Mama sau tata? De la cine moștenește copilul culoarea părului?
Data publicării:
Adesea, părinții sunt nerăbdători să își întâlnească viitorul copil și să vadă cum va arăta acesta

Este posibil, de exemplu, să ghicim culoarea părului său în funcție de genetica noastră? Iată răspunsurile noastre.

Înainte de sosirea bebelușului, părinții pot avea o mulțime de întrebări legate de acesta. Care va fi culoarea ochilor săi? Va avea alunițe sau pistrui? Va semăna mai mult cu unul dintre părinți sau cu frații și surorile sale?

Citește și Specialist: „Trebuie să educăm copiii astfel încât să nu se gândească atât de mult la ei înșiși, ci să le ofere altora”

Trăsăturile fizice depind în principal de genetică și pot proveni chiar din mai multe generații anterioare. De exemplu, copilul poate avea ochii de aceeași culoare cu ai bunicului sau poate avea nasul unei mătuși.

influențează această trăsătură fizică. Culoarea părului copilului care urmează să se nască depinde de combinația a două gene de la fiecare părinte.

Culoarea părului copilului vine de la tată sau de la mamă? Când este aceasta definitivă?

În genetică, se disting două tipuri de gene: dominante și recesive. Când o persoană moștenește un gen dominant, acesta determină de obicei trăsătura fenotipurilor, cum ar fi forma sau culoarea părului.

Genele dominante tind să fie exprimate mai mult decât genele recesive. În detaliu, părul brun este adesea dominant, în timp ce părul blond este, de obicei, legat de un gen recesiv.

Totuși, în prezența a două gene recesive, una de la tată și una de la mamă, gena recesivă se va exprima. Aceasta este o lege fundamentală a geneticii.

De exemplu, dacă ambii părinți au părul brun, există o mare probabilitate ca și copilul să aibă părul brun, iar invers, dacă amândoi au părul blond. În schimb, dacă mama are părul brun și tatăl are părul blond, este posibil ca părul copilului să fie mai apropiat de brun.

Totuși, genele pot „sări” câteva generații și se pot exprima în mod neașteptat. Din acest motiv, culoarea părului unui copil rămâne imprevizibilă, la fel ca și culoarea ochilor săi.

De menționat: la naștere, majoritatea bebelușilor au părul foarte deschis, care se va închide pe măsură ce vor crește. Culoarea părului devine de obicei definitivă la sfârșitul adolescenței.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...



Cele mai noi articole

Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

pixel