să ne răzbunăm în încercarea de a compensa suferința și de a ne simți mai bine. 

Problema apare atunci când oamenii realizează că, după ce s-au răzbunat, nu se simt cu adevărat mai bine; dimpotrivă, emoțiile negative persistă și nu ajută deloc la rezolvarea problemei inițiale.

Este foarte important să le transmiteți copiilor lecția cea mai bună răzbunare este indiferența, adică să nu acționezi deloc în acest sens.

Copiii trebuie să învețe să-și înțeleagă emoțiile pentru a ști ce simt în orice moment. Acest lucru nu este important doar pentru autocunoaștere, ci și pentru a-i înțelege pe ceilalți. Înțelegerea propriilor emoții este începutul empatiei.

Citește și De ce este nevoie pentru a crește copii buni? Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le integrezi zilnic în viața de familie

Zâmbește în fața urii


Cel mai bun mod de a lupta împotriva urii este să îi zâmbim, să stingem focul furiei și să îi arătăm celuilalt că nu are nicio putere asupra noastră. Chiar și în fața eșecurilor lor, putem rămâne fericiți.

Copiii tăi pot învăța prin exemplul tău că nu există o strategie mai eficientă decât calmul și că, având o inimă liniștită, lucrurile vor merge bine în viață.

Răzbunarea este o trăsătură foarte umană, dar asta nu înseamnă că este corectă. De fapt, există multe filme care tratează acest subiect și sunt adesea apreciate de public.

Răzbunarea, în doze mici, pare să calmeze o inimă rănită, mai ales când este rece și bine calculată. Uneori, poate părea justificată.

SURSA FOTO: freepik.com @aspsvz

Răzbunarea este umană


Doar pentru că răzbunarea este foarte umană nu înseamnă că trebuie să-i înveți asta pe copiii tăi, deoarece, în realitate, ea poate aduce probleme atât în prezent, cât și în viitor. Probabil că, la un moment dat în viața ta, te-ai simțit rănit de cineva care te-a făcut să vrei să te răzbuni și să-l vezi suferind, dar moralitatea ta te va face să înțelegi că suferința altora nu îți va aduce niciun beneficiu.

Răzbunarea este umană, da, dar nu este morală. Ea este un impuls generat de furie și ură.

Nu te coborî niciodată la nivelul moral al agresorului tău... dacă ripostezi, vei deveni la rândul tău un agresor și vei ajunge să ai aceleași standarde morale scăzute ca persoana care ți-a cauzat răul.

Cea mai bună răzbunare este indiferența


O persoană răzbunătoare nu își controlează emoțiile și nu înțelege emoțiile celorlalți. Aceștia cred că dețin adevărul absolut și își iau dreptatea în propriile mâini, convinși că sunt cei care au cu adevărat dreptate, fără a ști să ierte sau să uite.

Sunt mistuiți de trecut, de ură și resentimente și nu știu să se bucure de viață; se gândesc doar să-i rănească pe ceilalți.

Copiii tăi trebuie să învețe că răzbunarea nu le va aduce niciun beneficiu. Aceasta îi va face să se simtă rău, iar fericirea lor va fi consumată de resentimente. Răzbunarea te face să suferi în singurătate. Dacă vrei ca copiii tăi să fie fericiți, cel mai bun lucru pe care îl pot învăța este că indiferența față de agresor este cea mai bună alegere pentru a trăi o viață calmă, fără resentimente.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel