Hack-ul simplu de parenting folosit chiar și de mamele copleșite pentru „a-și împuternici cu adevărat copiii”
Întrebările, inconfortabile, jenante și într-un fel triste, sunt inevitabile pentru noi, părinții. Ne-am dori să păstrăm cât mai mult timp copilăria copiilor iar când vine momentul să le confirmăm că Moș Crăciun nu există este una dintre cele mai mari dezamăgiri ale copilăriei.
La început, când încep să apară primele îndoieli, dar în realitate copilul încă mai crede în Moș, poți încerca să ocoliți subiectul oferind răspunsuri sugestive: „Moș Crăciun reușește să călătorească în jurul lumii într-o singură noapte pentru că este un magic”.
Important este să nu minți (sub sancțiunea unui sentiment crescând de neîncredere pe care copilul l-ar simți față de părinți) și să recunoști existența lui Moș Crăciun atunci când este clar că copilul nu mai crede în asta.
Ideal ar fi acomodarea senzațiilor și nevoilor copilului. Poate că vreun coleg de școală i-a spus că Moș Crăciun nu există și te întreabă, dar înăuntru vrea să creadă. „Mamă, Moș Crăciun nu există?”, nu răspunde imediat, pune-i aceeași întrebare și testează-i reacțiile.
Atâta timp cât copiii cred absolut în Moș Crăciun, mama și tata vor trebui să cultive această credință.
La primele îndoieli, părinții vor trebui să susțină existența lui Moș Crăciun, chiar și într-un mod convins, dar fără a insista prea mult, răspunzând îndoielilor pe care le are copilul fără a oferi justificări excesive sau dovezi ale existenței sale.
În acest fel, dacă și când după ceva timp, și poate după ce vorbesc despre asta cu prietenii, copiii ajung la concluzia că Moș Crăciun nu există, părinții nu vor fi investit prea mult din credibilitatea lor într-un subiect destinat a fi un eșec, dar în același timp nu vor fi contribuit la distrugerea prea rapidă a unui basm, pe care și-ar dori să-l creadă chiar și adulții.
Nu are rost să insiști și să negi dovezile. Dacă întrebările copilului devin insistente și începe să dea dovadă de un anumit realism, dacă pune întrebări directe și îți dai seama că timpul lui Moș Crăciun a trecut, fii sincer și subliniază cu blândețe cum Moș Crăciun este de fapt toți oamenii pe care îi iubești, te iubesc și care de Crăciun aleg un cadou doar pentru tine.
Primul Crăciun fără Moș Crăciun poate fi foarte trist pentru copii. Din acest motiv este important să creăm atmosfera magică a sosirii cadourilor - poate prin așezarea lor pe toate sub brad exact ca atunci când le-a adus Moș Crăciun - sau alegând împreună cu copiii muzica de Crăciun pe care să o ascultați, pregătind dulciurile și biscuiții și bucurându-vă cât mai mult de momentul schimbului de cadouri.
Vă explicam că sezonul sărbătorilor este încă special și distractiv, chiar și fără Moș Crăciun. Vorbim despre tradițiile familiei, cum ar fi împodobirea bradului, coacerea prăjiturii, schimbul de cadouri și petrecerea timpului de calitate împreună. Să construim noi tradiții: dacă înainte sub brad, de exemplu, nu existau cadouri sau pachete până în seara de Ajunul Crăciunului, din acest an însă, sufrageria casei se va umple încet de cadouri și atmosfera va fi la fel de festivă.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...