Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Atunci când rolurile familiei nu sunt definite, pot apărea dificultăți și discuții. Iată de ce este bine să știm care sunt limitele și câteva lucruri pe care bunicii nu ar trebui să le facă.
Recomandările despre care vom vorbi sunt generice și este important să înțelegem că fiecare familie are propria situație. Un bunic care își vede nepoții o dată pe an nu este ca cel care îi crește sau îi îngrijește în cea mai mare parte a zilei.
În orice caz, și atâta timp cât părinții sunt prezenți și își asumă funcțiile, bunicii ar trebui să își asume alte tipuri de roluri pentru ca totul să decurgă corect.
Fără îndoială, cultivarea unei relații strânse între bunici și nepoți are multe avantaje pentru copii. Participarea bunicilor în educația nepoților este asociată cu un grad mai mare de bunăstare a copiilor și nu numai.
Bunicii servesc drept modele, încurajează un comportament bun și succesul școlar și sunt foarte susținători. De asemenea, sunt un mare sprijin emoțional pentru părinți datorită prezenței și sfaturilor lor.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Cu toate acestea, există momente când bunicii își depășesc îndatoririle sau acționează în moduri nepotrivite care dăunează familiei. A ști care sunt aceste lucruri te poate ajuta să le eviți (dacă ești bunic) sau să stabilești limite (dacă ești părinte).
Iată lucrurile pe care un bunic nu ar trebui să le facă.
Este firesc să simți mai multă afinitate pentru unii membri ai familiei decât pentru alții, iar asta include și copiii. Cu toate acestea, poate fi dificil și dureros pentru copiii mici să vadă un tratament favorabil al fraților sau verilor lor.
Una dintre problemele care provoacă cele mai multe discuții este atunci când bunicii se așteaptă ca copiii lor să educe așa cum au făcut-o ei. Prin urmare, ei pot oferi sfaturi nesolicitate, se pot implica prea mult în educația părinților și pot judeca sau critica părinții.
Ei pot chiar ignora avertismentele părinților copiilor și continuă să acționeze după cum consideră de cuviință.
Pe termen lung, acest comportament îi poate determina pe părinți să decidă să limiteze contactul nepoților cu bunicii.
Foto: Gustavo Fring/ Pexels
De câte ori un tată sau o mamă i-a refuzat copilului lor o bomboană și bunicul sau bunica le-a dat-o oricum? Cât de des au voie să se uite la televizor în secret?
Aceste acte pot părea inofensive, iar bunicii le fac adesea cu intenția de a- le face pe plac nepoților și de a întări legăturile cu aceștia, dar pot provoca frustrare și furie de partea părinților.
Copiii trebuie să petreacă timp cu bunicii și ambele părți trebuie să se bucure de momentele împărtășite. Dar asta nu înseamnă că bunicii au trecere liberă în orice moment al zilei pentru a se prezenta la casele copiilor lor sau pentru a le întrerupe rutina zilnică.
Deși depinde de preferințele fiecărei familii, pentru unii părinți acest lucru poate fi invaziv și lipsit de respect, așa că este indicat să stabiliți un program de vizite de comun acord sau cel puțin să sunați la telefon înainte de a apărea la ușa copiilor.
Bunicii sunt mândri să le arate rudelor cum cresc nepoții lor sau momentele pe care le împărtășesc împreună. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de încărcarea fotografiilor nepoților pe rețelele sociale, este important să aveți consimțământul și aprobarea părinților. Dacă nu vor ca copiii lor să apară online, bunicii care o fac le pot provoca resentimente și neîncredere.
Foto: Kampus Production/ Pexels
Un alt lucru pe care bunicii nu ar trebui să-l facă este să încerce să insufle anumite ideologii nepoților lor. Desigur, își pot împărtăși punctele de vedere și pot contribui la educarea în valori a copiilor și adolescenților. Dar din nou, este important ca părinții să fie de acord cu credințele care vor fi transmise și, mai presus de toate, să nu fie impuse.
Copiii au dreptul de a fi liberi să-și formeze propria judecată fără constrângere. Și asta se aplică, de exemplu, credinței religioase sau altor aspecte legate de dezvoltarea personalității și identității cuiva.
În cele din urmă, trebuie să fie atenți atunci când oferă anumite cadouri nepoților lor. Este adevărat că aceste detalii sunt făcute din inimă și cu intenția de a aduce fericire; dar încă o dată nu putem uita că părinții sunt cei care au ultimul cuvânt.
Astfel, de exemplu, dăruirea unui animal de companie atunci când părinții nu-l autorizează, sau achiziționarea unui telefon mobil pentru copil înainte ca părinții să-l considere potrivit, este nepotrivită și poate provoca conflicte grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...