Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Aceste episoade nu țin cont neapărat de anotimp, ele pot apărea oricând. Așa că, așa cum ne pregătim pentru iarnă stocând provizii în cămară, trebuie să ne pregătim și pentru sezonul rece al bolilor, a spus prof. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog, la interviurile Părinți și Pitici, DC Medical și DC News.
„Cred că cu toții ne-am dori iernile acelea în care înotam în zăpadă, să ne dăm cu săniuța, dar avem încă o toamnă foarte frumoasă de care ne bucurăm din plin. Asta nu înseamnă că virusurile nu-și fac de cap. Practic, infecția respiratorie și virozele sunt la ordinea zilei. Un copil poate să facă de-a lungul unui singur an de viață între cinci și șapte episoade de acest gen care nu respectă neapărat primăvara, toamna, iarna. Normal, la intrarea în sezonul rece ne pregătim ca atunci când punem în cămară cele trebuincioase pentru iarnă. Unul din elementele cele mai importante în pregătirea atât a micuților, cât și a celor mari, pentru sezon înseamnă vaccinarea. Pentru că este singura armă redutabilă pe care o avem împotriva acestor combatanți nevăzuți de a ne proteja. Vorbim de vaccinuri care sunt adresate, spre exemplu, direct virusului gripal. E un vaccin pe care îl facem an de an. De ce este anual? Pentru că Organizația Mondială a Sănătății, conform tipologiei care circulă în acea perioadă, refac acest vaccin an de an”, a precizat dr. Roxana Nemeș.
Ei bine, vaccinarea nu este doar o simplă procedură medicală, ci o măsură vitală pentru a ne proteja de complicațiile grave ale bolilor, în special în cazul gripei. Forma severă a gripei poate duce la o complicație temută: pneumonia. Cu toții suntem conștienți că pneumonia rămâne una dintre principalele cauze de deces la copii în prezent.
„De ce ne ajută vaccinul? Ne ajută să nu facem forme severe de boală, forma severă a gripei este pneumonia. După cum știm, pneumonia rămâne la ora actuală prima cauză de mortalitate la copii. Practic, la fiecare 15-20 de secunde, în lume, pierdem un copil din cauza pneumoniei. Noi putem evita acest lucru prin vaccinare și, practic, este responsabilitatea noastră, a corpului medical, să reiterăm ori de câte ori putem acest lucru și responsabilitatea familiei pentru cei mici pentru că ei fac parte din cele două extreme de vârstă: cei mici și cei în vârstă, de a face aceste forme severe. După cum știm, copilul este cel mai important vector, este cel care transmite la nivelul familiei, din colectivitățile de unde vine, că vorbim de grădiniță, că vorbim de școală, acest virus. Și atunci, suntem responsabili și pentru cei pe care îi avem acasă și atunci această responsabilitate vine în lanț pentru această vaccinare.
Vaccinarea antigripală se poate face practic începând din acest moment, lunile acestea octombrie, noiembrie sunt principalele în care putem vaccina, oricând nu este prea târziu să-l facem, dar cu cât mai repede cu atât mai bine. Și adăugăm alte tipuri de vaccinări pe care le putem face în prevenție: vaccinarea pentru virus sincitial respirator, dar avem și vaccinarea vaccinarea anti-pneumococică. Cei mici au în programul național de vaccinare, vorbim de sugari, cei mari au acum disponibil, prin efortul acesta deosebit pe care l-au făcut la nivel de autorități, de a compensa la nivel național aceste vaccinuri”, a mai punctat medicul primar pneumolog.
În prezent, avem două variante de vaccinuri pentru gripă, fiecare cu propria sa modalitate de administrare, ne spune dr. Roxana Nemeș.
„Sunt două tipuri de vaccinuri pe care le avem disponibile la ora actuală din punct de vedere al modului de producere al vaccinului antigripal. Există un vaccin viu atenuat care se administrează începând cu 2 ani până la 18 ani. Acesta se administrează intranazal și este un vaccin care asigură o protecție lungă. Îl putem administra atât în cabinetul medicului de familie, în cabinetul medicului specialist pediatru, pneumolog sau oricăruia dintre noi care îngrijește micuțul. Există și vaccinul administrat intramuscular care se face la medicul de familie. Și el este disponibil. Luna octombrie devine luna în care vaccinurile devin disponibile”, a precizat medicul primar pneumolog.
Vezi emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...