”Mama nu pleca!”. Cum să depășești anxietatea de separare la copii
Data publicării:
Anxietatea de separare este responsabilă pentru unele „crize” care afectează copiii în primul și al doilea an de viață. Unele tulburări precum vărsăturile, dificultățile de respirație, terorile nocturne și frica de a dormi singur sunt simptome de panică care ar trebui consultate de un psiholog sau de un specialist.

Un copil care suferă de anxietate de separare plânge sau se răzvrătește când simte absența părinților săi.  Nu contează dacă aceștia din urmă sunt la serviciu sau în camera alăturată: ceea ce percep copiii este că părinții lor nu sunt acolo în acel moment.

Același lucru se întâmplă atunci când îți lași copilul cu altcineva. Când își dă seama ce urmează să se întâmple, își îmbrățișează gâtul mamei sale, se lipește de pantalonii tatălui său și țipă din răsputeri pentru a-și exprima durerea.

Sunt minori care nu suferă separarea de părinţi. Alții suferă de acest comportament până la vârsta școlară. Un al treilea grup rezolvă însă problema prin interiorizarea conceptului că părinţii, după ce se despart de ei, se vor întoarce acasă.

Dar cum să atenuați această anxietate de separare?

Distragă-i atenția

Cu câteva săptămâni înainte de a-ți lăsa micuțul la grădiniță toată ziua, mergi să o vizitezi împreună.  Prima dată, explică-i că este un loc special cu mulți alți copii și o mulțime de jocuri pentru a te distra.

Vizitează des creșa, arată-i cum se distrează alți copii și cum profesorii cântă cântece și organizează activități distractive. Nu este necesar să intri sau să te apropii, important este ca copilul tău să vadă ce se întâmplă înăuntru. Acasă puteți apoi să comentați împreună ce părere aveți despre acest loc magic.

2. Fotografie... (pexels-naomi-shi-374023-1001914_56811000.jpg)

Fotografie de la Naomi Shi/ Pexels

A doua zi, procedați la fel. Dacă micuțul își dorește, te poți apropia pentru a vedea mai bine jocurile. Dacă  nu vrea să se apropie, nu-l forța. Principalul lucru este ca copilul tău să vadă că alți copii sunt fericiți și în siguranță. Apoi, odată acasă, va trebui să-l pregătiți pentru momentul care urmează să sosească.

Pe măsură ce zilele trec, încet-încet vei putea să mergi mai departe cu misiunea ta. Apropiați-vă din ce în ce mai mult, intrați, așezați-vă și urmăriți toate jocurile, cunoașteți-i pe ceilalți copii și profesorii...

Fă-l să vrea să se întoarcă la grădiniță

Când copilul dumneavoastră începe să se intereseze de cgrădiniță și vrea să se întoarcă să-i vadă pe ceilalți copii, treceți la a doua etapă a planului. Stai acolo cel puțin o oră. În acest timp, trebuie să vă angajați să jucați și să participați la toate activitățile.

Lăsați câmpul vizual pentru câteva secunde

Dacă copilul dumneavoastră se descurcă bine în timpul petrecut la grădiniță, începeți să-l lăsați singur pentru o perioadă.

Alegeți să părăsiți câmpul vizual fără a vă îndepărta prea mult. Primele ori va observa absența ta foarte repede și poate începe să plângă. Când se întâmplă acest lucru, sună-l și anunță-l că ești acolo, fără să-l anunți că ți-a atras atenția doar pentru că plângea. Mai bine, spune-i: „Uită-te la acest joc frumos!” sau alergați în zig-zag, astfel încât să credeți că este un joc.

Faceți acest lucru de mai multe ori în timpul zilei.

3. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-8923027_92385100.jpg)

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Distragă-i atenția

Dobândirea independenței în joc este importantă pentru a-ți ajuta copilul să se desprindă de această nevoie de a fi mereu alături de tine.

Nu te mai juca cu el, dar stai în apropiere. Îți cultivi și timpul liber: rezolvă un puzzle, de exemplu, și nu-i acorda prea multă atenție.

Profesorii vor trebui să vă ajute foarte mult, mai ales în acest moment. În timp ce ești ocupat cu jocul, profesorii vor avea libertatea de a cânta și de a se juca cu toți copiii în cerc, de a pune întrebări despre sunetele animalelor sau de a organiza orice altă activitate.

Pe măsură ce zilele trec, vei observa că copilul tău va dezvolta afecțiune pentru profesorii de grădiniță și se va simți bine să-și împartă spațiul cu alți copii. Și chiar în acest moment va fi gata să fie lăsat în pace.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel