Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Kamala Harris, care a acceptat nominalizarea prezidențială a partidului său la Convenția Națională Democratică, invocă frecvent lecții de viață transmise de mama sa în discursurile sale politice.
Kamala Harris este prima femeie din Statele Unite, afro-americană și sud-asiatică, care a ocupat funcția de vicepreședinte. Mama sa, Shyamala Gopalan, avea 19 ani când a părăsit India pentru S.U.A. Gopalan a obținut un doctorat la Universitatea din California, Berkeley, înainte de a începe o carieră ca cercetător în domeniul cancerului de sân. Ea a decedat în 2009.
Sfaturile lui Gopalan, împărtășite de Harris, se încadrează în stilul de parenting „autoritar”, care implică o comunicare frecventă și stabilirea de „reguli și așteptări clare” pentru copii, a scris psihologul pentru copii Francyne Zeltser pentru CNBC Make It în 2021.
Iată patru sfaturi pe care Kamala Harris le-a primit de la mama sa, despre care spune că au contribuit la modelarea propriului său succes profesional.
Kamala Harris a spus că acest îndemn a inspirat-o să se dedice pe deplin carierei în drept, devenind procuror pentru a contribui la „protecția oamenilor”.
„De la o vârstă fragedă, am decis că vreau să fac acea muncă”, a spus Harris.
Cercetările arată că copiii care învață să se angajeze pe deplin în atingerea obiectivelor lor și care nu renunță la primul semn de dificultate au mai multe șanse să le atingă și să obțină succes pe termen lung. De asemenea, părinții care laudă efortul copiilor, mai degrabă decât rezultatele, îi ajută să înțeleagă că sunt suficient de puternici pentru a face față eșecurilor și a se ridica din nou, a declarat psihoterapeutul Amy Morin pentru CNBC Make It anul trecut.
Harris recunoaște că sfatul mamei sale i-a oferit încrederea necesară pentru a ignora scepticii de-a lungul carierei sale. Adesea, oamenii au încercat să o descurajeze să urmărească anumite oportunități, spunându-i că este „prea tânără” sau că „nimeni ca tine nu a mai făcut asta înainte”, a povestit ea pentru MSNBC în 2021.
„Am auzit toate aceste lucruri de multe ori de-a lungul carierei mele, dar nu le-am ascultat”, a spus Harris.
Copiii puternici din punct de vedere mental nu cedează presiunii colegilor și nu permit altora să-i definească, fiind astfel mai bine pregătiți să înfrunte cu încredere provocările vieții, a explicat Morin pentru Make It.
„Cea mai mare parte a puterii mentale constă în a ști: ‘Sunt responsabil de modul în care gândesc, simt și mă comport, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul meu’”, a spus Morin.
Kamala Harris a explicat că acesta reflectă refuzul mamei sale de a le permite copiilor să se plângă fără a veni cu un plan de acțiune.
„Dacă veneai vreodată acasă plângându-te de ceva, mama noastră te privea serios, probabil cu o mână pe șold, și spunea: ‘Ei bine, ce ai de gând să faci în privința asta?’”, a povestit Harris pentru MSNBC în 2020.
Experții în parenting sugerează, în general, să eviți supraprotejarea copiilor, deoarece acest lucru poate împiedica dezvoltarea unor trăsături esențiale precum reziliența și automotivarea. Totodată, recomandă să nu fii prea dur, ci să găsești o cale de mijloc, în care să le ceri să își asume responsabilitatea pentru așteptările stabilite împreună.
„Când ai încredere în copii să ia propriile decizii, ei încep să se simtă mai implicați, încrezători și împuterniciți. Iar odată ce se întâmplă asta, nu există limite pentru ceea ce pot realiza”, a scris autoarea și experta în educație parentală Esther Wojcicki pentru Make It în 2022.
Acest citat viral despre „cocotier” este probabil cel mai cunoscut sfat pe care Harris spune că l-a primit de la mama sa.
„Mama obișnuia să ne ia la rost uneori și ne spunea: ‘Nu știu ce e cu voi, tinerii de azi. Crezi că tocmai ai căzut dintr-un cocotier? Exiști în contextul a tot ceea ce trăiești și a ceea ce a fost înaintea ta’”, a povestit Harris într-un videoclip viral înregistrat la un eveniment de la Casa Albă în 2023.
Mama lui Harris cerea din nou responsabilitate de la copiii ei, insistând ca aceștia să se gândească la ei înșiși și la problemele lor în contextul unui cadru mult mai larg. Mintea deschisă și empatia sunt trăsături esențiale ale inteligenței emoționale, de care copiii au nevoie pentru a deveni puternici din punct de vedere mental, potrivit experților precum Amy Morin și antrenorul de parenting Reem Raouda.
Abilitățile de inteligență emoțională „sunt predictori cheie pentru fericire și succes”, a scris Raouda pentru Make It în februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...