Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
Iată de ce mamele de băieți trebuie să-și pregătească micuții să fie autonomi, independenți, să învețe de la femei și să nu aibă prejudecăți sexiste.
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să crești un bărbat de succes, respectuos și încrezătorîn sine:
1 Implică-l în activități considerate feminine
Învață-l să pună și să curețe masa, să pregătească o prăjitură... Obișnuiește-l cu activitățile tradițional feminine. Copilul va fi fericit să facă ceva cu mama lui. Mai mult, a învăța să facă treburile casnice îi va fi de folos când va crește.
2 Transmite-i valoarea de a fi femeie
Falsa credință că a te comporta „feminin” este un semn de slăbiciune este încă foarte adânc înrădăcinată. Învață-l că nu este așa, că a fi femeie este frumos și că în toți bărbații există o latură feminină și că aceasta este o caracteristică pozitivă, care trebuie ascultată și cultivată.
3 Pași mici către autonomie
Simbioza dintre mamă și copil este foarte importantă atunci când copilul este nou-născut. Dar după un an de viață trebuie să-l obișnuim cu autonomia.
De exemplu, este mai bine să evităm să dormim împreună cu copilul: dacă îl lăsăm să doarmă cu noi, prelungim cordonul ombilical și creăm o problemă de intimitate nerezolvată și o dependență corporală pe care o va purta cu el pentru totdeauna.
4 Lasă-l să se joace cu fetele
Începutul grădiniței este o oportunitate de a încuraja prieteniile și cu fetele. Jocurile cu fetele vor fi diferite de cele pe care le joacă de obicei cu alți băieți, va învăța lucruri noi și va explora lumi care îi erau necunoscute.
5 Nu-i cumpăra doar jocuri pentru băieți
Lăsați copiii liber să aleagă jocuri care sunt considerate feminine. Deghizări, păpuși, cratițe... toate sunt jocuri care trezesc și curiozitatea bărbaților. Așa că lăsați-i liberi să experimenteze cu jocurile pe care le doresc, chiar și cu cele tipic feminine, dacă doresc. Nu există niciun motiv să se teamă pentru sexualitatea lor.
6 Evitați jocurile video și desenele animate prea violente
Bărbații în sine sunt mai fizici și mai abuzivi decât femeile, depinde de tine (și de tată) să te asiguri că acest aspect fizic nu se transformă în violență.
Trebuie să încerci să limitezi jocurile video și filmele sau desenele animate care glorifică violența masculină, precum supereroii, soldații, roboții... iar când îi lași să-i vadă, comentați că nu sunteți de acord cu acest model.
7 Lăsați-i să joace un sport de echipă
Pentru a-și etala fizicul, lasă-l să facă multe sporturi, în special sporturi de echipă: fotbal, volei, rugby... așa că pe lângă faptul că învață să respecte regulile, va învăța să gestioneze relația cu colegii săi.
8 Lasă-l să petreacă timp cu tatăl său
Rolul tatălui este foarte important pentru că micuțul începe să se identifice cu el în jurul vârstei de 8-9 ani. Încearcă să încurajezi momentele bune cu tatăl lui: o excursie, o pizza... doar ei doi. A avea un model de urmat îl va ajuta să se simtă mai încrezător.
9 Când este mic, nu-ți face griji dacă este mai stângaci
Nu fi prea protector cu copilul tău pentru că îl vezi mai stângaci sau mai puțin încrezător în sine decât fetele. Acestea sunt stadii evolutive normale.
10 Învață-l să-și exprime sentimentele prin cuvinte
Se crede adesea că bărbatul nu are nevoie să-și exprime sentimentele. Este normal ca el să țină totul înăuntru. Nu este așa. Copiii trebuie învățați să vorbească, să-și pună mânia sau bucuria în cuvinte.
11 Educați-l să fie independent
Un copil care este prea dependent de mama sa va căuta, ca adult, aceeași relație de dependență în partenerul său, care s-ar putea dovedi dificil de gestionat în cazul separării.
Obișnuiește-l cu mici despărțiri de la o vârstă fragedă: trimite-l în camping cu cercetașii, înscrie-l într-o tabără de vară, lasă-l să petreacă câteva zile acasă la un prieten...
12 Fiți mame „feministe”
Bunul exemplu de relație sănătoasă și egală între un cuplu începe de la tine. Arată-i că sunteți femei care sunt respectate de bărbați și el va învăța cu siguranță să respecte femeile la rândul său.
13 Ajută-l să-și depășească primele dezamăgiri în dragoste
Bărbaților le este adesea greu să accepte să fie părăsiți de iubita lor. Vorbește cu el, stai aproape de el, povestește-i despre dezamăgirile tale în dragoste, explică-i că durerea pierderii trece în timp și e normal, este ceva care se întâmplă tuturor. Evitați să vorbiți urât despre fata în cauză. Treaba ta este să-ți faci copilul să se simtă înțeles și nu să judeci oamenii.
14 Și când va fi timpul... lasă-l să plece
Când va fi mai mare, încearcă să-i înțelegi nevoia de independență. Și când îți spune că este gata să plece de acasă, dovedește-te că ești demn și nu-i spune lucruri care îl fac să se simtă vinovat. Să iubești un copil înseamnă și să știi cum să renunți atunci când este momentul potrivit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Furia și izbucnirile...
Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...