Luarea deciziilor la copii: Importanța de a-i învăța să aleagă
Data publicării:
Când un copil decide, el își exercită libertatea. Dar asta nu este tot: pe lângă caracterul și determinarea lui, le arată părinților că este independent, deschizându-și aripile pentru a-și lua zborul.

Luarea deciziilor este o acțiune elementară în viața de zi cu zi. Fiecare ființă umană face continuu alegeri: Ce să mănânc? Stânga sau dreapta? Îmi place sau nu îmi place? Ce să faci acum și mai departe? 

Deciziile încep să se dezvolte în copilărie, încetul cu încetul. De aceea este foarte important să știm cum să ne ghidăm copiii, deoarece în acest fel ne vom asigura că procesul de luare a deciziilor devine un instrument prețios în viața lor, și nu un motiv de copleșire.

Ce este luarea deciziilor?

Luarea deciziei este procesul prin care selectăm cea mai bună opțiune din setul disponibil, pentru a rezolva o anumită situație.

În acest fel, procesul decizional poate fi prezent în orice domeniu: social, familial, de muncă etc. Apoi, opțiunea selectată va fi considerată cel mai mult ca fiind benefică, corectă, adecvată și vitală.

2. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-7104165_02234000.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Cu alte cuvinte, în procesul decizional se analizează datele existente și pe baza diferitelor alternative oferite de situație se alege cea care să obțină beneficiul maxim.

De-a lungul copilăriei, copiii sunt ajutați să aleagă multe lucruri, de la haine la mâncare, într-un mod care le permite să vizualizeze ce opțiuni au și de ce unele sunt mai bune decât altele.

De exemplu, dacă mergem cu ei la o înghețată, chiar dacă ținem cont de ceea ce le atrage atenția, îi ajutăm să decidă cea mai bună variantă.

Câteva recomandări pentru luarea deciziilor la copii

Decizia este un act de voință. Este nevoie de curaj, încredere, discernământ și judecată. Când copiii decid și o fac cu fermitate, ei își demonstrează libertatea. Iată câteva sfaturi pentru părinții care au sarcina dificilă de a-și învăța copiii să zboare.

Evitați să fiți supraprotector

Părinților le este foarte greu să evite senzația de supraprotecție. Asta pentru că ei cunosc dificultățile pe care le oferă realitatea și vor să evite durerea copiilor lor. Dar erorile sunt cele care educă; greșelile și reparațiile temperează spiritul.

3. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-8489335_21764600.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Valorificați efortul și învățați din greșeli

Ca o consecință a celor de mai sus, nu ar avea sens să le deschidem ușile pentru a experimenta dacă apoi evaluăm negativ eroarea. Nu este doar să vedem partea bună, ci și să recunoaștem problema în toate dimensiunile ei; deoarece aceasta este exact ceea ce permite eroarea.

Eroarea ajută la a vedea realitatea completă. Eroare vă permite să vedeți ceea ce splendoarea orbitoare a triumfului nu v-ar permite niciodată.

Completați treburile casnice

Acasă copiii trebuie să aibă obligații, sarcini în funcție de vârstă, angajamente care trebuie îndeplinite cu termene stabilite. Noțiunile de timp îi pregătesc să își asume sarcini și să le ducă la bun sfârșit. În procesul de a duce la bun sfârșit treburile casnice, copilul va trebui să ia nenumărate decizii, iar acest lucru le va antrena creierul.

A analiza și a alege înseamnă a gândi

Copiii noștri analizează, adică raționează și gândesc; au opțiuni și în cele din urmă au șansa de a alege. Aceste acțiuni simple sunt foarte complexe și răspund așa cum vedem la cele mai înalte funcții ale gândirii. Așadar, lăsați copiii și dați-le spațiu să analizeze și să cântărească situația asupra căreia va lua o decizie.

Deciziile le permit copiilor să dezvolte:

- Capacitatea de a discerne.

- Capacitate critică.

- Responsabilitatea.

- Empatia sau capacitatea de a te pune în locul altuia.

- Gestionarea problemelor și conflictelor.

4. -imagine fara descriere- (pexels-george-chambers-19817270_81080000.jpg)

Foto: George Chambers/ Pexels

Luarea deciziilor este o contribuție pe care o putem oferi copiilor noștri pentru ca aceștia să poată gestiona situațiile care pot apărea în viața lor de zi cu zi. Fie că sunt bune sau rele. Mai mult, acest lucru va contribui la agilitatea mentală, creativitatea și flexibilitatea lor, ceea ce le va fi de mare ajutor în orice domeniu social.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel