Iuliana Tudor, despre pedagogia sa parentală: „Așa se educă un copil!” / VIDEO
Data publicării:
Iuliana Tudor a fost invitata lui Ionuț Vulpescu în cadrul podcastului „Avangarda” unde a vorbit, printre altele, despre relația cu fiul ei și despre pedagogia sa parentală.

Vedeta populară subliniază nevoia de autenticitate și conexiune în era digitală. În timp ce viața pe Instagram poate părea atrăgătoare, adevărata împlinire vine din introspecție și relații reale, sincere. Iuliana Tudor arată importanța limitării consumului digital și valorificarea conexiunilor reale, subliniind rolul esențial al părinților în ghidarea copiilor în această direcție.

Iată dialogul dintre cei doi:

Iuliana Tudor: „I-am dat copilului telefon la 11 ani și nu regret că am făcut lucrul ăsta”

Ionuț Vulpescu: Spui în carte că cel mai bine, cel mai important este să întorci spre tine, însuși spre tine. Că asta-i calea. 

Iuliana Tudor: Dar ne e frică.

Ionuț Vulpescu: De ce? 

Iuliana Tudor: De ceea ce putem găsi. Pentru că fugim de foarte multe ori de oglinzile aducătoare de adevăr. 

Ionuț Vulpescu: Adică ne mințim noi pe noi.

Iuliana Tudor:  E mai comod să stau să privesc zidul virtual și să văd vieți frumos, cosmetizate, din efecte și așa mai departe, că parcă mă încălzește și pe mine, cel care nu am o astfel de viață. Când, de fapt, e doar despre tine. Nu mă uit peste gard.

Ionuț Vulpescu: Viața ca Instagram. 

Iuliana Tudor: Da, da, da. Uite, un titlu.

Ionuț Vulpescu: Viața pe Instagram. 

Iuliana Tudor: Da, da, da. Da, nu e de dorit o viață ca un Instagram. Din punctul meu de vedere, e doar opinia mea. Și l-am învățat și pe Tudor asta. În general, am mai declarat, i-am dat telefon la 11 ani și nu regret că am făcut lucrul ăsta pentru că acum știe că orice gadget trebuie accesat cu măsură. Cu măsură. 

Ionuț Vulpescu: Câți ani are?

Iuliana Tudor: Face 14 ani în decembrie. 

Ionuț Vulpescu: Păi și cum evaluezi acești 3 ani de când are telefon mobil? 

Iuliana Tudor: Mă uit la ceea ce consumă de acolo. Și îmi spune că nu are răbdare să stea să scrolleze foarte mult. Stă un timp, dar nu-l ține. Pentru că are deja formate niște criterii. Vedeți, și aici este rolul formator al părintelui. Și aici îndemn orice părinte care are copii mici, mari. Nu contează. Fiți acolo. Luați-i de lângă telefoane, vorbiți cu ei. Conectați-vă cu ei. Să vă cunoașteți. Și doar așa se pot regla lucruri. Ce ai făcut azi? Întrebarea simplă. Ce ai făcut azi? Dar tu ce ai făcut? Și deja se creează un schimb emoțional acolo. Și copilul capătă încredere. 


Pedagogia parentală a Iulianei Tudor, dialogul și schimbul emoțional. „Așa se educă un copil”

Ionuț Vulpescu: Adică să stai de vorbă.

Iuliana Tudor: Absolut. Și să-i spui. 

Ionuț Vulpescu: Să îl asculți pe celălalt. 

Iuliana Tudor: Când el îți pune o secvență de la școală, îți dă posibilitatea de a corecta. Dar cum? Uite, data viitoare când vei trăi povestea asta, să știi că nu e bine. Uite, poți să faci așa. Poți să faci așa. Poți să faci așa. Dar în niciun caz așa. Și atunci copilul reține. Așa se educă un copil. Adică asta au făcut părinții noștri cu noi. 

Ionuț Vulpescu: E mai important să asculti decât să vorbești? 

Iuliana Tudor: Nu cred că sunt persoana în măsură să spun asta și o spun cu jenă, oarecum. Încă învăț să ascult mai mult. Este o lecție la care pot să spun că, mă rog, am trecut corigența numai chiar acolo. Dar încă învăț să ascult.

Ionuț Vulpescu: Nu iei zece încă. 

Iuliana Tudor: Da, da, da.

Ionuț Vulpescu: Nu ai coronița din copilărie!

Iuliana Tudor: Nu, nu nu! Și asta! Prietenii mei mă cunosc. Mai ales când e vorba de subiecte în care cred foarte tare, devin foarte pătimașă și nu mai aud nimic. Deci în momentul ăla. Și asta, da, îmi spun. E dovadă de foarte puțină inteligență. Dar ce să fac? Mă educ. Deci încă sunt într-un proces de educare.

Ionuț Vulpescu: Ca moderator, trebuie să te echilibrezi în permanență. 

Iuliana Tudor: Niciodată, niciodată în cadrul emisiunilor mele, nu se întâmplă asta. Asta se întâmplă doar așa, în discuțiile cu prietenii, cu familia și așa mai departe. Acolo mă dezlănțui eu când e un subiect.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Monden

Articole similare

S-a mai stins o stea: Doliu în cinematografia românească

Doliu în cinematografi aromânească.

Elon Musk a devenit, din nou, tată. Miliardarul are 12 copii

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a devenit tată din nou. Mama...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @ziganshina1985

Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»”

Fotografie de la Brett Sayles/ Pexels

Copii fericiți: 25 de lucruri mărunte care înseamnă mult pentru fericirea copiilor voștri

De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / FOTO: freepik.com @syda_productions

De ce elevii români sunt analfabeți funcțional? Gheorghița Badea: „Avem la bază motive serioase!” / Bogdan Georgescu: „Copiii NU înțeleg legătura dintre matematică și viață” / VIDEO

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Mamă narcisistă: Aceste sunt frazele pe care ar trebui să nu le rostești niciodată

pixel