Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
Mersul pe vârfuri la copii, cunoscut și sub numele de mersul pe vârfuri idiopatic sau mersul pe vârfuri de dezvoltare, este o comportare destul de comună la copii, în special în rândul celor mici.
Aceasta se referă la tendința unui copil de a merge pe vârfurile picioarelor în loc să aibă picioarele complet așezate pe sol în timpul mersului.
Acest comportament poate fi observat în mod obișnuit la copiii cu vârste între 1 și 3 ani și, în majoritatea cazurilor, este temporar și dispare pe măsură ce copilul se dezvoltă.
Sunt însă copii care merg pe vârfuri pentru a-și păstra echilibrul, iar asta până la vârste destul de mari, iar de cele mai multe ori părinții nu trebuie să își facă griji.
”Cea mai frecventă tehnică de mers este cu vârfurile în interior și cu genunchii flectați să fie aproape de sol, iar vârfurile în interior, mai rar în exterior, ceea ce constituie o bază de sprijin mai largă. Există într-adevăr o boală în care copilul merge pe vârfuri și nu este un viciu de mers, dar este foarte rară și se numește echin pur, în care copilul nu poate să pună niciodată talpa jos din cauza faptului că tendonul din spatele gambei este scurt și gros din naștere”, spune prof. dr. univ. Mihai Jianu, într-o intervenție la Digi24.
Există un truc extrem de simplu pentru a-i face pe copii să meargă pe toată talpa mai devreme decât ar reuși în mod normal:
”Eu le recomand în general mersul pe nisip. Pe nisip nu poate să trișeze. Pe un plan dur, pe parchet, pe gresie ei merg pe vârfuri pentru că e solul tare. Pe nisip, în schimb, stai câteva secunde, că nu poți altfel și atunci pui toată talpa”, ne dezvăluie prof.dr. univ. Mihai Jianu.
Medicul atrage atenția părinților să evite încălțămintea rigidă pentru că talpa și glezna vor sta prea fixe. În casă cei mici trebuie lăsați să meargă în șosete iar atunci când copilul se află în exterior, o talpă flexibilă îl va ajuta pe copil să învață să meargă corect cât mai repede.
”Încălțămintea trebuie să fie ușoară și cu talpă flexibilă la orice vârstă, iar copiii să nu poarte talonete sau gheată ortopedică”, sfătuiește prof.dr. univ. Mihai Jianu.
Citește și:
Oricine are copii s-a trezit aproape sigur în situația în care copilul lor decide brusc să-și scoată pantofii și șosetele și să meargă desculț. În acest caz, mamicile și tații încearcă imediat să remedieze problema punându-l să poarte papuceii.
În realitate, copiii ar trebui să aibă mai multe oportunități de a experimenta bucuria de a merge desculți și pentru că aceasta pare să le ofere diverse beneficii, confirmate și de unele cercetări dintre care cea mai cunoscută este, fără îndoială, cea realizată de Isabel Gentil García intitulată „Podiatrie preventivă: copiii desculți înseamnă copii mai deștepți”.... citește mami mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...