”Majoritatea sfaturilor de parenting sunt greșite”, spune prof. univ, Yuko Munakata, specialist în neuroștiințe
Data publicării:
Cărțile de parenting sunt adesea privite ca ghiduri esențiale pentru părinții care doresc să își crească copiii în mod corect, sperând să-i ajute să devină adulți de succes, fericiți și independenți.

Așa cum observă profesorul universitar Yuko Munakata, este o iluzie să credem că o metodă unică de parenting va funcționa pentru toți copiii, chiar și în cadrul aceleași familii:

"Cum ar putea cărțile de parenting să îi învețe pe oameni cum să-și crească copiii de succes, fericiți și independenți dacă aceeași metodă de parenting poate duce la rezultate diferite pentru copiii din aceeași familie?".

În realitate, influența părinților asupra dezvoltării copilului este mult mai complexă decât simpla aplicare a unor reguli universale. 

„Oamenii de știință dezvoltă o înțelegere tot mai sofisticată a modului în care părinții ar putea influența viitorul copiilor lor. Știința ne poate spune multe, dar niciodată nu ne va spune totul. Deci, ce putem face cu aceste informații?

În primul rând, trebuie să știm că părinții contează. Asta ar putea părea evident, dar oameni deștepți argumentează altfel și ceea ce pare evident nu este întotdeauna adevărat, așa cum am văzut.

3. Foto: Free... (e2809dmajoritatea-sfaturilor-de-parenting-sunt-gresitee2809d--spune-prof--univ--yuko-munakata--specialist-in-neurostiinte-2_56128900.jpg)

Foto: Freepik @freepik

În al doilea rând, trebuie să știm că modul în care părinții contează este complex și greu de prezis. Pentru oricine a fost vreodată părinte, opriți-vă din a-i acuza pe părinți. Nu vă acuzați pe voi înșivă ca și cum ați controla calea copilului vostru. Aveți influență, dar nu aveți control”, a declarat Munakata. 

Pe de altă parte, Munakata încurajează părinții să accepte complexitatea creșterii copiilor și să se concentreze pe momentul prezent, pe construirea unei relații bazate pe iubire și înțelegere. 

”Experiențele noastre ne-au învățat cum să fim părinți pentru prezent. Creșterea copiilor, am ajuns să înțeleg, este despre a-ți iubi copilul astăzi, acum. Asta contează!

Credeam că expertiza mea în dezvoltarea copilului m-ar ajuta să mă pregătesc pentru a deveni părinte. În schimb, devenirea părinte mi-a deschis ochii asupra științei într-o lumină complet nouă.

4. Foto: Free... (e2809dmajoritatea-sfaturilor-de-parenting-sunt-gresitee2809d--spune-prof--univ--yuko-munakata--specialist-in-neurostiinte-3_45338700.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Așa că, în al treilea rând, apreciază cât de puternice pot fi momentele, datorită semnificației lor pentru tine și copilul tău chiar acum. Nu din cauza a ceea ce înseamnă pentru copilul tău pe termen lung, lucru pe care cel puțin acum, nu îl cunoști.

Poate că am putea fi mai puțin triști, dacă am fi mai realiști, dacă am lăsa de la noi ideea că viitorul copiilor noștri este în controlul nostru, dacă putem îmbrățișa complexitatea copiilor noștri dezvoltarea științifică care poate transforma modul în care abordăm acele decizii de părinte cu care ne confruntăm în fiecare zi și ne poate împuternici să ne dăm seama cât de mult înseamnă să ai un copil decât să încerci să modelezi un anumit rezultat”,  a spus în cadrul unei conferițe TedX Talks, prof. univ, Yuko Munakata, specialist în neuroștiințe.

Deși cărțile de parenting pot oferi sfaturi utile, ele nu pot oferi o rețetă universală pentru succes, tocmai pentru că fiecare copil este un individ unic, cu nevoi și trăsături distincte.

Acest mesaj subliniază importanța flexibilității și a deschiderii în abordarea parentingului, aspecte esențiale pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă și fericită a copiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel