Lucruri care nu ar trebui interzise copiilor
Data publicării:
A interzice copiilor anumite lucruri este o tendință pe care o au toți părinții; este o modalitate de a ne proteja și controla copiii. Cu toate acestea, există lucruri pe care nu ar trebui să le interzicem și de care copiii au nevoie pentru a crește sănătoși și independenți.

Toți părinții doresc să-și educe copiii în cel mai bun mod posibil. Dar, uneori, interzicerea copiilor de a face anumite lucruri le va provoca doar rău. În acest articol vă vom spune ce lucruri nu ar trebui interzise copiilor.

Părinții tind să interzică copiilor anumite lucruri, să îi protejeze, să îi educe și să îi corecteze. Dar aceste interdicții limitează uneori libertatea ca individ și compromit dezvoltarea personalității, autocunoașterea, încrederea și chiar autonomia celor mici. 

Limite și reguli cu măsură

Cu toții suntem de acord că regulile și limitele sunt esențiale pentru educația copiilor noștri. Îi ajută să se relaționeze cu ceilalți și cu mediul lor într-un mod sănătos. Unele dintre aceste reguli sunt, de asemenea, importante pentru dobândirea siguranței personale și a bunăstării individuale.

De multe ori le interzicem să țipe, să alerge, să sară, să pună întrebări, să plângă și uneori chiar să-și păteze hainele! Iată o listă cu lucruri care nu ar trebui interzise copiilor.

3. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-8763090_58781700.jpg)

Foto: Pavel Danilyuc/ Pexels

Lucruri care nu ar trebui interzise copiilor

Fiecare dintre noi își amintește cu siguranță câteva momente din copilărie, iar multe au de-a face cu jocul în noroi, săritul într-o băltoacă de apă, explorarea după comori...

Așa că de ce să nu-ți lași copilul să sară în bălți sau să exploreze? Ne vom ocupa de pete mai târziu și apoi puteți oricând să coaseți un pantalon rupt. Singurul lucru de care va trebui să vă asigurați este că jocurile sunt jucate într-un mediu sigur. 

A pune întrebări este unul dintre lucrurile care nu ar trebui interzise copiilor

Uneori, întrebările constante ale copiilor noștri ajung să ne epuizeze. Dar ei nu o fac pentru a ne enerva și este de datoria noastră să răspundem preocupărilor lor: ei au nevoie să înțeleagă lumea și noi trebuie să-i îndreptăm către această cunoaștere.

Deci, în loc să spuneți „nu mă mai întreba de o mie de ori”, căutați împreună răspunsul într-o carte, un atlas sau orice mijloc care vă poate ajuta să răspundeți la întrebările lui.

Copiilor nu ar trebui să li se interzică niciodată să se exprime

Copiilor nu li se poate interzice să se exprime, fie acasă, fie în afara ei. Se poate întâmpla ca copiii să spună ceva nepotrivit în fața rudelor sau cunoscuților, dar soluția nu este să le interziceți să vorbească în fața adulților. De fapt, dacă le luăm libertatea de a se exprima în copilărie, în viitor ar putea deveni oameni care nu își exprimă gândurile, emoțiile sau ideile.

Trebuie să îi învățăm valori precum respectul și considerația față de ceilalți și că, uneori, atunci când ne exprimăm fără a gândi înainte, îi putem răni pe alții cu afirmațiile noastre. În plus, este bine să acceptați întotdeauna opiniile lor dând aceeași importanță pe cele ale oricui altcineva.

4. Fotografie... (pexels-kampus-production-8887571_47657700.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

Nu le interzice să plângă

Dacă îi interzici copilului tău să plângă, îi interzici să-și exprime emoțiile. Trebuie să-l învățăm că este complet normal să plângi când te simți trist, la fel cum este să râzi când ești fericit. Nu folosi expresii precum „nu mai plânge”. În schimb, întreabă-l ce este în neregulă pentru a-i putea exprima sentimentele și a-i dezvolta inteligența emoțională.

Nu le interzi să fie posesivi cu lucrurile lor

De ce trebuie să forțăm copiii să împartă totul, întotdeauna și oricum? Trebuie să-i învățăm valoarea de a fi generoși și importanța împărtășirii, dar nu ar trebui să-i forțăm niciodată să facă acest lucru. 

Cu atât mai puțin să le luați o jucărie pentru a o oferi altui copil. Cu acest comportament, nu îi înveți să împărtășească, ci mai degrabă că atunci când își doresc ceva, oricare ar fi, îl pot lua fără să-i ceară permisiunea.

Copiii sunt copii, nu plante

Copiii aleargă, strigă, sar și râd zgomotos; pe scurt, fac mult zgomot. Ei fac crize de furie, nu se supun și fac farse. Au multă energie, își imaginează, explorează, descoperă, greșesc, se murdăresc... Desigur, pentru că sunt copii, nu plante!

2. Fotografie... (pexels-kampus-production-8623409_77018300.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

Prin urmare, nu îi putem forța să rămână tăcuți sau să stea nemișcați fără să se miște. Natura lor este formată din vitalitate și mișcare.

În acest articol am văzut câteva dintre lucrurile care nu ar trebui interzise copiilor. Copiii sunt copii și nu le putem interzice să fie copii, pentru că acest lucru este greșit. Interdicțiile ajung în cele din urmă să aibă repercusiuni asupra comportamentului, libertății, încrederii, personalității și autonomiei lor. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel