Lucrurile de care fiecare copil are nevoie pentru a crește simțindu-se iubit și acceptat. Perspectiva unui terapeut
Data publicării:
Ca părinți, vă doriți întotdeauna ce este mai bun pentru copiii voștri și sunteți dispuși să faceți orice pentru a-i ajuta să ajungă acolo. Totuși, a ști cum să-i sprijiniți astfel încât să se simtă iubiți și să dobândească încrederea necesară pentru a înfrunta lumea pe parcursul vieții nu este deloc ușor. Mulți dintre noi fie exagerăm, fie nu oferim suficient sprijin.

Așadar, cum puteți contribui la dezvoltarea unui sentiment profund de apartenență în viața copiilor voștri?

Terapeutul specializat în atașament Eli Harwood explică, într-un videoclip util și inspirațional, trei modalități prin care puteți ajuta copilul să simtă că aparține acestei lumi, notează Your Tango.

Citește și Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Trei lucruri de care orice copil are nevoie pentru a crește simțindu-se iubit și acceptat

SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Trebuie să știe că emoțiile lor sunt în regulă

Primul pas este să ne asigurăm că, indiferent de stările lor emoționale, copiii noștri se simt iubiți și acceptați. Dar ce înseamnă asta, de fapt?

Copiii vor avea zile mai grele. Vor exista momente în care se vor simți triști, furioși, morocănoși sau lipsiți de speranță. Felul în care reacționăm ca părinți este esențial. Adesea, când copiii noștri sunt într-o stare proastă, reacționăm negativ. Ridicăm tonul, oftăm, dăm ochii peste cap sau îi ignorăm în timpul acestor momente emoționale.

E normal, nu ne dorim întotdeauna să facem față unei crize de furie.

Totuși, ce mesaj transmitem atunci când îi ignorăm tocmai în momentele lor de nevoie? Sau când îi certăm pentru felul în care se comportă? Practic, le spunem că emoțiile lor dificile sunt prea greu de gestionat pentru noi.

Care ar trebui să fie mesajul corect? Potrivit lui Harwood, copiii noștri trebuie să înțeleagă că: „nu trebuie să fie perfecți pentru a fi conectați cu noi.”

Trebuie să știe că prezența lor este încântătoare

„Inima sentimentului de apartenență este senzația de a fi dorit într-o încăpere”, spune Harwood. Din păcate, mulți părinți nu reușesc să transmită acest lucru.

Astăzi, părinții au foarte multe responsabilități. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, „67,0% dintre familiile cu copii au ambii părinți angajați”. Cu ambii părinți la muncă, poate părea imposibil să găsești timp pentru copii, mai ales când simți că abia ai timp pentru tine.

Chiar dacă această situație este de înțeles, ca părinți, este esențial să alocați timp pentru copiii voștri. Acordați-le acele 20 de minute pentru a vă conecta cu ei.

Această conexiune le luminează lumea și îi face să simtă că te bucuri de prezența lor, deoarece ei merită acest sentiment.

Au nevoie să simtă că suntem mândri de cine sunt ei

Fără să își dea seama, copilul tău caută mereu validarea ta, așa cum demonstrează studiile despre validarea emoțiilor de către părinți. Vor să știe că ești mândru de ei și că îi apreciezi.

Harwood explică: „Nu pentru ceea ce fac, ci pentru cine sunt”. Putem aprecia umorul lor ciudat sau divagațiile lor. Acceptăm sinele lor autentic, inclusiv imperfecțiunile care vin la pachet.

Copilul tău trebuie să știe că ești mândru de el, indiferent de realizările sau eșecurile din viață. Așa cum spune Harwood: „copiii noștri trebuie să simtă că sunt căutați, acceptați și că suntem mândri de cine sunt ei”. În același timp, pot simți când nu sunt acceptați sau doriți.

Dacă vrei să-i protejezi de respingere și să-i ajuți să se înconjoare de oameni care îi iubesc și îi prețuiesc la fel de mult ca tine, începe cu gesturi mici. Fă-i să simtă cât de iubiți și valoroși sunt cu adevărat. Arată-le că prezența lor este binevenită și, indiferent de succesul lor, ești mândru de ei exact așa cum sunt.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel