Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Angajamentele și responsabilitățile nu scapă din viața noastră. Fie că te ocupi de treburile casnice, fie că trebuie să mergi la muncă în timp ce micuțul tău merge la școală, fie că faci lucru la distanță și ai grijă de copiii tăi în același timp, rezultatul este întotdeauna același: mame cu multă muncă și puțin timp, depun un efort titanic în fiecare zi.
Din momentul în care începem să experimentăm maternitatea, viața noastră se schimbă. Copiii sunt prioritatea noastră și pe măsură ce timpul trece încercăm să echilibrăm totul.
Foto: Ivan Samkov/ Pexels
Facem tot posibilul să acordăm atenție copiilor noștri fără a ne abandona profesia sau ne deschidem noi oportunități care ne oferă flexibilitatea de a fi mame și lucrătoare, fără obstacole majore.
În orice caz, la sfârșitul zilei ne simțim epuizate și, oricât de mult ne dorim să ne odihnim complet, agenda pentru ziua următoare începe deja să ne rătăcească prin cap: terminarea unui document de care grupul de lucru are nevoie, mersul cu copilul la medic sau cumpărarea a mei știu eu ce materiale cerute la grădiniță...
Pentru mame, cantitatea de lucruri de făcut poate fi copleșitoare. Cu toate acestea, este important să avem un spațiu și un timp în care să putem fi exclusiv cu copilul nostru. În felul acesta îi vom oferi afecțiune și vom putea ști ce simte, ce gândește și îl vom îndruma în drumul lung al vieții.
De aceea este atât de important să cultivăm o legătură strânsă între cei doi, bazată pe încredere și afecțiune. Nimic nu va fi mai frumos decât să cunoști de aproape copilul, însoțindu-l în creșterea lui și oferindu-i cele mai bune amintiri din după-amiezile sale de joacă. Până la urmă, aceste gesturi sunt cele care îi vor ocupa memoria.
Foto: Antoni Shkraba/ Pexels
În continuare, îți vom sugera 4 obiceiuri pe care le poți implementa în rutina familiei tale pentru a te conecta cu copilul tău și a crea ocazii de neuitat.
Nu ezita să-i amintești copilului tău cât de special este pentru tine. Spune-i că ești mândru că îl vezi crescând și oferă-i multă dragoste în fiecare dimineață, acestea sunt acțiuni concrete care fac diferența în viața de zi cu zi și care nu îți vor lua mult timp.
Nu este vorba despre programarea într-un timp rigid, specific. Dacă dedici 15 minute împărtășirii unui joc, un desert sau o conversație cu copiii tăi, va fi perfect ca aceștia să se simtă ascultați și importanți în viața ta.
Foto: Ivan Samkov/ Pexels
Mâncatul în familie este un obicei care a fost promovat de-a lungul timpului. Nu se putea aștepta mai puțin de la o rutină care încurajează comunicarea și unește membrii săi.
Alegeți o masă a zilei între micul dejun, prânz și cină, unde puteți sta împreună și discuta despre experiențele, sentimentele și părerile lor, astfel încât copilul dumneavoastră să aibă ocazia să se exprime și să puteți genera o conexiune mai mare cu el.
Înainte de a merge la culcare poți deschide un spațiu în timpul tău, cel puțin 10 sau 20 de minute în care stai cu micuțul tău pentru a afla cum a decurs ziua, cum s-a simțit și ce l-a făcut să treacă prin momente de emoție puternică.
Bucuriile și necazurile sunt împărtășite și, în mod ideal, acest lucru se întâmplă între părinți și copii. Acordându-le un moment la sfârșitul zilei, le va permite să vorbească și să-și amintească că indiferent de ce s-ar întâmpla, mama va fi mereu acolo pentru ei.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.