Îți lași copiii afară? Aceasta este ora la care trebuie să se întoarcă, în funcție de vârstă
Data publicării:
Care este vârsta potrivită pentru a permite copiilor să iasă singuri din casă seara? Și la ce oră trebuie să se întoarcă?

Există o vârstă potrivită pentru a începe să ieși noaptea? Adesea, odată cu sosirea verii, care aduce sfârșitul școlii și zile mai calde și mai lungi, copiii cer să iasă. O cerere care începe deja în preadolescență pe la 12-13 ani și devine mai puternică la sfârșitul gimnaziului, la 14 ani.

Astfel, în această etapă de dezvoltare a copiilor, părinții se trezesc discutând cu copiii lor despre când pot ieși seara, unde pot merge și la ce oră se pot întoarce acasă după ieșirea cu prietenii. Aceasta este tocmai o fază evolutivă, în care ieșirea în afara casei merge mână în mână cu dobândirea independenței și a socializării. Într-un cuvânt: creștere.

Există reguli pentru gestionarea ieșirilor de seară pentru adolescenți? Depinde foarte mult de copiii înșiși, și mai ales de anxietățile părinților.

Care este vârsta potrivită pentru a ieși noaptea

Nu există o regulă de gestionare a ieșirilor de seară ale copiilor care să fie valabilă pentru toate familiile. În mare parte depinde de caracterul copilului, de anxietatea părinților, dar și de mediul în care acesta locuiește.

Anxietățile părinților pot fi multe și diferite. Unii părinți se tem că copilul lor ar putea să fie atrași într-un cerc de prieteni nu tocmai potrivit, consumul de alcool și fumatul fiind cele mai mari temeri ale acestora.

Potrivit unor cercetări, prima mahmureală apare încă de la 12 ani și mai multe familii se trezesc nevoite să gestioneze copiii care fumează, să nu mai vorbim despre cei care, din curiozitate sau din dorința de apartenență la un grup încep să consume substanțe interzise.

Mai sunt anxități parentale legate de orientarea sexuală a copiilor, precum și de eventuale relații amoroase ale acestora.

Ora de întoarcere pentru copii, seara

Una dintre cele mai dure negocieri ale copiilor care cer să iasă seara este cea despre momentul întoarcerii acasă.

Recomadat ar fi ca până la vârsta de 16 ani, copiii să fie lăsați afară doar până la sosirea nopții, niciodată după ora 10, dacă nu sunt însoțiți. De la 16 ani la 18 ani, copii pot rămâne maxim până la miezul nopții (mai ales în nopțile de vară) însă sub supravegherea unui adult și fără a se îndepărta prea mult de locuință.

2. Fotografie... (pexels-long-nguyen-476182736-22765378_93427900.jpg)

Fotografie de la Long Nguyen/Pexels

În România, nu există o lege specifică care să reglementeze până la ce oră potsta minorii pot sta afară. Cu toate acestea, există anumite reglementări și măsuri locale care pot influența acest aspect. Iată câteva puncte de referință:

1. Hotărâri ale Consiliilor Locale

Unele orașe sau comunități locale pot avea hotărâri ale consiliilor locale care impun anumite ore de restricție pentru minorii care stau afară. Aceste hotărâri sunt menite să asigure siguranța publică și să prevină comportamentele antisociale.

2. Responsabilitatea părinților

Conform Codului Civil român, părinții sunt responsabili pentru supravegherea și siguranța copiilor lor minori. Acest lucru implică asigurarea faptului că copiii nu se află în situații riscante sau periculoase, inclusiv rămânerea afară la ore târzii fără supraveghere adecvată.

3. Regulamentele școlare și comunitare

Unele școli pot avea reguli sau recomandări privind ora până la care elevii ar trebui să fie acasă, mai ales în timpul săptămânii școlare. Aceste reguli sunt menite să sprijine disciplina și performanța academică.

În unele comunități rezidențiale, pot exista reguli informale sau stabilite prin acorduri între locatari privind ora până la care copiii pot sta afară pentru a asigura liniștea și ordinea în comunitate.

Legea nr. 272/2004

Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește că părinții sau tutorii legali au responsabilitatea de a asigura dezvoltarea armonioasă și protecția copilului, inclusiv prin supravegherea adecvată și prevenirea expunerii la riscuri. Aceasta implică și luarea de măsuri pentru a preveni ca minorii să fie afară la ore târzii nesupravegheați.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel