La ce vârstă poate un nou-născut să-și țină capul drept?
Data publicării:
Un nou-născut crește cât ai clipi. Pentru a anticipa fiecare dintre progresele lui, ar trebui să știm la ce să ne așteptăm în fiecare etapă a vieții sale.

În primul rând, trebuie să ne amintim că nou-născuții sunt fragili și delicati. La naștere, mușchii nu au încă suficientă forță pentru a se mișca sau a menține corpul drept. Din acest motiv, acțiunile bebelușilor sunt lente și mișcările lor necoordonate. Deși mulți părinți își fac griji când va veni momentul exact când nou-născutul va putea să-și țină capul sus, trebuie să știi să aștepți. Procesele naturale de dezvoltare fizică nu trebuie accelerate sau sărite.

În primul său an de viață, bebelușul este cufundat într-un proces de dezvoltare continuu și indispensabil. Acest lucru afectează diferite sisteme ale micului său corp și, evident, include sistemele nervos și motor.

Pe măsură ce lunile trec, copilul tău învață să-și controleze mai bine corpul pe măsură ce mușchii lui cresc, se întăresc și devin mai rezistenți. Va veni un timp, așadar, când îi va fi posibil să-și țină capul drept fără ajutorul părinților.

Când începe să-și țină capul drept?

Dezvoltarea motorie a copiilor începe pe bună dreptate cu mușchii care le permit să-și țină capul drept. Acest lucru începe în general să se manifeste vizibil din a patra lună de viață. Cu toate acestea, trebuie reținut întotdeauna că parametrii de creștere pot varia fără ca acest lucru să reprezinte o problemă pentru nou-născut.

Înainte de a împlini 3 sau 4 luni de viață, micuțul poate începe să încerce să ridice capul și să-l țină drept, dar va reuși doar pentru câteva secunde. În aceste luni, nou-născutul începe să transfere această abilitate de la simple reflexe la acțiuni mai conștiente și de durată.

Când stăpânește această abilitate, dezvoltarea sa va continua să afecteze mușchii umerilor și ai spatelui, ceea ce îi va permite să rămână așezat. Ulterior, membrele îi vor fi întărite, o cerință necesară pentru a învăța să meargă.

Putem rezuma mișcările pe care nou-născutul le învață de-a lungul lunilor în următoarea ordine:

Prima lună: controlul direcției capului de a privi.

A doua și a treia lună: mișcă mai bine corpul și extremitățile, dar nu le controlează în mod coordonat.

De la a patra până la a șasea lună: este momentul în care învață să-și țină capul drept.

Începând cu luna a șasea: mișcările lui încep să fie mai controlate și, pe măsură ce va câștiga putere, va învăța să se miște singur. Mai întâi se va târî, apoi va merge.

Putem ajuta copilul să-și țină capul drept?

Până la un anumit punct. Deși părinții nu pot accelera acest proces, ei pot asigura dezvoltarea fizică adecvată a copilului lor prin anumite măsuri. Acestea variază de la ridicarea cu grijă a celui mic până la efectuarea unor exerciții blânde. În timp, mușchii tăi se vor maturiza și vor câștiga puterea de a susține diferite părți ale corpului.

Când bebelușul împlinește între 6 si 8 luni, idealul este săpoată sta întins pe burtă. Aflându-se în această poziție, pentru a examina mediul în care se află, va încerca să-și ridice singur capul și, astfel, își va întări mușchii încetul cu încetul.

Un alt exercițiu util constă în a-l pune pe nou-născut întins pe burtă și să-l iei cu grijă de mâini pentru a-l ajuta să stea în picioare. Foarte important: asigurați-vă că nu se depune eforturi excesive pentru a îndeplini această sarcină.

Ce se întâmplă dacă nu reușesc?

Unii copii pot avea o oarecare întârziere în dezvoltarea motorie, fără ca aceasta să fie o problemă majoră. Totuși, dacă au 3 sau 4 luni și simți că nu s-au înregistrat progrese în acest sens, consultă-ți medicul pediatru în timpul unui control de rutină.

Aspecte de luat în considerare

Până când micuțul își controlează pe deplin mișcările, părinții trebuie să fie mereu atenți. De fapt, ei vor trebui să ia anumite măsuri de siguranță, cum ar fi evitarea mișcărilor bruște sau lăsarea  liberă a capului bebelușului în timp ce îl țin în brațe.

Pentru a preveni rănirea sau complicațiile inutile, fiți foarte atent. Când copilul a învățat să-și țină capul drept, în curând va face și multe alte progrese. Dorința lui de a se mișca și de a explora lumea va crește. Cu siguranță în câteva luni va încerca să se târască. Însoțește și îngrijește-ți copiii în această fază minunată a vieții lor!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: copii  muschi  nou nascuti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel